onsdag 1 januari 2014

Årskrönika 2013!

Det är ganska roligt att komma igenom sina listor över lästa böcker och sedda filmer och tv-serier så här sista dagen på året. I år har jag faktiskt varit ganska dålig på att uppdatera dessa och är inte helt säker på om de är korrekt men det är ändå lite spännande att se vad man hunnit med under året.

Böcker: 
Enligt Goodreads så blev det 136 böcker/graphic novels/mangor i år. Sista, som jag klämde in några timmar innan midnatt i går var Shadow Kiss, vampire academy graphic novel #3 av Richelle Mead m.fl. Det har dock varit ett väldigt bra bok år. Året började väldigt bra i februari med både The Indigo Spell och sedan även Prefect Scoundrels. I mars kom sista delen i The Infernal Device, med ett brutala och chockerande slutet. I somras fick vi första delen i Richelle Meads nya serie: Age of X: Gameboard of The Gods. Därefter den fantastiska hösten med United We Spy, Allegiant och till sist The Fiery Heart. Dessutom har det ju kommit mängder av andra böcker som jag inte läst/hunnit läsa och mängder av andra böcker som man har läst.Jag tycker att det har varit ett fantastiskt bra bokår. Alla de ovan nämnda böckerna är ju jättebra och mängden bra böcker är ju helt störd egentligen. Så många bra böcker. Önskar att varje år vore så här. Dock tror jag inte att 2014 kommer att bli lika bra. Det kanske kommer några riktigt riktigt bra böcker men inte lika många som i år. Men 2013 var ju inte bara ett BRA bokår - utan även ett ganska sorgligt bokår - i och med att vi fick läsa de sista delarna i många serier. The Infernal Devices är slut. Divergent, Gallagher Girls är även slut de med. Det var väldigt bra avslutning på dessa serier men tråkigt att de är över.

Filmer: 
Enligt mina listor har jag sett 66 filmer i år. Det är inte alls mycket - tycker jag. Endast en i veckan ungefär. För några år sedan(innan jag började plugga på universitet!) kunde jag kolla på ca 250 filmer på ett år. Det var mycket. Det var varit en hel del bra filmer i år med. The Desolation of Smaug, Catching Fire, Silver Linings Playbook, Star Trek, Man of Steel, Django, Zero Dark Thirty m.fl.


 


Tv-serier: 
Dock är nog det bästa som har hänt under året alla tv-serier. Anledningen till att inte så många filmer har setts beror på att jag istället sett tv-serier.

Jag såg mitt första Doctor Who avsnitt i år! Bara det har förändrat mitt liv. För det finns inget bättre. Dock finns det några andra serier också är fantastiskt bra. Framför allt Avatar: The Last Airbender och Legend of Korra. Två helt otroligt bra cartoons. Jag har dessutom haft mitt projekt med att se alla säsonger av Sailor Moon som också är en ganska bra anime. Avatar är så mycket bättre men Sailor är ändå bra - speciellt de första säsongerna. Jag ser verkligen fram emot den nya Sailor Moon animen som förhoppningsvis kommer nu i januari någon gång. Förhoppningsvis är det mindre filler-avsnitt i den nya.

 


Jag tycker inte att de klassiska vecko-tv-serierna är så bra längre. Utan de bästa serierna kommer från HBO och exempelvis Netflix egen-producerade serier. De är generellt de bättre serierna idag. Hemlock Grove, Orange is The New Black, Game of Thrones, True Blood, Masters of Sex m.fl.

Av de nya serierna som kommit den här säsongen så har vi The Tomorrow People och Sleepy Hollow som känns bäst. Till våren kommer ju även Star-Crossed och The Hundred som ska bli spännande att se.

För att sammanfatta så tycker jag att 2013 har varit ett jättebra år. Många bra böcker, filmer och tv-serier. Även fast man kanske inte har hunnit med allt man vill. Men 2014 kommer att bjuda på många bra grejer med. Sista boken i The Mortal Instruments(äntligen!), Bloodlines #5: Silver Shadows, Maggie Stiefvaters nya bok Sinner m.fl. Det kommer många filmatiseringar - The Fault In Our Stars, Vampire Academy, Divergent, Boktjuven!

Jag kommer under de nästkommande dagarna även att lägga upp mina topp 5 av böcker, filmer och tv-serier från 2013. Så kolla gärna in det med!Så... Gott Nytt År!

1 kommentar: