måndag 31 december 2012

Årskrönika: 2012

Då var året slut. 

För min egen del har film/tv-serie/bok året 2012 faktiskt varit väldigt bra. På grund av tidsbrist har det blivit prioriteringar på bokfronten och då har det bara lästs en massa bra böcker. Filmer kan man plöja igenom lite snabbare och där har det varit en stor blandning av olika genrer. Tv-serie våren/sommaren var lite tveksam, men höstens tv-serier vägde upp för vårens dåliga. 

Böcker:
Årets bästa bok är utan tvekan The Fault In Our Stars av John Green(kommer för övrigt på svenska nu i januari!). 

Men som sagt väldigt många andra bra böcker har lästs under året. Jag har dock inte ens hunnit läsa en bråkdel av vad jag skulle vilja men men!

Framför allt har jag under året verkligen fastnat för graphic novels och comic books. Shaun Tan, Brian K. Vaughan, Buffy The Vampire Slayer m.fl. Oslagbart. Även också lite manga, Naruto, även fast jag inte kommit så långt med det ännu.


Det var även i år som, iallafall jag, läste Divergent för första gången, och Insurgent för den skull. Lite tråkigt att vi fick avslutningen på Sommaren-serien, med Sommar för evigt, dock även kul att serien fick ett önskvärt slut. Rör mig inte kom på svenska. Hush Hush #4, The Golden Lily, Bitterblue, Catching Jordan, COLS, Clockwork Prince, Out of Sight, Out of Time. Så mycket bra böcker!

Något av det som det pratats mycket under året är ju självklart Fifty Shades-serien. Något som jag själv kopplar samman med, vad jag anser, är en ökning av e-böcker, själv-publicering och att alla skriver böcker och självklart fanfiction. Jag själv har bland annat läst en hel del böcker från iTunes Store under året. Väldigt smidigt. Sedan ska vi inte ens börja prata om alla FanFiction man (läs jag) plöjer igenom. 

Sammantaget ett väldigt bra läs år.

Filmer:
Också ett bra film år. Helt klart. Hunger Games, The Dark Knight Rises, The Amazing Spider-Man, The Avengers, Breaking Dawn part 2, The Hobbit m.fl. Massa bra. 


För min del har jag även gett min in i animevärlden. Främst genom Hayao Miyazakis underbaraste filmer; Howl's moving castle, Spirited Away, My Neighbor Totoro. Jag hann även ta mig igenom 2,5 säsonger av Sailor Moon - fortsättning kommer!

Men anime har verkligen varit en upptäckt, tillsammans med graphic novels. Bäst. Det har typ förändrat mitt liv. Herregud, va bra!


Mitt pågående projekt med Top 250 movies går sakta men säkert framåt och filmhistoria överhuvudtaget. Kultfilmer liksom. I år har det blivit Stanley Kubrick. Full Metal Jacket, A Clockwork Orange, Eyes Wide Shut, Dr. Strangelove. Weirdest ever. 

En annan världsbildsförändrande upptäckt är Firefly, och även Serenity(som jag dock hade sett tidigare). Men The Epic Awesomeness som den här serien är! Fantastiskt bra. Joss Whedon - vad mer behöver man säga! 

Andra filmer värda att nämna:
Tinker, Tailor, Solider, Spy; Hugo; Extremely Loud and Incredibly Close; Magic Mike, Pitch Perfect, The Perks of Being a Wallflower(de tre sista som jag officiellt inte har sett än!). 


Tv-serier:
Jag har inte skrivit så mycket om tv-serierna under själva säsongen - eller alls. (Möjligen skärpning på den fronten Lovisa!) Men tänker ändå att nämna det. 

Som sagt tycker jag vårens säsonger var svaga. Det var många serier som jag tappade lite intresse för, men som har blivit bättre den här säsongen, från och med hösten. Främst tänker jag på Vampire Diaries. Det var bara samma sak hela tiden i våras, vad jag kommer ihåg. Men nu är det verkligen spännande. 

Bästa nya serien är helt klart Arrow. De andra serierna levererar okej. Men Arrow är verkligen JÄTTEBRA! Varje tisdag har jag börjat få abstinens för att sedan vara seriöst övertygad om att ett ny avsnitt ska komma på onsdagen för att sedan inse att det inte gör det och då vara tvungen att vänta tills torsdagen. Hemskt. Psykiskt påfrestande.

Även fast Beauty and The Beast inte är direkt bra, är även det en serie som jag faktiskt ser fram emot att se. 

Det ska även bli roligt nu till våren när nya säsongen av Game of Thrones kommer och man kan se avsnitten lagligt och med ganska bra kvalitet. Tack HBO Nordic! 


 

Jag tycker att 2012 har varit ett riktigt bra år. Dock hoppas jag på att 2013 kommer bli minst lika bra. Möjligt. Förhoppningsvis kommer det ett inlägg om vad jag ser fram emot under året senare under veckan. Men tills dess….

Gott nytt år och tagga 2013!

torsdag 27 december 2012

In Honor - Jessi Kirby

Honor receives her brother's last letter from Iraq three days after learning that he died, and opens it the day his fellow Marines lay the flag over his casket. Its contents are a complete shock: concert tickets to see Kyra Kelly, her favorite pop star and Finn's celebrity crush. In his letter, he jokingly charged Honor with the task of telling Kyra Kelly that he was in love with her. (Beskrivning lånad från cdon.com)

Honor bestämmer sig för att hon ska åka till konserten och beger sig ut på en road trip till Kalifornien. Dock inte helt ensam, utan med Finns f.d. bästa vän Rusty.

Me Like.

Jag har velat läsa den här boken i ett bra tag, men det har inte blivit av förrens nu när jag fått den i julklapp i år. Men jag är nöjd. Den är riktigt bra.

En bra road trip-bok liksom - what's not to love. Bra handling/bra händelser under tidens gång. Den är rolig samtidigt som den är lite sorglig, på ett inte lika extremt sätt som The Fault In Our Stars. Den är väldigt lik Fyra dagar, Fyra nätter(Amy and Roger's Epic Detour).

En trevlig och bra dagsläsning.

Spoiler: Jag är lite besviken på slutet. Jag hoppades på att det skulle hända mer mellan Honor och Rusty. Jag vet att storyn inte handlar om dem men ändå jag kan väl ändå få drömma och hoppas och vilja. 

Någon som har läst något annat av Jessi Kirby, typ Moonglass? Är den också något bra?!

PS. "Me Like" är inte en felskrivning av något slag utan en referens till Wild Child.

onsdag 26 december 2012

Julklappar!

Årets skörd. Några böcker, några cd-skivor, mycket nördighet!

Ni som har spelat Mafia, bästa spelet som finns, kanske känner igen den här kartan?!

 Lite cd-skivor, Florence + The Machine och Bon Iver!

Fyller på med John Green böckerna i bokhyllan. Älskar omslaget till Abundance of Katherines, som typ är gjort av en nerdfighter, alltså ett fan - kan man typish säga!

Blev sugen på att läsa böckerna efter att ha sett båda filmerna. Hoppas böckerna är lika bra men udda som filmerna är!

En bok om alfabetet. Tror jag. Typish!

Lite klassiker. Har börjat samla på mig HP-böckerna, som jag inte äger på något sätt tidigare utan har läst Systers exemplar genom åren!

Och till sist en YA bok som jag velat läsa ett bra tag, och som jag nu under juldagen läst ut och som var  riktigt bra! 

måndag 24 december 2012

God jul!

Hoppas att ni alla har en bra dag. Själv har man spenderat morgonen på brysselkålstjänst. (YEY!). Nu längtar jag dock aningen efter böckerna som ligger till mig under granen. 




(Detta var ju den gamla versionen med den svarta dockan, som dem(Disney?!) med rasistiska grunder tagit bort från årets version. Så jag ber om ursäkt för en docka som skrattar lite, ropar mamsen och självmant ok-stämplar sig själv. Såååå rasistiskt av skaparna!)

God jul!


lördag 22 december 2012

Princess Mononoke

On a journey to find the cure for a Tatarigami's curse, Ashitaka finds himself in the middle of a war between the forest gods and Tatara, a mining colony. In this quest he also meets San, the Mononoke Hime. (Beskrinvning lånad från imdb.com)

Jaa...

Det var ett tag sedan jag faktiskt såg filmen så jag kommer inte riktigt ihåg den så väl (dåligt Lovisa!). Men jag har för mig att jag tyckte att den var aningen konstig. Som vanligt på ett fascinerande bra sätt. 

Helt klart värd att se. För att animefilmer är väldigt häftiga att kolla på. De flesta animefilmerna kommer från och bygger på en annan "kultur" än vad jag kanske vi är van vid och därför, tycker jag, att det kan vara väldigt spännande i filmerna. Bland annat i den här filmen med "forest gods" och allting. Det är ganska häftigt. 

Min "identifier" till filmen är just hur otroligt lik "den heliga renen(?)"-scenen/djuret/anden/vad-det-nu-är är med den grejen i Snow White and The Huntsman. Kolla in det inlägget så har ni två bilder på det hela. Det känns bara direkt plockat från Mononoke. Det är frågan om Mononoke är den gemensamma nämnaren eller om det möjligen bygger på något annat?

En häftig och bra film men lite små weird.

tisdag 18 december 2012

Laputa - Castle in the Sky

A young boy and a girl with a magic crystal must race against pirates and foreign agents in a search for a legendary floating castle. (Beskrinving lånad från imdb.com)

Ännu en av Hayao Miyazakis fantastiska animefilmer. 

Laputa är mer som vad jag ser som ett klassiskt äventyr. Där man reser omkring, upptäcker nya platser och så ska det vara någon slags jakt. Och det är precis vad vi har här. Bra. 

Det är en bra och spännande berättelse. Dock håller den inte riktigt samma klass som Spirited Away eller Howl's Moving Castle. Tvyärr. Men den är fortfarande bra. 

Det märks att den har ett antal år på nacken. Tror att den är gjord -89. Det är ett ganska bra tag sedan. Men ändå coola miljöer och generellt häftigt gjord. 



söndag 16 december 2012

The Hobbit

A curious Hobbit, Bilbo Baggins, journeys to the Lonely Mountain with a vigorous group of Dwarves to reclaim a treasure stolen from them by the dragon Smaug. (Beskrivning lånad från imdb.com)

En dag dyker, helt plötsligt, Gandalf upp utan för Bilbo Baggers hus och så tar en episk saga sin börja. Iallafall sagans början med Baggers inblandade. 

Det viktigaste jag tror man måste inse är att detta är en annan berättelse än Sagan om ringen-trilogin. Det är samma värld och delvis berör det det som händer i Sagan om ringen, men det är en annan story. Med det sagt går vi vidare. 

Jag gillar The Hobbit. 

Den är annorlunda från Sagan om ringen. Helt klart roligare. Man skrattar en hel del och än så länge är den inte riktigt lika mörk/hemsk som Sagan om ringen är. Många roliga karaktärer/figurer/varelser. Det är också roligt på ett icke-LOL sätt. För att Hobbiten tar oss djupare in i Middle-Earth världen och jag tycker det är väldigt spännande att få veta mer om annat i den här världen. Det tycker jag att The Hobbit verkligen visar/gör. 

Jag har inte hunnit läsa boken innan filmen. Tyvärr. Men samtidigt finns det mycket att tjäna på det, eftersom då har jag inget att jämföra filmen med(förutom Sagan om ringen filmerna). Så jag visste inte exakt vad det var filmen skulle handla om. Dock hade jag vissa förväntningar på vissa scener. Framför allt på (och för att inte spoila för mycket så får ni markera området härefter för att läsa).... när Bilbo stöter på Ringen och Gollum för första gången. Jag vet inte om den är med i någon av Sagan om ringen böckerna för jag känner tydligt igen vad som ska hända. Men jag tycker att det har gjort den scenen väldigt bra. Både hur de framställer Gollum och hela deras konversation/gåtor. Gilla. 


Jag gillar den. Spännande men framförallt rolig film. Ett bra komplement till Sagan om ringen i Middle-Earth världen och den fick mig verkligen att längta efter att se de näst kommande filmerna. (Bara ett år kvar...)  

PS. Jag, 3D-hatare som jag är, såg den i klassisk 2D. Dock är det värt att påpeka att den verkligen är gjort för att ses i 3D. Funderar på om jag ska göra det också. :) 

torsdag 13 december 2012

söndag 9 december 2012

Årets önskelista!

Här har vi den årets önskelista, eller som jag döpt den till i år: Vad jag vill ha!

Tänker först och främst nämna det att detta seriöst är den lista som jag skickar till min familj, med prioritetsordning(som ni hittar längre ner på inlägget!) och allt. Och ja, jag är smått galen när det kommer till sådant här...














Vad jag vill ha!
(AKA. en önskelista!)

CD-spelare

Cd-skivor
-       Florence + The Machine: Ceremonials
-       Bon Iver: For Emma, Forever Ago; Blood Bank
-       RHCP: I’m With You
-       Calvin Harris: 18 Months
-       Tomma skivor/inspelningsbara

iTunes/A6/Bokuspresentkort

Mafia karta uppförstorad och utprintad med ram. Omkring 50x80cm Alltså hela grejen, gärna ingen passpartou

Böcker( de enda viktiga att tänka på utseende är de det står något vid, annars tänk billigt och flera!)

-       Game of thrones, graphic novel, vol.1, svenska, apart förlag
-       Paper towns – John Green(gärna med nålen!)
-       An abundance of Katherine – John Green
-       Catcher in the rye – J.D. Salinger
-       The perks of being a wallflower – Stephen Chbosky
-       Extremely loud and incredibly close – Jonathan Safer Foer
-       Buffy The Vampire slayer s.8 vol.1 – samlingsvolym
-       In honor – Jessi Kirby
-       Obsidan – Jennifer L. Armentrout
-       HP-böcker
-       Saga vol.1 – Brian K. Vaughan
-       Sandman, samlingsvolym 1 – Neil Gaiman

Hög prioritet – vill ha
Ganska hög prioritet
gärna, men inte ett måste
resterande får ni gärna ge mig om ni vill – kan tänka mig dem också

Där har vi den! 

Aningen yesterday att önska sig en cd-spelare men behövligt så man kan lyssna på sina Twilight-soundtrackskivor(Yes, I have 4 of them! *Think about buying the one I don't have*), det är faktiskt den stora grejen i år. Sedan lite cd-skivor till det med!

Sedan har vi bok-delen. Efter mycket om och men så hamnade jag på den här listan. Det har varit en avvägning av läslust för tillfället och vad jag vill ha i min bokhylla och vad jag kan tänka mig att köpa själv. Men det är svårt val...

Något roligt på era önskelistor i år?!

torsdag 6 december 2012

Vägen till stjärnorna - Oskar Källner

Tjugo år sedan atombomberna föll. Tjugo år sedan människorna sprängde sin egen värld åt helvete. En spillra av mänskligheten lever i tunnlarna under Stockholm, ständigt ansatta av mutanter från ytan och konflikter med varandra.
Anna är kurir och van vid att beväpnad ta sig mellan stationerna i systemet. Hon lever tillsammans med Björn som är champinjonbonde på Hornstull. Men när de av misstag råkar döda det lokala kommunalrådets favoritson tvingas de lämna sitt hem. Jagade av det mäktiga provisoriets soldater flyr de genom systemet på jakt efter en enda sak: Överlevnad. (Beskrivning lånad från fafnerförlag.se)
Browsade igår iTunes Store efter något bra att läsa och vad hittar man då? Jo, den här grymma boken(novellen) som jag aldrig hört talas om innan. Läste utdraget. Köpte boken. Läste. Bäst. 
Seriöst. Faktiskt riktigt bra. Helt i min smak. Ett postapokalyptiskt Sverige, efter kärnvapen, ner i Stockholms tunnelbanor. Två huvudkaraktärer med en häftig kemi sinsemellan. Även fast man bara har ett kortare antal sidor till sitt förfogande i en novell, så har man lyckats få med många saker i handlingen  men samtidigt en bra balans mellan olika saker/faktorer/annat. Deras förhållande. Historia. Politik. Deras flykt. Biolumicenta svampar!
För mig är det här ett steg närmare att faktiskt ta tag i det och fortsätta läsa Metro 2033(är på sida 58 än så länge....) som den här novellen är löst baserat på. Typ en riktigt bra original fanfiction!
Rekommenderas. Kostar typ 15kr om jag inte kommer ihåg helt fel. Vilket är ingenting för en bra story!
Biolumicenta svampar liksom!
Epic. 

tisdag 4 december 2012

Goodreads awards!

Det här måste ju bara nämnas...

The Fault in Our Stars vann Young Adult Fiction kategorin. Nej, det gjorde den faktiskt inte. Den KROSSADE motståndarna i YA fiction kategorin och vann totalt överlägset. Grattis till John Green!

Seriöst.

TFIOS fick 37,438 röster. 2:an fick 8,890 röster. Det säger något.

Jag var besviken på att den inte ens kom med i Best Fiction kategorin överhuvudtaget. För kollar man rösterna hade den vunnit där med. Det säger något. Hade varit så värd att vinna det. Vinnaren där blev J.K. Rowlings nya bok The Casual Vacancy och den hade 11,525 röster. Det är ju ingenting mot TFIOS. Den fick nästan tre gånger så många röster.

Näst mest röster i randaom kategori fick Gone Girl av Gillian Flynn. Därefter tror jag att Insurgent av Veronica Roth kom - eventuellt i två separata kategorier!

Här kan ni kolla in mer resultat av årets röstning!

Här kommer ett konstigt inlägg....

 Så.... Dimitri. 

And that should be enough for you....

Såg just Anastasia. Vilket för övrigt är en riktigt bra julig film. Så se den! (Finns det en tvåa, skulle i så fall vara väldigt intresserad av att få veta detta?!)

Så... Dimitri. Det fungerar faktiskt att referera till dem som en person, båda heter Dimitri och är från Ryssland and we love him.... them... both of them. :) 


För er som inte vet är den första Dimitri, Dimitri från Anastasia...



Den andra är Dimitri från Vampire Academy....


För er som inte fattar detta - så är det helt okej. Men jag kan rekommendera att läsa Vampire Academy och kolla på Anastasia. Då kan vi nörda tillsammans. :)  

torsdag 29 november 2012

Florence + The Machine

Jag var och såg sista delen i Twiligt härom veckan och såg då för första gången trailern för Beautiful Creatures. Jag har inte alls någon koll på denna film men jag tror att den är baserad på en bok, eller?! I alla fall jag vet inte om någon mer än jag reagerade på musiken i trailer. Ja - Nej?!



Det gjorde i alla fall jag.

Varför?

Jo, för att Florence + The Machine har tagit över i soundtrack-världen!

Vilket är roligt för att de gör väldigt bra låtar. Det är awesome liksom och de är verkligen med i allt. Nu den här trailern, de har en låt på Eclipse-skivan, Snow White "låten", Wild Child och antagligen en del andra filmer med. De är nästan mer framträdande inom tv-serier. Revenge, The Secret Circle, One Tree Hill, How I Met Your Mother, Vampire Diaries, Nikita, Beauty and The Beast m.fl.

Bara kolla in den här listan!

Här är också en Spotify-lista med mina favoriter från filmer och tv-serier!



Om vi då ska ta den här besattheten och kopplingarna mellan Florence + The Machine och filmer/tv-serier. Så är här en officiell musikvideo med Florence + The Machine (obviously) och Jamie Campbell Bower(Caius i Twilight och Jace i kommande filmen The Mortal Instruments).



Nu hoppas jag att ni blivit inspirerade att lyssna lite på Florence  + The Machine. Det är i alla fall jag... "Say my naaaaaame. And every color illuminates. We are shiiiiiining...."

tisdag 27 november 2012

Have I Ever....

... told you about my love for soundtracks?

-No?!

- Here it is....

Soundtrack är det bästa som finns. Seriöst. Personer bakom filmer och tv-serier är skickliga på att hitta bra musik som man vanligen kanske inte skulle hittat själv. I och med att man hör musiken till en viss scen eller liknande gör ibland faktiskt att man kan koppla låten till något som gör att man kanske tänker på låten på ett annat sätt. Musiken i sig kan också vara det som gör en scen riktigt riktigt bra.

Här är några exempel... (jag ber om ursäkt för den varierade kvaliteten och den som är på spanska!)










Några av mina favorit soundtrack låtar kommer från Twilight soundtracken. Det är faktiskt väldigt bra skivor om man gillar indie/depressions/begravningsmusik. Bäst. Även The Last Song har ett bra soundtrack. Tron så klart. Watchmens soundtrack är rent av storslaget. Det är en så bra blandning av episka orkester stycken med dystra/mörka klassiker, The Sound of Silence m.fl.

Någon som har egna soundtracks-favoriter?

Här är en länk till en av mina blandade soundtrack-listor som ni även kan lyssna på nedan....






fredag 23 november 2012

I rymden finns inga känslor

18-årige Simon delar lägenhet med sin bror Sam. Simon som har Aspergers syndrom kräver ett fast schema där allt måste vara sig likt vecka efter vecka. Förändringar är något han bara kan hantera i små doser och när allt blir för jobbigt gömmer han sig i sin tvättunna, fylld med självlysandestjärnor – han gömmer sig i rymden för där finns inga känslor. När Sam blir dumpad av sin flickvän och går in i en mindre depression spricker hela tillvaron för Simon. Han ger sig själv i uppdrag att hitta en ny flickvän till Sam, men med sin sociala inkompetens blir det inte enkelt, Simon vet ingenting om tjejer och kärlek. (Beskrivning lånad från cdon.com)

Inte för att jag vet hur man är när man har aspergers, men är man medveten om att man har aspergers när man har aspergers? För Simon verkade medveten om det, och det kanske man är, då passar det ju bra i filmen men som sagt I don't know(om man är medveten om det då!). 

Annars tyckte jag filmen var bra. Rolig, sorglig och lite jobbig(i brist på ett bättre ord, men liksom hur hanterar man förändringar när man har svårt för dem?) ibland. Jag tycker också att det är ganska underbart med logik, som kanske egentligen inte är logiskt men när man hör resonemanget - så varför inte? 

Mycket bättre än Himlen är oskyldigt blå, främst för att handlingen var mer underhållande och rolig. Rekommenderas.

torsdag 22 november 2012

Himlen är oskyldigt blå

Det är sommar och året är 1975. Martin går ut andra ring och flyr betongen i stan för ett sommarjobb på Sandhamns exklusiva seglarrestaurang i skärgården. En helt ny värld öppnar sig för Martin. Han blir omhändertagen av restaurangchefen Gösta, en playboy i centrum av den svenska societeten och möter samtidigt den stora kärleken. Men bakom den glamorösa fasaden i skärgårdsidyllen döljer sig en helt annan verklighet. Innan Martin riktigt förstår vad som hänt befinner han sig mitt i en av de största skandalerna i svensk kriminalhistoria. Himlen är oskyldigt blå är baserad på den sanna berättelsen om det största narkotikatillslaget i svensk kriminalhistoria när den så kallade Sandhamnsligan sprängdes 1975. (Beskrivning lånad från cdon.com)

Generellt sett har jag genom tiderna hatat svenska filmer. Seriöst. HATAT. Och det har självklart påverkat att jag inte sett så många svenska filmer. Men på senare tid har det kommit en del filmer som fått ganska bra kritik och därför tänkte jag ge svenska filmer en ny chans(ett par filmer iallafall. Typish ganska exakt de filmer som Bill Skarsgård har varit med i på senare tid). 

Skildring av Sverige? - Absolut. Inte för att jag vet hur det var på 70-talet, men bilden de ger i filmen passar in bra på vad jag kan tänka föreställa mig. Jag tyckte inte att den var fantastiskt bra. Delvis för att handlingen inte direkt intresserar mig. Men det var ändå en bra produktion. Så sammantaget helt okej. 

onsdag 21 november 2012

Ej tecknade Disney-filmer x3




Starstruck
Under ett besök i Los Angeles får en småstadsflicka en oväntad bonus då hon stöter på en popstjärna som hennes syster alltid velat träffa.

Avalon High
När en flicka byter skola till Avalon High inser hon snart att skolan är en modern variant av Camelot, med riddarna kring runda bordet och allt.

Projekt Prinsessa
Ett litet land invaderas av en diktator och tonårsprinsessan Rosie flyttas i säkerhet till USA:s landsbygd, där hon får nya vänner och lär sig mycket om livet.


Detta är inte direkt bra filmer. Men av någon anledning har jag sett dem ett antal gånger. Avalon High var faktiskt första gången, men de andra har jag sett ett par gånger tidigare - minst. Så man kan ju tänka sig att de har några bra kvaliteter. 

De är, bland annat, roliga. De ligger också inom fina/trevliga ramen. Kombinera detta med att de inte är enormt långa(runt 1h 30 min kan jag tänka mig) så blir de ett bra tidsfördriv. 

Samtidigt är de ganska ofta ganska löjliga. De är i samma liga/klass som High School Musical, Hannah Montana m.fl. Bara så ni vet!

söndag 18 november 2012

Megainlägg...

Ett megainlägg med 27 recensioner av filmer jag tidigare varit för lat för att recensera.... enjoy!

Luther


During the early 16th Century idealistic German monk Martin Luther, disgusted by the materialism in the church, begins the dialogue that will lead to the Protestant Reformation.

En av de tidigaste filmerna jag såg i år och jag kommer verkligen inte ihåg vad jag tyckte om den. Såg den på en historialektion. Är man intresserad av historia och religion så är detta möjligen något men jag är inte ens säker på om den är sann... 


Atlantis: The Lost Empire


A young adventurer named Milo Thatch joins an intrepid group of explorers to find the mysterious lost continent of Atlantis.

Jag har försökt att komma fram till vad jag faktiskt tycker om Atlantis men jag vet inte riktigt. Den är snyggt gjort, lite spännande och lite äcklig i och med att de bara dyker ner i havet - det förbättrar liksom inte min lilla fobi mot saker som lever i vatten... Något jag gillar med Disney är att de tar dessa "verkliga" fenomen eller legender och tecknar dem och skapar dessa sagor av dem. 


God Afton, Herr Wallenberg


Raoul Wallenberg tillfångatogs av ryssarna i slutet av andra världskriget och återkom aldrig. Filmen handlar om hans sista veckor i Budapest, julen 1944 till januari 1945. Den centrerar kring två händelser, Raouls försök att befria ett tjugotal tillfångatagna människor på en lastbil och att rädda 65 000 människor som är instängda i ghettot.

Också en film jag sett i historia undervisningen. Dock kommer jag ihåg denna. Väldigt bra. Intressant. Fascinerande. Den är baserad på verkliga händelser under Raoul Wallenbergs sista veckor - som man känner till. Blandat med lite fiktivt kan jag tänka mig. Absolut värd att se - speciellt om man inte orkar läsa de mega-tjocka böckerna som kommit om Raoul Wallenberg de senaste åren!

Another Cinderella Story


A guy who danced with what could be the girl of his dreams at a costume ball only has one hint at her identity: the Zune she left behind as she rushed home in order to make her curfew. And with a once-in-a-lifetime opportunity in front of him, he sets out to find his masked beauty. 

Det här är kanske inte världens bästa film. Löjlig och otroligt pinsam är två ord som passar in väldigt bra. Men samtidigt är den rolig. Jane Lynch har fantastiska kommentarer  bland annat. Selena Gomez och killen som typ sjunger åt Zac Efron i HSM - I think! 


It's Complicated


When attending their son's college graduation, a couple reignite the spark in their relationship...but the complicated fact is they're divorced and he's remarried.

Nja...Också en i vissa ögonblick en rolig film. Dock lite mer vuxen än Another Cinderella Story. Den har dock inte gjort något större avtryck hos mig. 




The Smurfs


When the evil wizard Gargamel chases the tiny blue Smurfs out of their village, they tumble from their magical world into New York City.

Absolut en rolig film. Lite små löjlig - som den antagligen ska vara. Då den antagligen riktar sig till mindre barn. Men men. Dock vet jag inte om jag någonsin varit enormt intresserad av Smurfar, jag vet inte om det lockar mig. 



Despicable Me


When a criminal mastermind uses a trio of orphan girls as pawns for a grand scheme, he finds their love is profoundly changing him for the better.

Så bra. 





Conan The Barbarian(1982)


The epic tale of child sold into slavery who grows into a man who seeks revenge against the warlord who massacred his tribe.

Herrejösses. Vad dåligt. Arnold Schwarzenegger blev nominerad som värsta skådespelare för den här filmen. Jag tror det säger allt.



Moneyball


Oakland A's general manager Billy Beane's successful attempt to put together a baseball club on a budget by employing computer-generated analysis to acquire new players.

 Faktiskt väldigt bra. Intressant perspektiv på idrott. Skådespelarinsatser: Jonah Hill imponerar. Han är inte längre killen som gör dåliga ungdoms/komedi-filmer. Och Brad Pitt. Av någon anledning har jag aldrig tänkt mig honom som en bra skådespelare men, seriöst, nu börjar jag tänka att han är det! 



The Way Back


Siberian gulag escapees walk 4000 miles overland to freedom in India. 

Mycket bra film. Spännande och fascinerande samtidigt ganska hemsk och otrolig. Jag fastnade direkt för  att jag tänker mig att den börjar där Brott och Straff slutar - för er som fattar den referensen. Men tänk er: 4000 miles. Det är 6437.4 km - till fots.




Star Trek: The Motion Picture



When a destructive space entity is spotted approaching Earth, Admiral Kirk resumes command of the Starship Enterprise in order to intercept, examine and hopefully stop it.

Det här - det är grejer det. Bra-igheten i den senaste Star Trek filmen som kom för ett par år sedan blandat med min kärlek till The Big Bang Theory fick mig att se den här filmen. Jag var ganska oengagerad när jag såg den och kommer inte ihåg så mycket förutom att det var otroligt dåliga specialeffekter. Hemskt. Men tiderna har förändrats sedan -79. Då den gjordes. Det är jag väldigt tacksam för. Så se hellre den senaste versionen från 2009. Mycket bättre!


Journey to the Center of the Earth 


On a quest to find out what happened to his missing brother, a scientist, his nephew and their mountain guide discover a fantastic and dangerous lost world in the center of the earth.

Ja... det skulle kunna vara bra men jag tycker inte att det är det. Det är ett bra koncept - jag gillar att upptäcka nya världar. Men just det med att den skulle ligga mot jordens medelpunkt - nej. Det passar inte in i min fantasiföreställning om världen. Tyvärr. Jag är öppen för det mesta men här går en gräns. Tyvärr. 


Percy Jackson and The Lightning Thief


A teenager discovers he's the descendant of a Greek god and sets out on an adventure to settle an on-going battle between the gods.

En okej film. Gillar att de "föråldrat" Percy Jackson till skillnad mot i böckerna då han är typ 12 år. För min del hade de gärna fått utveckla mytologi delen av filmen lite mer men det fungerar väl ändå.




The Piano


A mute woman along with her young daughter, and her prized piano, are sent to 1850s New Zealand for an arranged marriage to a wealthy landowner, and she's soon lusted after by a local worker on the plantation. 

Det här är en av filmerna många anser att man SKA se. Jag har för mig att jag tyckte att den var udda men nödvändigtvis inte på ett dåligt sätt. Men den är lite konstig. 



The Last Song


A drama centered on a rebellious girl who is sent to a Southern beach town for the summer to stay with her father. Through their mutual love of music, the estranged duo learn to reconnect.

En trevlig liten fin film. Jättebra soundtrack. Innehåller enligt mig en av sorgligaste scenerna jag någonsin sett(förutom typ hela The Fault In Our Stars boken - det är sorgligare). 



Friends With Benefits


While trying to avoid the clichés of Hollywood romantic comedies, Dylan and Jamie soon discover however that adding the act of sex to their friendship does lead to complications. 

Helt och hållet genomskinlig/förutsägbar - absolut. Men fortfarande en rolig film.




Knight and Day


A story of a girl who gets mixed up with a spy trying to clear his name.

Romantisk action komedi. Lite lik filmen Killers med Ashton Kutcher och Katherine Heigl. Helt okej. Romantisk, rolig och spännande - precis vad man förväntar sig. Faktiskt en del väldigt roliga scener. 





This Means War


Two top CIA operatives wage an epic battle against one another after they discover they are dating the same woman.

Ännu en romantisk action komedi. (Do I have a thing for these? - Possibly!). Också väldigt rolig. Speciellt när de använder sina spionkunskaper för att få övertag mot den andra. 




Sherlock Holmes: A Game of Shadows


Sherlock Holmes and his sidekick Dr. Watson join forces to outwit and bring down their fiercest adversary, Professor Moriarty.

Jag gillar sättet som Sherlock Holmes är gjord på. Snygga/roliga/häftiga "fighting"-scener. Sherlock Holmes är ju totalt galen men det fungerar och det är riktigt bra. Gilla. 




Battleship


A fleet of ships is forced to do battle with an armada of unknown origins in order to discover and thwart their destructive goals. 

Jag tror att det möjligtvis hade kunnat vara ett bra koncept. Häftigt med stridsfartyg. Men här får dem inte riktigt till det. Det blir lite väl ytligt och löjligt. Det som egentligen fick mig att vilja se den var främst att Peter Berg, skaparen till tv-serien Friday Night Lights, är director/producer och att Taylor Kitsch är med i filmen. Väntar på att han ska göra en ny dunder roll som han gjorde med Tim Riggins i Friday Night Lights. 

Ocean's Eleven


Danny Ocean and his eleven accomplices plan to rob three Las Vegas casinos simultaneously.

Tjuvar. Epic. Bäst. Tjuvar har en fascinerande verksamhet. För att de verkligen måste vara smarta, kunniga och skickliga för att lyckas med sina planer. Det gillar jag, det är liksom inte bara muskler och att gå rakt på. Spännande. 




New Year's Eve


The lives of several couples and singles in New York intertwine over the course of New Year's Eve.

Romantisk komedi. Är den romantisk? - Ja. Är den rolig? - Ja. Men det är typ allt. Har dessutom fått ett antal nomineringar till "värsta"- prisutdelningar. Alltså mer än en nominering. Typ 5st - olika kategorier under ett och samma år. Det är dåligt. 



Pocahontas


The daughter of a Native American tribe chief and English soldier share a romance when English colonists invade 17th century Virginia.

Pocahontas är faktiskt väldigt bra. Även här, som i Atlantis, har man tagit verkliga händelser och gjort det till en tecknad saga. Bra och spännande handling. Underbara karaktärer(främst djuren!) och bra musik, som det ska vara i klassiska Disney-filmer. 



Never Let Me Go


Kathy H, Tommy and Ruth are students at a mysterious boarding school. Kathy watches from afar as Ruth and Tommy fall in love, but fate has a greater threat in store for all of them.

Ganska konstig och hemsk film. Får mig att tänka och reflektera. För att förhoppningsvis inte spoila allt för mycket lite mer allmänt förhållna frågor: Vad gör livet värt att leva? Lever de här? Har de ett liv?



XXX


Xander Cage is an extreme sports athelete recruited by the government on a special mission.

Ja... Det här är ju inte direkt Oscars-klass på det här heller. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit ordet löjlig i det här mega-inlägget och det är otroligt hur många filmer jag ser som kan klassas som löjliga. Men det blir klassifikationen när man inte gör seriösa filmer, tyvärr även som den här. Det finns absolut en del häftiga scener men det är inte tillräckligt. 


Step Up #4: Revolution


Emily arrives in Miami with aspirations to become a professional dancer. She sparks with Sean, the leader of a dance crew whose neighborhood is threatened by Emily's father's development plans.

De två första filmerna i Step Up-serien är bättre på alla sätt och vis. Storyn, skådespelarna intrigen m.m. Men de kan fortfarande hitta på helt otroliga "dansnummer", som oftast är väldigt snygga/grymma/häftiga. Blanda det med lite musik så kan jag hålla mig nöjd/vaken i en och en halv timma. Inga problem. 


The Amazing Spider-Man

Peter Parker finds a clue that might help him understand why his parents disappeared when he was young. His path puts him on a collision course with Dr. Curt Connors, his father's former partner.

Gillar jag den här versionen av Spider-Man mer än den med Tobey Maguire. Så det är ju bra. Spännande, rolig, underhållande. Av någon anledning verkar det omöjligt att inte få karaktären Spider-Man att framstå som aningen löjlig, där har vi ordet igen - men whatever! Alltså karaktären i sig, inte filmen. Han springer liksom omkring där i sin pyjamas och försöker göra något gott. Det är liksom inte i samma liga som exempelvis Dr. Manhattan från Watchmen.