måndag 4 januari 2016

Comics 102: Kulturellt inflytande

Comics, och kanske framförallt karaktärer från comics är en väldigt stor del av dagens kultur. Det är antagligen ingen som har missat det. Det finns massor av filmer, tv-serier, böcker och till och med låtar som är inspirerade av och handlar om karaktärer från comics. 

Vi har de tv-serier som bygger på comics så som Gotham, Arrow, The Flash, Daredevil, Jessica Jones, Agents of S.H.I.E.L.D. Agent Carter, m.fl. Sedan har vi de tv-serier som fortsätter i comics, så som Buffy The Vampire Slayer och Smallville. Det finns även comics som här till tv-serierna Arrow och The Flash. Nu i januari kommer även Legends of Tomorrow från The CW och Netflix har väl flera serier på gång inom Marvel världen.

 


I filmvärlden kan vi ju också ser mängder av superhjältar och karaktärer från comics. Age of Ultron var tidigare den näst mest sedda filmen(någonsin worldwide tror jag, annars endast i USA) dock släpptes sedan Star Wars och därmed puttade ned Jurassic World som låg etta och Age of Ultron till en tredjeplats. Vi har även ett antal andra storfilmer de senaste åren som bygger på comics. Nolan's Batman-trilogi är väl det mest uppenbara. Men även Marvel filmerna med Captain America, Thor, Iron Man och Avengers. Men vi har även Watchmen, V for Vendetta och The League som bygger på comics.  Detta är ju dock bara början. Om ni kollar nedan så ser ni alla superhjältefilmer som kommer att släppas de nästkommande åren. Inser ni hur många filmer som kommer?! Majorieten av dessa bygger på karaktärer från DC Comics och Marvel, någon är originalfilm(The Incredibles #2) och några kommer från andra comics-företag. Det kommer 8st bara nästa år (2016)! Det är ganska stört. Bra men stört.    

Det går liksom inte att förneka att comics och deras karaktärer har ett stort inflytande i dagens kultur. Därför tänker jag att det är viktigt att vi lär oss om detta och ökar vår förståelse för det. Det är ju dock inte bara utifrån filmer och tv-serier som handlar om detta som gör att comics är mer populära utan comics försäljandet i sig har ökat otroligt mycket de senaste åren. Framför allt i och med att man nu säljer mer "graphic novels" eller samlingsvolymer än vad man gjorde tidigare. 


Bild lånad härifrån!
Visserligen kan man inte och man ska inte legitimera filmer och comics bara för att det publiceras många av dessa. Det ska man verkligen inte göra. Utan man måste självklart utgå ifrån vad de handlar om och hur de är gjorda men man kan inte negativt kritisera comics och superhjältefilmer bara för att de är comics och innehåller superhjältar. Man kan inte döma ut hela mediet för att det är just det mediet. Det finns ju böcker som kan vara pissigt dåliga men att skriva romaner anses ändå vara en legitim konstform(eller vad man nu ska kalla det). Men comics som litteratur och konstform har bara ansetts vara dåligt, lowbrow och icke-värdigt. Dock finns det sååå många människor som ändå läser det och ser ett värde i det, så det finns kanske faktiskt ett värde i det. Det tycker jag i alla fall. Där av är det även intressant att läsa forskning kring comics(jag presenterade lite forskning i det här inlägget), som faktiskt handlar om vad vi kan få ut av att läsa comics, att vi kan lära oss av det och att det är värdefullt.

Därav anser jag att det finns en poäng i att förstå hur comics fungerar och vad de kan göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar