fredag 29 maj 2015

Citizenfour

När Edward Snowden under täcknamnet Citizenfour i januari 2013 kontaktade filmaren Laura Poitras blev det början till ett av historiens största avslöjanden. Det här är hennes film om vad som hände timme för timme när de sedan möttes och tillbringade flera dagar i ett hotellrum i Hong Kong. (beskrivning lånad från svt)

Här kan ni kolla på dokumentären, om ni orkar kan ni först även se 1971 som handlar om hur några amerikaner bröt sig in på ett FBI-kontor och stal en massa dokument! Citizenfour bygger vidare på samma tankar!

Jag har aldrig riktigt satt mig in i hela den här grejen - på senare tid har det ju släpps mycket information från "whistleblowers" om hur stater och ledare i världen genomför "covert" operations och övervakning. Så det är ju verkligen en aktuell film. Det är väldigt spännande att se hur hela processen gick till när han började "läcka" information till journalister. 

Det är faktiskt lite skrämmande. Hur mycket information om individer man kan komma åt med dagens teknologiska möjligheter! Men verkligen en film som är värd att se! Jättespännande!

Update: Tyvärr har de inte längre kvar den på SVT play! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar