fredag 4 mars 2016

Mistborn #3,5: Secret History - Brandon Sanderson

Mistborn: Secret History is a companion story to the original Mistborn trilogy.

As such, it contains HUGE SPOILERS for the books Mistborn (The Final Empire), The Well of Ascension, and The Hero of Ages. It also contains very minor spoilers for the book The Bands of Mourning.

Mistborn: Secret History builds upon the characterization, events, and worldbuilding of the original trilogy. Reading it without that background will be a confusing process at best.

In short, this isn’t the place to start your journey into Mistborn. (Though if you have read the trilogy—but it has been a while—you should be just fine, so long as you remember the characters and the general plot of the books.)

Saying anything more here risks revealing too much. Even knowledge of this story’s existence is, in a way, a spoiler.

There’s always another secret.

(beskrivning lånad från goodreads)

Läs om de tidigare böckerna i serien: 
The Final Empire
The Well of Ascension
The Hero of Ages
(Här ska Secret History läsas)
The Alloy of Law
Shadows of Self
The Bands of Mourning

Så fantastiskt underbart kul att få läsa om original karaktärerna igen. Samtidigt som det är ganska sorglig i och med händelserna i Mistborn #1-3 där den här boken tar vid. Nu vill jag mest bara läsa om de första böckerna igen för att sätta ihop dessa till en sammansatt berättelse. För det blir lite hoppigt och jag känner att jag inte riktigt kommer ihåg exakt vad som hände i de tre första böckerna. Just angående hur den här boken sammanlöper med det tidigare. 

Den här boken, eller novellen som det är, är lite svår. Sanderson skriver själv det i den att han hade problem med att skapa en tillräckligt bra sammanhängande berättelse. Det gör att man inte riktigt får fram ett riktigt bra läsflyt - tyckte jag i alla fall. Men...

Det här är suverän mind-fuck på hög nivå i dess mest positivt bemärkelse. Seriöst. Jag vet inte ens hur jag ska börja förklara det hela för er. Den här boken tar i allafall ett ganska stort kliv "utåt" till någon slags metanivå om universum och allt. Den är intressant för den bidrar verkligen med något till serien och hela världsuppbyggnaden som Sanderson inte lyckats att få in i böckerna. Det gör att det är ett väldigt bra komplement till serien, samtidigt som den bygger upp för dels den sista boken i Wax and Wayne delen av Mistborn-serien och även framtida böcker i serien.     

"There is always another secret." Så väljer Sanderson att avsluta beskrivningstexten ovan. Bara det är skäl nog att läsa den här boken!

Mistborn är det bästa jag hittade/började läsa förra året. Jag blir lycklig av att bara tänka på serien! Bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar