onsdag 13 januari 2016

Comics 102: Books about Comics #4

Understanding Comics: The Invisible Art - Scott McCloud

Praised throughout the cartoon industry by such luminaries as Art Spiegelman, Matt Groening, and Will Eisner, this innovative comic book provides a detailed look at the history, meaning, and art of comics and cartooning.(beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Ni som har läst alla inlägg i Comics Education har kanske märkt att Scott McCloud och Understanding Comics är återkommande inom denna världen. Mycket av det jag har skrivit angående mediet i sig kommer från och bygger på den här boken. Läser man forskning kring comics så har nästan alla refererat till den här boken. Bara därför är det bra om man åtminstone har lite koll på den här boken.

Det är alltså en fakta-bok helt i comics formatet. En comics som beskriver hur comics fungerar. Det är egentligen det enda verket som jag vet som bryter ned, förklarar och beskriver mediet comics. Boken inleds med definitionen och lite historia, sedan kommer hela grejen med ikonografi och simplifiering, gutters och olika typer av övergångar mellan paneler, tid, den så otroligt viktiga linjen och olika word balloons, show and tell och hur comics berättar berättelser, hur man skapar comics, färger, och till sist hur allt hänger samman. 

Det är en rolig bok och verkligen jättebra för att man ska få en förståelse för mediet. Dock är man ju inte alls van vid att hämta information på detta sätt och det kan samtidigt bli en svårighet. Men helt klart värt att läsa. Riktigt bra!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar