torsdag 6 december 2012

Vägen till stjärnorna - Oskar Källner

Tjugo år sedan atombomberna föll. Tjugo år sedan människorna sprängde sin egen värld åt helvete. En spillra av mänskligheten lever i tunnlarna under Stockholm, ständigt ansatta av mutanter från ytan och konflikter med varandra.
Anna är kurir och van vid att beväpnad ta sig mellan stationerna i systemet. Hon lever tillsammans med Björn som är champinjonbonde på Hornstull. Men när de av misstag råkar döda det lokala kommunalrådets favoritson tvingas de lämna sitt hem. Jagade av det mäktiga provisoriets soldater flyr de genom systemet på jakt efter en enda sak: Överlevnad. (Beskrivning lånad från fafnerförlag.se)
Browsade igår iTunes Store efter något bra att läsa och vad hittar man då? Jo, den här grymma boken(novellen) som jag aldrig hört talas om innan. Läste utdraget. Köpte boken. Läste. Bäst. 
Seriöst. Faktiskt riktigt bra. Helt i min smak. Ett postapokalyptiskt Sverige, efter kärnvapen, ner i Stockholms tunnelbanor. Två huvudkaraktärer med en häftig kemi sinsemellan. Även fast man bara har ett kortare antal sidor till sitt förfogande i en novell, så har man lyckats få med många saker i handlingen  men samtidigt en bra balans mellan olika saker/faktorer/annat. Deras förhållande. Historia. Politik. Deras flykt. Biolumicenta svampar!
För mig är det här ett steg närmare att faktiskt ta tag i det och fortsätta läsa Metro 2033(är på sida 58 än så länge....) som den här novellen är löst baserat på. Typ en riktigt bra original fanfiction!
Rekommenderas. Kostar typ 15kr om jag inte kommer ihåg helt fel. Vilket är ingenting för en bra story!
Biolumicenta svampar liksom!
Epic. 

2 kommentarer:

  1. Tänkte väl att det var tvunget att vara baserat på Metro 2033 då det lät helt otroligt likt! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Novellen var tydligen ett tävlingsbidrag i en Metro 2033 tävling och då skulle vissa grejer från 2033 vara med!

      Hade den varit skriven i ett icke-metro 2033 sammanhang hade jag antagligen dissat den lite för att den inte var tillräckligt originell(egen)även fast den fortfarande är väldigt bra!

      Radera