torsdag 25 juni 2015

Sommarprojekt: SmallvilleEtt av mina sommarprojekt i år är att försöka se så mycket som möjligt av Smallville(det är ganska många avsnitt(217) att se så kommer förmodligen inte hinna klart i sommar). Säsong 1 har jag sett tidigare, säsong 2 är just avklarad och säsong 3 är påbörjad!

Jag antar att många av er har sett en del av Smallville genom åren och i stora drag vet vad det handlar om. Men i alla fall: Handlar om Clark Kent aka. Superman från och med att han går i High School tills ett antal år därefter. Samtidigt som man i vissa avsnitt får bakgrundsinformation om Clark och hur han kom att finnas på jorden. Man får även en bra bild av över hur hans krafter utvecklas och liknande. Sedan är det även en hel del "high-school drama". Så ja, det är det.

Här kommer jag att uppdatera successivt vad jag tycker och tänker om säsongerna. Så det kan ni följa under sommaren - finns en länk i marginalen på bloggen(klicka på bilden)! DET KOMMER ATT INNEHÅLLA SPOILERS!


Säsong 1
I och med att jag inte har sett säsongen nu, så kommer jag inte heller att recensera den här(kommer inte ihåg så mycket faktiskt!)!Säsong 2
Mycket den säsongen handlar om "grottorna" med grottmålningar och annat som är kopplat till Krypton och Kal-El. Där får han kontakt med hans biologiska pappa - Jor-El. Clark utvecklar "heat vision", Pete får reda på hemligheten, vi får även veta mer angående vad som hände under "the meteor shower" och liknande. Generellt en ganska bra säsong om man tittar till vad vi får veta angående den här "världen"/situationen. Utöver det jag redan nämnt introducerar de även Red Kryptonite och effekterna det har på Clark. Så på det sättet är det väl en bra säsong. Men...

Det är en ganska seg serie att kolla på. Vissa avsnitt skulle man kunna klara sig utan, men sedan har vi avsnitten i sig - det känns som att de är typ 2h långa. De har ofta ett väldigt segt tempo genom programmet. Det blir lite jobbigt efter ett tag. det finns även vissa avsnitt där man bara vill gå och gömma sig då det är jobbigt pinsamma scener. Så det drar ned betyget en aning. Men generellt har det  varit en bra säsong. Tyckte att det var roligt att Christopher Reeve var med i ett avsnitt - vilket för övrig var ett bra avsnitt.Säsong 3
Det händer väl inte så mycket ”nytt” i den här säsongen egentligen. Mycket handlar om Lex och Luthor och hela den delen. Det är ett antal avsnitt med olika personer som har olika krafter till följd av kryptonit. Säsongen innehåller även en hel del drabbel av olika slag mellan olika karaktärer. Det blir lite ensidigt. 

Men "in the long run" så är det kanske viktigt för att förstå dynamiken mellan olika karaktärer och annat, så jag hoppas det är värt att ha sett det i alla fall. 

Men det var ju en intressant säsongsavslutning. Dör Chloe eller inte? Visste inte att hon skulle dö! Och Clark blir bortlurad på något sätt. Så vi får se vad som händer nästa säsong! Säsong 4
I den här säsongen händer det en hel del nytt som vi får lära oss men den har kanska generellt en lite sämre handling än tidigare. Dock händer väl typ det mesta i första avsnittet bara men det fortsätter under säsongen. Lois Lane dyker upp för att ta reda på vem som dödade Chloe, eller inte dödade Chloe i detta fallet. Lois och Clark har ju redan nu en jättebra och rolig relation. Lois Lane är för övrigt awesome! 

Black kryptonit introduceras, vet inte om vi får någon direkt förklaring till vad det är bra för/inte bra för men det existerar i alla fall. Clark flyger i första avsnittet dock är han ju lite för mycket Kal-El då kanske, för han gör inte det under resten av säsongen. Chloe finds out - but Clark doesn't know that she knows! 

"Papa"(vet inte vad han heter i förnamn) Lane introduceras. Inte så viktig person i den här säsongen, dock är det en viktig person att känna till inom den här världen. Har har exempelvis dykt upp i någon av de The New 52- comics:en som jag har läst. 

Tänkte bara nämna det att jag blev ganska förvånad när jag insåg att Jensen Ackles är med och dessutom är "season-original" den här säsongen. Surprise liksom!! 

Även det klassiska citatet är med i den här säsongen: 

Pilot #1: Look, there's something approaching. Five miles out and closing fast.
Pilot #2: What is that? It is a bird? Is it a plane?


Säsong 5
Och därmed var säsong 5 sedd. Nu börjat det ju hända lite! Äntligen kommer det lite "riktiga" aliens, i form av James Masters! Så bra att det är han liksom dock är han ju bättre som Spike men ändå! Men jag tycker att det är intressant att vi äntligen får se lite saker som är större än bara Clark + Lana och Clark - Lex/Lionel. Så det är kul. Dock är det ju fortfarande mycket drabbel mellan de olika karaktärerna. Lex är god. Lex är ond. Lex är god. Lex är ond. Om Clark bara hade berättat för Lex, så hade Lex kanske förblivit en vän till Clark. Men men, så ser ju tydligen inte den här världen ut. 

Mycket nytt i den här säsongen med: Silver Kryptonite introduceras. Clark goes crazzzy efter att ha kommit i kontakt med det! Får väl inte så mycket mer förklaring till det heller. Något som jag inte var  så uppmärksam på förra säsongen var att de introducerade Barry Allen(heter nog Bart i serien kanska?) aka. The Flash. Under den här säsongen fick vi även träffa Arthur Curry aka. Aquaman och Victor Stone aka. Cyborg. För er som känner till lite om Justice League vet kanske som sagt att dessa är medlemmar av JLA. I avsnittet med Arthur Curry spelade de jättemycket på hela Aquaman-grejen. Han hade typ orangefärgade tröjor på sig och gröna kortbyxor. Så det blir lite mycket men det är ändå roligt. Kul att de ändå introducerar dessa karaktärer i Smallville. 

Min fråga är: Hur kommer Clark in på journalist-spåret? High School är över och Clark börjar(men hoppar av) universitetet. Men hur blir han till slut en journalist? För jag antar att han har en utbildning och inte bara börjar jobba på the Planet helt plötsligt och random! 

Mr. Kent är död. Världen tas över av Zod. Spännande. Får se vad som händer i nästa säsong. Säsong 6
Nu börjar det bli lite tröttsamt att kolla på Smallville. Men jag tänker kämpa på och se klart det här, för det är verkligen mycket som man missar när man inte ser varje avsnitt i säsongerna/följer serien. Generellt tycker jag inte att säsongerna har särskilt bra övergripande handling - det är ofta inget man direkt hänger med i i alla fall.  Utan det är snarare 22 enskilda avsnitt. Jag hade gärna sett att det varit lite bättre. Och det som finns i den här säsongen, i och med The Phantom Zone och The Phantoms är inte särskilt intressant.  

Dock finns det som sagt en del små intressanta detaljer från säsongen. Exempelvis introduceras Jimmy Olsen, fotograf på the Planet, känd bikaraktär liksom. Clarks nya kraft den här säsongen är Super Sneeze, eller Super Breath, som man också kan kalla det. Han använder det typ en gång under säsongen. Lite tråkigt att det inte är med mer, för var är poängen med att visa att han kan göra det då om han aldrig behöver använda det?!

Justice League grejen fortsätts att byggas upp. I avsnittet Justice, samlas Green Arrow, The Flash, Cyborg, Aquaman och till slut Clark/Superman. Så det var ju lite kul att se dem samarbeta. Det jag funderar över är om själva bakgrundshistorien från tv-serien Arrow är den vedertagna storyline:en för Green Arrow? Och har i så fall hela Lian Yu grejen skett?!  Högst oklart. 

De slängde även in ett klassiskt schitzo-avsnitt(Labyrinth heter avsnittet). Tänk Buffy-avsnittet när hon vaknar upp på något mentalsjukhus - samma sak händer med Clark. Kändes som lite av en rip off från Buffy. 

Alltså Clark och Lana. Detta var min tanke under säsongens gång - alltså innan Lana tillslut gifter sig med Lex (vilket senare visar sig att det kanske inte var det bästa beslutet). Men i alla fall: Har de någongång under serien varit "lyckliga" tillsammans, Clark och Lana alltså? Jag kommer själv typ inte på något utan mest brukar det ju bara vara problem. Hur kan Clark fortsätta att vara helt besatt av henne? 

I sista avsnittet den här säsongen har jag typ ingen aning om vad som händer. Lana blir dödad av en bilbomb. Chloe återuppväcker Lois, och samtidigt dör? Clark blir två på något sätt - märkligt. Får se vart det här tar vägen i nästa säsong.   
Säsong 7
Ännu en säsong avklarad. Jag vet inte om det är för att jag har sett 7 säsonger eller för att säsongerna blir bättre men jag upplever att jag har mer att säga om de här senare säsongerna än de tidigare. Mycket är visserligen små detaljer men ändå, så har man ju lärt sig en hel del! 

De har varit inne på detta egentligen hela serien men jag har liksom inte riktigt orkat att ta upp det förens nu. Hela grejen med att det finns myter/legender/tecken på Kal-Els "ankomst" som sträcker sig väldigt långt tillbaka i tiden. Tidigare säsong så letade de efter stenar som funnits på jorden skitlänge och i den här säsongen hade vi den här gruppen Veritas, som då skulle skydda "The Traveler" när han anlände m.m. Jag har nog ignorerat det för att det har liksom presenterats som om det vore "deterministiskt"(om det nu är ett ord som beskriver det jag vill) ödes-grej. Där det är gud eller någon som planerat det här från början - det har alltid varit så här det skulle bli. Vilket jag inte accepterar, tyvärr. Men nu börjar de faktiskt prata lite om worm-holes och time-warps eller vad man nu kallar det. Och det tycker jag att man kan utforska mer i serien!

Jag har mycket tankar om den här säsongen, här kommer en i random-ordning snabbsammanfattning: Kara Kent aka. Supergirl aka. Laura Vandervroot(vilket namn) aka. tjejen i Bitten - Whaaaat?! Sant dock. Var inte riktigt säker på vad hans nya kraft var den här säsongen - healing? Dock skedde det typ bara en gång när han var sammanlänkad med en Phantom så jag vet inte om det gäller. Lana is not dead, men sen hamnar hon i något slags "vegetabiliskt" tillstånd(är DET ens ett ord/koncept?), och sedan åker hon iväg igen - thank god! Blue Mineral - leder till seger på krypton men total fail på jorden! Kal-Els mor och Karas pappa kommer på besök - I said whaat? Också sant! Chloe kan kontrollera sina krafter (healing) men det är inte så bra för henne att använda dem, tyvärr. Pete Ross återvänder ett litet kort tag med FREAK-krafter. Han blir väldigt Mr. Fantastic om man säger så, och även mamman från Superhjältarna! "Brainiac"(aka. Zod?, aka. James Masters) nämns vid namn för första gången - tycker jag känns väldigt viktigt. Typ the master evil of evils. Is Lionel Luthor finally dead? "ISIS" dåligt namnval på Lanas företag om man tänker på vad som händer i världen idag. 

Moving on... 

Jag tycker att de fick till det väldigt bra, i och med introduktionen av Kara, själva grund konflikten som Clark har; Kryptonian vs. human. För han är ju varken kryptonian eller egentligen mänsklig, enligt honom själv. Men det är kanske först när han har Kara att dela den "kryptonska" kulturen med som det blir en motsättning med vår kultur på jorden. But what makes a person human? Det är ju något som är väldigt intressant med hela Superman-världen, just den konflikten/motsättningen. Det gillade jag att det togs upp. 

Jag som för övrigt är ett fan av Trollflöjten, framför allt Bergmans uppsättning som även blivit film, blev väldigt överraskad när de i ett avsnitt spelade just musik från Trollflöjten. Väldigt random men väldigt kul. Dock från en engelskuppsättning. 

Tre säsongen kvar. Är nog möjligt att jag hinner klart innan skolan börjar i september igen!  

Förlåt, två grejer till.
1): När Chloe säger: "It didn't just Rita Skeeter itself in". Om man bara: Whaaat?! Did she just reference Harry Potter?!!! Awesome! 
2) Clark Kent the reporter appears! Glasses and all!
Säsong 8
Jag tyckte faktiskt att den här säsongen var ganska bra. Vi har verkligen lämnat det idylliska Kansas och gått vidare till det helt klart mörkare Metropolis. Lex och Lana är ej längre "regulars" i serien - äntligen och fantastiskt bra. Istället får vi in lite nya ansikten den här säsongen. Den stora grejen under säsong 8 är att kampen mellan Doomsday och Clark. Då de har en Harry Potter vs Voldemort grej på gång - neither can live while the other survives. Jag gillar hur de kopplar ihop detta med de gamla grottmålningarna som vi stötte på i typ säsong 2. Då de får en ny mening. De har även ett avsnitt där de ger ett nytt perspektiv på vad som hände under den första "meteor-shower", som jag tyckte var ganska roligt att se. 

I samband med den här kampen mellan Doomsday och Clark, så handlar mycket även om Clark moraliska/etiska val. Clark har ju alltid varit en person som inte vill skada andra och inte tar till våld i första taget. Men nu står han inför en situation där han faktiskt kanske måste döda. Samtidigt som han har sin egna bakgrund och står emot våld så får han starka påtryckningar från Oliver och Chloe att döda Doomsday. Det tycker jag är en väldigt intressant aspekt av Superman som karaktär. Tyvärr slutar det i att han nästan tappar tron på mänskligheten och människor i slutet av säsongen. 

För att gå in på massa detaljer: 
 • En viss miss Lance dyker upp i form av Black Canary. Dinah Lance i detta fallet. Även då tillsammans med Bart, som han heter i Smallville, Allen aka. The Flash och Aquaman. 
 • Generellt känns det ganska Man of Steel-aktigt. Om ni tänker er början på den senaste filmen och jämför det med första avsnittet i säsongen. Väldigt bra början.
 • Clark Kent goes journalist. Lämnar Dean-skjortorna hemma och tar på sig lite mer professionella kläder. tydligen behöver man dock ingen utbildning för att bli anställd vid The Planet.
 • O.M.G. we get to see Oliver on Lian Yu. Det svara på min fråga sedan tidigare vare sig han varit där eller inte. Det tackar vi för!
 • Everybody goes Crazzzy! Chloe har det tufft den här säsongen alltså - Brainiac raderar/tar över hennes hjärna. 
 • Davis Bloome. Det var trevligt med en ny karaktär dock är han ju redan död. 
 • Introduktion av The Legion. Mycket spännande. Kommer tydligen från framtiden och kan obviously resa genom time and space. Häftigt. 
 • Star Labs nämns
 • Lana dyker upp. Förvandlas till någonslags superhuman och hon kan absorbera kryptonit. Vilket gör det farligt för henne att vara nära Clark. And she is gone again. 
 • Oliver dödar Lex. 
 • Clark berättar allt för Lois. Sedan inser man att det är något fel och saker händer(time travel) och sedan kommer hon inte ihåg något i alla fall. Pust.
 • En karaktär som heter Zatanna, som även har dykt upp i The New 52: Justice League Dark! 
 • Black Kryptonite används tydligen för att dela på saker: Typ Clark från hans krafter. Eller Davis från Doomsday. 
 • Lois försvinner till någonstans i tiden. Saker faller sönder. Jimmy dör. Davis dör. allmänt mycket mörk tid på slutet. Får se hur de fortsätter i nästa säsong.     Säsong 9
Äntligen en säsong där det inte är helt obvious från första/andra avsnittet vad säsongen kommer att handla om. Man fattar ju vilka motsättningar som kommer att utspelas under säsongen och så men det är bättre upplagt/planerat än tidigare. i det stora hela handlar säsongen om ett stort antal Kandorians, inklusive Zod, som har kommit, på något märkligt sätt, till Jorden. dock har de förlorat alla sina krafter. säsongen handlar typ om hur de försöker lösa detta för att få tillbaka sina krafter(genom att komma åt solenergi) och i sin tur typ ta över världen. 

Lois har några konstiga drömmar/premonitions/minnen, från det att hon försvann i slutet av förra säsongen, om hur världen verkar gå under och allt brinner och där Zod och the Kandorians har tagit över. Dessa får vi först se "flash:ar" av men sedan i avsnitt 9: Pandora, får vi se allt som hände under denna tiden. Mycket spännande. Det var ett jättebra avsnitt. 

Två andra bra avsnitt/teman som introducerades den här säsongen är Absolute Justice och Checkmate. Båda går hand i hand, då de introducerar många andra karaktärer från DC-världen i och med Justice Society of America och Checkmate-organisationen med Amanda Waller och The Suicide Squad. Vi får träffa Hawkman/Stargirl/Dr.Fate/The Martian Manhunter/Icicle. De nämner även andra karaktärer som Sandman och liknande i Absolute Justice. Det är verkligen en hint till fans av comic books:en. I ett annat avsnitt får vi även träffa Vordigan/Dark Archer aka. Malcom Merlyn från Arrow, eller? Är det inte Slade Wilson aka. Deathstroke?* Detta är en återkommande aspekt av Smallville - att karaktärer från DC världen introduceras. Vilket jag tycker är fantastiskt bra så det får de gärna fortsätta med(även fast det bara är en säsong kvar). Men det är viktigt för att det är så hela DC-världen är uppbyggd. Intertextuella kopplingar är typ nyckeln till att förstå vad som händer: tidigare händelser, relationer, historik m.m.  

För att gå vidare, så tycker jag att Lois egentligen borde ha en egen serie för hon är så jäkla awesome.  She totally kicks ass och är generellt bara bäst. Hennes relation till Clark är också jättebra. I en tv-serie får de ju faktiskt tid att utveckla ett förhållande - tillskillnad mot i Man of Steel-filmen- Där de typ sågs två gånger innan de var tillsammans. Men här får vi följa detta över flera år och det gör väldigt stor skillnad. För det blir så mycket bättre. Tyvärr får hon ju aldrig veta Clarks hemlighet - eller hon får väl veta det men sedan typ raderas hennes minnen eller så kan hon inte prata med Clark om det. Which sucks. 

Lois: "I thought we could get to know each other better"(by carpooling)
Clark: "Lois, you tell me the color of your underwear everyday. What else is there to know?"

Jag hoppas verkligen att de inte väntar till sista avsnittet i nästa säsong för Lois och Clark att bli tillsammans. Vi vill ju hinna se dem tillsammans innan serien är slut! Och självklart även att hon ska få höra från Clark att han är den han är!

Lite annat: 
 • Brian Austin Green spelar John Corben aka. Superhumancyborg - Metallo! Wow. 
 • Watchtower är typ det häftigaste stället. Skulle inte ha något emot att bo där. 
 • Rabid-avsnittet - WTF!
 • Enligt Smallville dör Olivers föräldrar(båda!) när han är 5år - så han har en annan bakgrundshistoria än den Oliver har i Arrow.
 • Vi får se saker från Kandor och Jor-El är på jorden! Vad är grejen med Kandor? hur är det kopplat till Krypton? Planeter i samma solsystem eller vad?
 • Martha Kent arbetar med Amanda Waller som The Red Queen. Uhhhh!
 • Tess Mercer har också arbetat med Waller. 
En bra säsong. Gillar verkligen stämningen - mörkt och dystert. Nästan lite Supernatural över det hela. Vilket kanske inte är så konstigt av obvious reasons. Och vilken säsongsavslutning! *The Dark Archer är Malcom Merlyn i Arrow. Men det är ju inte Malcom Merlyn som lär Green Arrow/Oliver Queen att använda pilbåge. för det gör ju Slade Wilson aka. Deathstroke. Så lite annorlunda "mytologier" har olika serier.  

Säsong 10
Annnnnd I'm Done!! Bra jobbat, Lovisa! 

I slutet på förra säsongen skickade Clark iväg the Kandorians till något okänt ställe, samtidigt som det skedde öppnades en spricka i universum. Nu i den här säsongen kommer någonting tillbaka genom sprickan, som kallas the Darkness eller The Darkside, och detta tar över människor och typ infekterar dem så att deras "Darkside" tar över. I slutet visar det sig att alla som blivit infekterade/märkta fungerar som en slags dragningskraft och drar till sig en planet som då i sin tur håller på att krossa jorden. 

Samtidigt handlar mycket den här säsongen om superhjältar och deras roll i samhället. Ska de accepterad eller inte? Exempelvis så skapas en Vigilante Registration Act som drivs av ingen annan än Slade Wilson, dock röstas denna ned vid ett senare tillfälle. Men säsongen problematiserar vare sig de ska berätta vilka de(superhjältarna) är och hur de ska fungera i samhälle. 

Händer även väldigt mycket den här säsongen, här kommer lite: 
 • Suicide Squad, Supergirl, Lex Luthor, Lionel Luthor, Brainiac, Jonathan Kent och Martha Kent dyker alla upp i den här säsongen - på ett eller annat sätt. 
 • Booster Gold, Blue Beetle - jag tror de ska föreställe karaktärer inom DC världen - not sure. 
 • Lois and Clark. Förlovar sig till slut. Bröllopet går inte så bra - undergången på gång liksom. Clark berättar äntligen med! Så mina förhoppningar uppfylldes - typ. 
 • Clark rör vid någon box som gör att han hamnar i någon alternativ verklighet/tidslinje och byter plats med en hämningslös Clark Luthor. What would have happened if Lionel would have  found Clark instead of Martha and Jonathan. Finns ju en hel multi-verse tanke i DC världen. 
 • I ett tidigare avsnitt fick Clark en glimt av framtiden. Vilket även är typ sista scenen i sista avsnittet - men med ett litet annat perspektiv.
 • Guld Kryptonit - kan ge stora skador och eliminera alla ens krafter - för alltid! 

Det händer verkligen ofantligt mycket i den här säsongen som man skulle kunna ta upp. Men det viktiga tycker jag ändå är att de får till ett bra avslut. De knyter ihop hela Smallville och leder oss vidare till allt annat vi kan tänka oss (tänker mycket på den gamla tv-serien Lois and Clark). Åh, Teri Hatcher gör ett litet inhopp i Smallville som Lois mamma! Men som sagt ett bra avslut - känns helt rätt. Är faktiskt väldigt glad för att jag sett serien har lärt mig enormt mycket om Superman och hela DC Comics världen. Samtidigt väldigt skönt att det är över. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar