fredag 24 januari 2014

Comics 103: Maus vol.1: My Father Bleeds History - Art Spiegelman

A story of a Jewish survivor of Hitler's Europe and his son, a cartoonist who tries to come to terms with his father's story and history itself. (beskrivning lånad från goodreads, finns på bokus, adlibris och cdon)

Den här första delen utspelar sig från innan kriget fram till 1944 då de (Vladek och Anja) skickas till Auschwitz. Då har de tvingats fly från sina hem, förlorat alla sina ägodelar, lämnat ifrån sig sitt barn och fått uppleva nazisttysklands herravälde/våld.

Det här är verkligen ett häftigt verk, även fast det känns fel att säga att något som handlar om något så här hemskt är häftigt. Men det är det.

Boken är berättad med två tidslinjer. Först och främst har vi den som var före och under andra världskriget, sedan berättas också storyn om dessa två (Vladek och Art) "idag"(eller då den skrevs). En viktig förståelsen av världen dag är ju just hur andra världskriget och förintelsen har påverkat och förändrat världen och människor.

En annan spännande aspekt är att de är karaktärerna är målade som råttor, katter och det finns även några grisar. Å ena sidan är det väldigt symboliskt och visande, då det var en vanlig referens. Judar ansågs vara råttor och Nazisterna var katter som jagade dem. På så sätt gör det hela boken till något mycket mer. För att å andra sidan är ju det jättehemskt. Att en människa blir värderad, och då lika med ett djur och speciellt en råtta.

Jag är rätt intresserad av den här tiden, andra världskriget och förintelsen. Därav tycker jag det var intressant med likheterna med historisk fakta och andra filmer och liknande. Något som jag fastnade för här var det här med arbetskorten; alltså ett kort/papper som sa att man arbetade på ett visst ställe även fast man inte gjorde det men så att man skulle kunna röra sig fritt(relativt) ute på gatorna. Det är samma princip som Wallenberg och Schindler körde på. Det intressanta är ju att detta inte bara användes av två väldigt post-war kända personer utan att det skedde på andra ställen med. Boken beskriver även processen om hur utdrivningen av judarna i Polen skedde och hur de successivt fick mindre frihet och hur de sedan fördrevs från sina hem till vissa områden och liknande. Så om man inte vill läsa historieböcker så är detta faktiskt ett fungerande alternativ.

Det är en häftig och bra bok. Dock är jag inte helt säker på vad icke-intresserade-av-WWII/förintelsen skulle tycka om den här. Ur ett läs-perspektiv tyckte jag att den var ganska seg och det är ganska mycket text i den(även fast det är en graphic novel) men det är en häftig bok. Ska själv ta tag i och läsa del #2!

För övrigt så köpte jag den här boken på Förintelse-museet i Washington D.C. när jag var där förra året. Om ni ska gå på något museum i Washington rekommenderar jag det här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar