onsdag 26 september 2012

Tintin i blåsväder

Som någon av er kanske vet hade jag i höstas(fan, är det redan ett år sedan, okej, FÖRRA hösten) ett Tintinprojekt, som helt enkelt gick ut på att läsa alla Tintin-böckerna i ordning. Vilket var roligt för Tintin är bra böcker!

Men iallafall, som ni kanske vet plockades Tintin-böckerna bort från en slags "tween"-avdelning(fattar jag det som!) med motivationen om att de typ är rasistiska. Vilket jag håller med om, Tintin är på flera sätt rasistiska, och det märks tydligen i det mest omtalade albumet; Tintin i Kongo. Men. Vad är då poängen med att överhuvudtaget ha ett bibliotek, som jag anser på något sätt borde främja kunskap och kultur, om man censurerar vilka böcker man har framme?

Jag vet att i USA är det ganska(relativt) vanligt att böcker ifrågasätts eller bli "challenged" av föräldrar, kyrkor och liknande med grunden att de inte är passande för barnen och att de ska plockas bort från bibliotek/läroplanen(om de läser det i skolan). Några av de mest ifrågasatta är också några av de mest lästa/omtyckta/älskade böckerna på marknaden. Typ allt som vi anser är litteraturhistoria finns med på listorna, To Kill a Mockingbird, The Catcher in the Rye, Lord of The Rings m.fl. Bland de lite nyare böckerna hittar vi självklart Harry Potter och Twilight m.fl. Att det händer i USA kan jag nästan förstå, det är tråkigt, men USA har en sådan kultur, traditionell och bevarande - magi existerar inte! Men att vi i Sverige faktiskt också gör detta, eller i detta fallet försöker göra det?! - aningen oroväckande.


Jag tror inte att barn kommer att bli mer "främlingsfientliga" bara på grund av att de läser en bok där rasism förekommer. Här har vi en bok(Tintin i Kongo) som faktiskt visar en korrekt bild av vad som faktiskt har hänt i vår historia, och hur människor då och än idag faktiskt behandlar varandra. Ger inte det barn en slags förståelig koppling om varför/hur och att människor behandlar andra människor som de gör?

Han som plockade ner böckerna från hyllan tycker själv att Alfons Åberg och Emil i Lönneberga, där vi är böner i Småland, är mer korrekt och bra för barn att läsa. Han säger också att Tintin är förgånget, en representation av gårdagens samhälle. Som om Emil i Lönneberga är en riktig bild av dagens samhälle?

Nästan samma grej hände bara häromveckan när en omslagsbild eller något blev ifrågasatt för att en av figurerna på bilden var svart. Jag är inte lika insatt i situationen och har ingen aning om vad boken eller filmen handlade om. Men är det inte mer rasistiskt att plocka bort den svarta figuren, men att behålla den rosa, den vita och den oranga? Som om att det inte finns svarthyade eller mörkhyade människor i världen! Bara oranga, vit ljusblå prickig och vit/rosa då tydligen! Det är väl än mer rasistisk bild av verkligheten än den ursprungliga där det också fanns en representant för det "afrikanska ursprunget"?!


Jag har en tanke om att barn faktiskt reagerar på situationer där människor blir utsatta, blir någon ledsen försöker de väl trösta den personen? Varför skulle då inte barn också reagera på om någon blir utsatt för rasism eller vad som helst i en bok?

Här kan ni läsa mer om bort plockningen av Tintin på bibblan! Det finns mer artiklar om ni klickar runt lite!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar