torsdag 29 december 2011

Tintinprojektet - check!

Då var man klar med årets Tintinprojekt, alla böcker utlästa. okej, jag läste inte alfakonsten men bläddrade igenom den lite kort. Tintin är faktiskt bra, roliga och underhållande böcker. Karaktärerna är ju fantastisk underbara. Det samma med storyn eller berättelsen, varje bok är "out of the box" och påhittigt men det är inte "over the top" eller totalt osannolikt. Jag tycker att man kan köpa det som händer.



Det finns många väldigt bra böcker i Tintin serien. Några av de jag själv tycker är bättre är Faraos Cigarrer/Blå lotus, Enhörningens hemlighet/Rackham den rödes skatt, Månen tur och retur 1/2 och det hemliga vapnet. Tintin i Tibet anses, av allmänheten, att vara en av de bästa böckerna. Det var väldigt synd att Hergé dog innan han avslutade serien, det är antagligen inte något man planerar; när man ska dö. Men det hade varit roligt med ett ordentligt avslut på serien. Tyvärr, så kan vi aldrig få reda på vad som händer med Tintin, Kapten Haddock, Dupondtarna, professor Kalkyl och alla de andra.

Det jag har märk under tiden jag läst, är att man borde läsa dem i ordning. De tre första, Tintin i Sovjet, Tintin i Kongo och Tintin i Amerika, kan man faktiskt hoppa över. De är inte bra, på något sätt. Dock är ju Tintin i Kongo kanske intressant att läsa på grund av den rasistiska kulturen i den. Men även fast man kanske inte kommer ihåg ALLA detaljer om personer och platser i tidigare böcker, kommer man kanske ihåg någonting från en tidigare bok som en senare bok refererar till. Man kan förstå förhållanden lättare och tycka saker är roligare om man vet vad som hänt mellan personer tidigare. Historien utvecklas hela tiden från varje bok, speciellt i de senare märker man att den återkommer mer av det som skett tidigare, därför kan det vara bra att läsa dem i ordning. Det blir ett litet projekt, hela grejen blir nog roligare.

Så... då var mitt Tintinprojekt avslutat. Förhoppningsvis har någon av fått upp ögonen för Tintin :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar