onsdag 30 april 2014

Zero Dark Thirty

Jakten på Osama bin Ladin följdes av hela världen och höll två amerikanska presidenter sysselsatta i nära ett decennium. I slutändan var det ett litet specialteam från CIA som lyckades spåra honom. Varje detalj i deras uppdrag var höljt i mörker. Även om mycket har offentliggjorts sedan dess är det nu dags för de mest avgörande beståndsdelarna i historien, inklusive den roll som CIA-teamet spelade, att avslöjas för första gången. Bakom filmen ZERO DARK THIRTY står den Oscarbelönade duon Kathryn Bigelow och Mark Boal.

Deras berättelse om jakten och tillfångatagandet av bin Laden är färgstark utan att tumma på sanningen. Biobesökarna tas med in i maktens korridorer och ut till frontlinjen av detta historiska uppdrag som fick sitt avslut i den spektakulära attacken på bin Ladens högkvarter. (beskrivning lånad från cdon)

Den här filmen hamnade faktiskt på min topp 5 lista över 2013års bästa filmer.

Det svåra med filmer som bygger på verkliga händelser, som den här, är hur mycket man kan lita på. Det är en spelfilm och inte en dokumentär. Den har en budget och måste dra in pengar. Därav måste de även vara spännande och folk måste vilja se den. Då sker det ju någon typ av redigering av dokumenten som det bygger på. Så därför undrar jag vad som är sant?!

Dock är ju det intressanta att vi alla känner till och har upplevt terrorism och jakten på bin Laden under ganska många år - på ett eller annat sätt. Så man känner igen delar av det som händer men här får man det ju även ur ett annat perspektiv.

Nu framställs kanske inte karaktärerna som världens hemskaste personer men de framställs inte heller som helgon. Vilket är bra, för det handlar mer om skildring än om hyllning. Hela den här situationen är ju svår. Det är ett dilemma hur man ska hanteras med situationer som det här. Vad är rätt? Vad är fel? Hur långt kan man gå? Väldigt intressant. Helt klart sevärd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar