tisdag 5 januari 2016

Comics 102: Alison Bechdel

En intressant sak som jag stötte på i boken The Power of Comics var att Bechdel testet är skapat av en comics-författare som hade med det i en comics. Det är alltså möjligt att skapa saker inom comics som kan ha stor påverkan inom andra områden och till andra saker.

Bechdel testet som ni kanske vet, kan användas till att testa hur böcker, filmer och andra fiction-verk framställer kvinnor och vilket utrymme de får inom dessa verk. Detta är dels intressant i relation till comcis som ofta kritiseras för att ha en sexistisk syn på kvinnor, men även då det pågår diskussioner kring feminism, equality och annat just nu. Det är viktigt då böcker, filmer och comics(entertainment media) har en stor roll att spela då de kan påverka och förstärka syner och åsikter kring detta.

I alla fall, Bechdel testet förekom alltså för första gången i en av Alison Bechdel's comics. Comics:en heter Dykes to Watch Out For (1985) och såg ut såhär:


Det här ger ju faktiskt en ganska stark indikation till att comics kan innehålla intressanta och värdefulla tankar och ideer som kan ha stor påverkan. De senaste åren har ju Bechdel-testet varig ganska uppmärksammat, så det anses finnas ett värde i testet! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar