torsdag 16 januari 2014

Torsdags tema: The Prisoner of Azkaban!

I tolv långa år har den ökända Sirius Black hållits fången på fortet Azkaban. Han är anklagad för att ha dödat tretton människor i samma förbannelse. Han anses vara den självklare efterträdaren till den onde Lord Voldemort. Nu har Sirius Black rymt ...  (beskrivning lånad från bokus, finns även på cdon och adlibris)

Jag gillar verkligen Fången från Azkaban. Det är nog en av mina favoriter i serien. Först och främst är det ju en HP-bok så den har ju en bra grund att stå på men den här har några extra element som jag tycker gör den lite bättre. The Marauder's (Sirius, Lupin, James och Peter) och hela deras historia. Dementorerna. Lupin som Defense Against the Dark Arts teacher. Time travels och så vidare. 


I Harry Potter och fången från Azkaban återvänder Harry, Ron och Hermonie, som nu blivit tonåringar, till sitt tredje år på   Hogwarts där de tvingas möta den förrymda fången Sirius Black som utgör ett stort hot mot Harry. Harry och hans vänner lär sig även under sitt tredje år att hantera Hippogriffer (till hälften hästar och till hälften örnar) driva tillbaka föränderliga Boggartar som byter skepnad och bemästra spådomskonsten. De besöker även trollkarlsbyn Hogsmeade och spökande huset som är den mest hemsökta huset i landet. Utöver dessa nya erfarenheter måste Harry övervinna hotet från de själasugande Dementorerna, överlista en farlig varulv och till sist hantera sanningen om Sirius Black och hans förhållande till Harry och Harrys föräldrar. Tillsammans med sina vänner bemästrar Harry avancerad magik, korsar tidsbarriärer och ändrar banan för med änett liv. (beskrivning lånad från cdon)

Även filmen gillar jag väldigt mycket. Delvis för att den bygger på en bra bok men även för att de skiljer sig lite mot de andra filmerna. Det känns som att man verkligen försökt att göra en bra film och samtidigt behålla det essentiella med boken.

Jag läste här om veckan en text om hur Cuaron har gjort filmen och hur man har arbetar med adaptionen. Den här texten gjorde mig mer medveten om film och hur man kan tänka kring det här och som resultat blev jag mer positiv till filmen. Texten handlade en hel del om just hur man har arbetat med tidsaspekten i filmen. Det är ju som sagt en del av filmen men the Time Turner och liknande. Men det finns så mycket mer som handlar om tid. Vi har den enorma klockan som pendlar i vissa scener, The Whomping Willow och hur det blommar och tappar blad, rent visuellt så ser man hur tiden går och sedan kommer det ofantligt många språkliga referenser till tid på olika sätt. Jag tyckte det var jättespännande och roligt att de har med tid på så många olika sätt.

Handlingen i Fången från Azkaban är ju väldigt speciell om jag jämför den med de andra böckerna. Då Voldemort inte är ett faktiskt hot i den här storyn som han är i alla de andra - på olika sätt. Detta gör ju att filmen och boken i sig sticker ut. I stället får man ju fördjupa sig mer i världen i stället. Varulvar, Animagusar, Dementorer, rättssystemet, historia och andra fantastiska saker.

Det absolut bästa med boken är ju hela grejen med The Marauder's Map och det är också det sämsta med filmerna - att det inte är med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar