torsdag 14 mars 2013

Young Bond #1: Silverfin - Charlie Higson

This thrilling prequel to the James Bond dynasty shows young James at boarding school at Eton in the 1930's, where he spent his formative years. Acclaimed British writer Charlie Higson, with the Ian Fleming Estate, writes an edge-of-your seat thriller that brilliantly plants the seeds to show how young James learns the skills that will eventually make him history's most formidable and suave super spy. (beskrivning lånad från goodreads.com, finns även här: Bokus, Adlibris, cdon)

Även den här boken har lästs i utbildningssyfte, men tillskillnad mot The Coral Island är den iallafall någorlunda bra. Det är en bra bok, varken bättre eller sämre än många andra böcker. Antagligen riktar den sig till aningen yngre läsare. Hur det nu kan tänkas påverka en bok?! Den är relativt enkel men det finns fortfarande lite otrevliga scener(vattendjur - just saying!) m.m.

Det roliga med den här boken tycker jag är att man kan tänka på/fundera och jämföra Bond med Bond(alltså sig själv fast film versionen(vuxenversionen). Är det som händer i boken verkligen det som göra att Bond blir till den han är i filmerna?

Det är väl mycket möjligt att hans uppväxt kan ha sett ut så här - vem vet?!

Dock är känslan jag får när jag läser den lite att man verkligen försöker få det att gå ihop, istället för att kanske skapa en ny autentisk karaktär. Han är duktig på att springa och kan redan som 13år skjuta och liknande. Okej, han har lite det arvet eller "legacy" som Cammie och Bex i Gallagher Girls, men det är allt det handlar om - typish.

Han är alltså bara som han är för att han är sådan. Ingen påverkan från hans liv överhuvudtaget utan han föddes redo för att vara den han är. Det känns ju helt osannolikt.

PS. Jag rekommenderar att läsa den här versionen med en introduktion av Charlie Higson för den var jättebra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar