måndag 16 juli 2012

Naruto #1 - Masashi Kishimoto

Gott folk, jag har läst min första manga!

Naruto
Masashi Kishimoto
Naruto #1
Manga

För tolv år sen anfölls ninjabyn Lövgömman av en niosvansad demonräv. Byns främste ninja, den fjärde Hokage, lyckades sätta stop för demonen, men hotet att den ska komma tillbaka är ständigt närvarande. Den föräldralöse bråkstaken Naruto känner hotet allra starkast - det finn ett speciellt samband mellan honom och demonen.

Det var ju bara en tidsfråga innan jag skulle ta mig samman och läsa en manga. Sakta men säkert har jag lotsats in mot manga, genom graphic novels, comic books och animefilmer. Jag hade faktiskt tänkt att läsa, om det är City of Bones eller Clockwork Angel av Cassandra Clare som ska komma i manga, som min första manga. Men jag vet inte riktigt vad som har hänt med den! På sistonde har jag också varit inne på Sailor Moon och tänkt att jag kanske ska läsa den mangan. Men man tar vad man har och där låg den i Systers bokhylla. En riktig klassiker på inom manga, måste man väl ändå säga.

Som total nybörjare på området, känner jag att jag inte alltid är med i svängarna. Jag tycker att det ibland kan vara visuellt luddigt vad som faktiskt händer. Jag hoppas på att det är för att jag är nybörjare på området, att jag inte är helt inne i "tänket" och vad jag ska lägga märke till och liknande. Förhoppningsvis kommer detta. Men man(jag) förstör ju den ändå och man kan ju alltid använda sin fantasi lite.

Det jag förvånades över var att den var väldigt, väldigt rolig. Det var ju underbart att den handlar om ninjor, det har jag inte fattat innan(jag har verkligen inte läst ordentligt på baksidan tidigare! Duh-liksom.)! Förvånansvärt underbart jätteroligt. Verkligen något som jag ska fortsätta läsa. Ska försöka få tag i Sailor Moon också!

Trevlig början på veckan!

8 kommentarer:

 1. 1) SÅ himla roligt att du tagit första steget in i den här världen som är manga!
  2) SÅ himla roligt att det är just duktige Kishimotos Naruto också.
  3) Skulle vilja ge dig rådet att läsa serien på engelska, för svenska översättningen ger mig bara rysningar och så är det större chans att du inte hunnit bli alldeles för "påverkad" av rysliga namn som Lövgömman..
  4) Om du bestämmer dig för att läsa på engelska finns det jättemånga internetsidor som hjälper dig med detta (så slipper du vänta in böcker på biblioteket o.dyl.), typ här: http://www.mangareader.net/93/naruto.html
  5) För att få det mer visuellt kan jag tipsa om animén. Den rörliga bilden av Naruto med andra ord. ;-)

  Tack å hej! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag tycker också det är kul att jag börjat läsa manga, även fast jag ännu inte hunnit särskilt lång(läser bok #2 just nu)!

   Jag ska absolut kolla in böckerna på engelska, generellt sett brukar ju engelska vara bättre än svenska. Synd att man inte kan originalspråket, det är antagligen ännu bättre att läsa dem då!

   Du har möjligtvis inga andra tips på böcker eller favoriter inom "mangavärlden"?

   Radera
  2. Jag håller med om att det är synd, men jag har en vän som var såpass nyfiken på språket att hon faktiskt lärde sig japanska och åkte dit som utbytesstundent i ett år genom att först ha hittat mangan - rätt fantastiskt faktiskt!

   Andra tips? Hrm - det var så längesen jag var "aktiv" inom manga, halvpinsamt nog. Men jag älskar fortfarande Bleach och Naruto, och påminns ständigt om att jag måste läsa ikapp serierna. Annars tyckte jag väldigt mycket om Fruits Basket och Ouran Highschool Host Club, som båda också finns som animé. Under min mangaperiod läste jag nog över 200 stycken, så jag listar bara de jag kommer att tänka på som lämnade lite mer avtryck. Vissa är väääldigt söta, oseriösa och fånigt dumma.

   Listar med utropstecken på en del och frågetecken på andra som jag är osäker på om jag hade gillat idag:
   - Bleach – om Ichigo Kurosakis äventur efter att han får Soul reaper-krafter (typ som en dödsgud). (!)
   - Fruits Basket – om en föräldralös tjej som träffar tre killar, vilka – tillsammans med tio andra släktningar – visar sig ha en förbannelse som gör att de förvandlas till djuren i det kinesiska zodiac när de är svaga eller bli omfamnade av någon av det motsatta könet. (!)
   - Ouran High School Host Club – om stipendiaten Haruhi och de andra medlemmarna i den populära host club:en. (!)
   - High School Debut eller Kõkõ Debut – om Haruna, en entustiastisk f.d. softballstjärna, som ber en kille att lära henne om romantik.
   - Girl Got Game eller Power!! som den heter i Sverige – om en tjej som blir tvingad av sin pappa att klä ut sig till pojke så att hon kan spela i en skolas topprankade basketbolllag. (?)
   - Crimson Hero – om en 15-årig pojkflicka som älskar volleyboll, men inte får stöd av sin mamma och därför flyttar hemifrån för att sedan påbörja i ett pojklag på Crimson Field High School.
   - Samurai Deeper Kyo – om en fruktad samuraj som vill återhitta sin själ som är förseglad i hans rivals kropp.
   - Aishiteruze Baby - om en tonårskille som plötsligt måste ta hand om sin 5-åriga kusin efter att hennes mamma överger henne. (?)
   - Parfait Tic – om tre personers liv, men också ett triangeldrama, en tjej och två nyinflyttade killar som också är kusiner. (?)
   - Death Note – om studenten Light Yagami som hittar en övernaturlig bok, som fallit till jorden pga en shinigami (en dödsgud). Den här boken gör att de människors namn som skrivs in i den dör, och snart blir Light ”sin egen gud”.
   - Mästerdetektiven Conan/Detective Conan – om en highschooldetektiv som efter ett snedsteg krymper och till ett barn, vilket medför att han tar pseudonymen Conan Edogawa för att kunna lösa brott och slutligen återfå sin riktiga kropp.
   - D.Gray-Man – om en pojke kallad Allen Walker som tillhör en organisation innehållande exorcister, som försöker förgöra Millenium Earl och dennes demoniska armé.
   - Hana-Kimi – om en tjej som ser en kille som deltar i en tv-sändfriidrottstävling, dras till honom och bestämmer sig för att byta skola. Problemet ligger i att det är en killskola, vilket gör att hon måste förklä sig till kille. (?)
   - Kare Kano – om kärleken mellan den perfekta studenten Yukino och hennes akademiske rival Soichiro + deras vänner. (?)

   Sedan finns serier som jag läste när jag mest kollade mig omkring och ville roas för stunden, såsom D.N.Angel, Kare First Love, Chobits, One Piece, Ranma ½, Gravitation, Hellsing etc.

   Men ja. Där fick du lite tips. :') Hoppas du hittar något du gillar (själv ska jag nog kolla upp några av dem igen!). Annars vet jag att bl.a. Anna på Boktycke läser en del manga och säkerligen hade kunnat ge dig lite tips. ;-)

   Radera
  3. Oj, vilken lista! Får absolut kolla in dessa(ska kanske dock läsa ikapp Naruto först!).

   Men wow, det vore ju hur grymt som helst att läsa Naruto på japanska. Det är ju liksom det "riktiga". Häftigt.

   Jag vet inte om det är manga överlag eller om det bara är vissa manga, men ska de liksom inte vara lite barnsliga av sig eller som du skrev " fånigt dumma"? Just i detta fallet med Naruto är det ju det som är grejen med serien typ, att det är så fånigt underbart. Jag tänker mig att det är så med de manga(mangor?), men så kanske det inte är, eller?

   Radera
  4. Fånigt dumma är nog många mangor, och många anspelar nog just på det för att få med sig en större skara av läsare, men jag tycker också att en del håller sig mer seriösa (ofta då mer sci-fi/mecha-genren). Men ja, det stämmer nog! :-)

   Radera
  5. Precis som med vanliga böcker, eller graphic novels finns det antagligen olika sorter och typer, med olika nivåer på seriöshetsskalan.

   Naruto är ju bra för att det är så pass löjligt som det är!

   Radera
 2. Vet inte hur jag hittade hit, men jag kan inte låta bli att kommentera trots att inlägget är gammalt. Naruto blir väldigt seriöst, ju längre serien går. Och det är helt underbart att se. :)

  Tipsar också om Vampire knight, ifall du vill läsa en manga om vampyrer med ett grymt triangeldrama. Galet bra ^^

  SvaraRadera
  Svar

  1. Det gör absolut ingenting att kommentera på gamla inlägg, det är bara kul om folk vill dela med sig! Problemet som jag tänker på nu är att blogger är lite inkompetent ibland och inte har ett bra sätt att meddela att jag kommenterat tillbaka. Suck. Men hoppas du ser det här någongång!

   Jag har ännu inte kommit så långt i Narutovärlden. Tråkigt nog. Men ibland får jag starkt begär att läsa Naruto så jag känner på mig att så småningom sitter jag där och väntar varje tisdag på att jag ska få läsa nytt på onsdagen.

   Plötsligt händer det!

   Jag kollade för övrigt in din egna Narutofanfiction blogg och vill bara säga: me like! Inte för att jag är dirket insatt in Naruto(än!) men bara det faktumet att det är en fanfictionblogg är en bekräftelse på en av mina stora livsfrågor: Om svenskar läser/skriver fanfiction?!

   Det känns väldigt skönt att få det bekräftat att någon mer därute(I Sverige) beblandar sig med fanfiction! Tack!

   Sorry för den här überlånga kommentaren men var på lite skrivhumör tydligen!

   Radera