fredag 3 maj 2013

Inte bara Fifty Shades...

Fifty Shades böckerna är absolut inte, på långa vägar, den enda Fanfiction som börjat som en fanfiction för att sedan också publiceras. Nej.

I Sverige är ju detta inte ett enormt fenomen. Exempelvis känner jag inte till så enormt många som faktiskt läser FF och därför är det ju inte ett enormt intresse för publiceringen av FF- böcker heller - antagligen. Men i andra delar av världen(USA) är detta ett större fenomen. Vissa fans/läsare gillar inte alls att FFs publiceras eftersom grejen men FFs är ju att man deltar i ett community om en bok/film/tv-serie och det ska vara gratis. Man älskar den här världen som någon annan har skapat och vill uppleva mer av den. Rättigheterna tillhör fortfarande författarna/skaparna. Sedan kommer vissa och skriver bra stories som bygger på dessa redan skapade världarna, publicerar, tar betalt och tjänar pengar på det.

Jag tycker väl det kan vara förståeligt att folk reagerar på detta. För vad hade Fifty Shades varit utan Twilight? Jag har ingen aning men det är ju inte säkert att den hade funnits överhuvudtaget utan Twilight. Men. Samtidigt är ju inte Fifty Shades Twilight. Det är två ganska olika verk. Det faktumet att Fifty Shades först var en Twilight FF är inte direkt vad den säljer sig själv på. Har man en tillräckligt egen/originell ide och sedan byter bort namnen så är det ju en annan bok.

Det tråkiga som händer när FFs publiceras är att de tas bort från internet, så att man på sidor som fanfiction.net och liknande, inte längre kan läsa dessa. Därför är det väl även förståeligt att fans som har hittat bra fanfictions som de kanske läser om och om igen blir aningen sura när de tas bort, och inte helt plötsligt vill börja betala för att läsa samma story. Förståeligt. Det skulle inte jag heller tycka var särskilt roligt.

Dock, återigen, har man en tillräckligt egen/originell ide och sedan byter bort namnen så är det ju en annan bok. Dessutom är detta nästan omöjligt i dagens samhället. Nästan allt är väl en reproduktion av något annat - på ett eller annat sätt! 

Poängen med detta inlägget, efter att ha luftat mina tankar lite, var att ge er ett tips på en ny bok som publicerades i dagarna. Boken heter Animate Me och är skriven av Ruth Clampett och är en föredetta fanfiction. Även detta är en Twilight fanfiction. Jag har redan läst den som fanfiction men är väldigt taggad på att beställa hem boken för den är faktiskt väldigt bra. En av de bättre som jag har läst.

Animate Me by Ruth Clampett...

She seemed far beyond his reach…could love draw them together?

For years shy animator Nathan has carried a torch for Brooke, the beautiful and dynamic Director of Development at their animation studio, even creating B-Girl, a comic-book heroine in her likeness. When a new project throws the two of them together, lovestruck Nathan finally seizes his moment – only to find Arnauld, head of the animation studio, claiming exclusive rights to Brooke’s affections.

But Nathan, it turns out, is not giving up on his dreams so easily. With inspired determination, he sets out to be the super hero of wooing his girl. Threatened by his persistence, Arnauld plays dirty – only to spark an uprising at the studio that unleashes the sort of havoc only a building full of frustrated animators can create. While Nathan pulls out all the stops to win his B-girl, Brooke has to choose. 

Should she pursue the sparkling career that has taken her years to build…or follow her heart? (Beskrivning lånad från goodreads.com

Väldigt One Tree Hill inspirerade namn. Animate Me handlar dock i stort sett om Nathan, en animatör, som secretly from a far away distance är kär i Brooke men sen så far away längre...

Helt klart läsvärt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar