torsdag 6 september 2012

Torsdags Tema: Fifty Shades - E.L. James

Jag har spenderat de senaste veckorna med att läsa Fifty Shades Trilogin, bestsellern som det har varit oändligt prat om. Ledorden för böckerna är: "Romantic, liberating and totally addictive, this is a novel that will obsess you, possess you, and stay with you for ever."

När litteraturstudenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey blir hon helt tagen - han är ursnygg, men skrämmande. Övertygad om att hon inte kommer att träffa Grey igen gör hon allt för att glömma honom, tills han en dag dyker upp på hennes jobb och bjuder ut henne.
Den naiva och oskuldsfulla Ana blir förskräckt när hon inser hur mycket hon vill ha Christian, och när han varnar henne för att komma honom nära blir hon bara mer intresserad.


Men Christian Grey är ingen vanlig man - stormrik, passionerad och kontrollerande, med mörka hemligheter som döljs bakom den perfekta ytan. Snart upptäcker Ana mer än hon någonsin kunnat ana om sina egna begär, och allt det Grey gömmer för omvärlden ...

(Alla bok beskrivningar är lånade från bokus.com)


Bok #2(markera området nedan för att se handlingen till andra boken)
Bortskrämd av de mörka hemligheter som den vackre, men plågade, Christian Grey bär på har Anastasia Steele lämnat honom. Hon har nyligen tagit sin universitetsexamen och fått praktikplats på ett bokförlag i Seattle.

Men Christian upptar oavbrutet hennes tankar. När han vill träffa henne igen kan Ana inte neka honom, och äntligen får hon veta mer om det mörka förflutna som har gjort honom så driven, kontrollerande och krävande. Men medan Christian brottas med sina inre demoner måste Ana ta ett av de viktigaste besluten hon någonsin ställts inför ... 

Bok #3
När den unga litteraturstudenten Anastasia Steele träffade den drivne företagaren Christian Grey föll hon handlöst, och de inledde ett passionerat förhållande. Ana blev både chockad och skrämd av hans sexuella preferenser och komplicerade historia - deras relation är en ständig kamp mellan begär, svartsjuka och villkorslös kärlek.

Nu har de allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Men Ana vet att det inte kommer att bli lätt att älska Christian - hon måste på något sätt lära sig att dela Christians livsstil utan att förlora sig själv. Samtidigt måste Christian kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med problemen i sitt förflutna.


Just när det verkar som om de tillsammans lyckats överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest ...
De här böckerna klassas ofta(alltid) som erotiska. Men jag tycker inte att den genre definitionen stämmer särskilt väl. Jag tycker att det snarare är en skönlitterär bok, men inslag av att vara en deckare/thriller där de har jäkligt mycket sex. Hela den "erotiska" grejen är en del av helheten, och har en plats i handlingen, men den handlar lika mycket om annat och har en annan handling. 

För det andra och för er som inte vet, var detta från början en Twilight fanfiction. Vilket betyder att E L James har grundat karaktärer och handling m.m. på saker ur Twilight. För er som är uppmärksamma och har läst böckerna/sett filmerna(Twilight) kommer säkerligen att märka likheter mellan dessa två verk. Jag själv spenderade största delen av läsningen av den första boken och verkligen försökte hitta likheterna. De finns. 

Att de är en fanfiction från början, det märker jag som har läst relativt mycket fanfiction. Det finns ett särskilt sätt att lägga upp dispositionen i kapitlen på, man kan förvänta sig att det kommer att hända någonting i varje kapitel. Det är så man lägger upp det när man skriver FF. Det andra som också är typiskt för FF är att det kan hända nästan vad som helst, när som helst. FF är, som även Fifty Shades är, genre överskridande. Deckare/thriller, skönlitterärt, erotik m.m. 

Detta faktum att det är en FF påverkar faktiskt sättet att se på Fifty Shades böckerna, tycker jag. Ser man dem som vanliga böcker och ett försök på litterärt mästerverk, håller de inte alls lika hög klass, som om man ser dem som en tidigare fanfiction. Då de är jättebra. 

För det tredje. Äntligen någon som vågar. Självklart finns det erotiska romaner och böcker som innehåller sex där ute, men jag vet inte om någon av dessa fått lika stort genomslag som Fifty Shades. Jag som läser mycket ungdoms/unga vuxna böcker. Sex är ju inte ett framträdande ämne som tas upp. Ja, självklart karaktärer har sex i vissa böcker. Men inte i den övervägande massan(inte i min bokhylla iallafall). Jag vet med mig att vissa författare inte vill att deras karaktärer ska ha sex bara för att de inte anser att det är något för verkliga ungdomar att beblanda sig med. Även fast den här boken inte riktar sig till ungdomar så tycker jag det är bra att ämnet lyfts fram. 

Det leder mig också in på punkt nummer 4. Den här artikeln/boken. En erotisk novellsamling för unga. Visst, jättebra, spännande, vidgande av vyer bland svenska ungdomsböcker. Men samtidigt herregud. Kan man vara mer icke-originell. Varför har man skrivit den här boken? - Jo, antagligen bara för att E L James har skrivit Fifty Shades. Seriöst, jag tycker det är jättebra och roligt, men jag tycker det är tråkigt eftersom att det så tydligt kommer i samma veva som Fifty Shades. Någon annan gör något bra, så kollar man lite på vad den har gjort, så får man lite idéer därifrån och så skapar man något eget. Försök att skapa något helt eget istället. 

Så det här blev ganska lång. Tänkte sammanfatta det hela med att säga att jag tycker att det är bra böcker. Kul med något nytt på marknaden. Låt inte den eventuella klassifikationen som "erotik" skrämma bort er, använd min "genre-överskridande" klassifikation istället och läs!

2 kommentarer:

 1. Jag har länge varit sugen på dessa och vill absolut ge dem en chans, känns som så många bojkottar dem nu, jag tycker man ska bilda sig sin egen uppfattning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker helt klart att det är värt att läsa böckerna, så det tycker jag du ska göra om du har varit sugen på dem!

   Jag håller med om att man måste bilda sig en egen åsikt. Det är därför jag delar med mig av mina åsikter och mitt perspektiv på böckerna jag läser. Så att människor får se hur jag ser på saker och ting, för att sedan själva ta ett beslut om man vill läsa böckerna eller inte.

   Radera