torsdag 7 april 2016

Comics 104: Sexism i comics

Här kommer ett långt inlägg som jag har snickrat på ett bra tag, och jag har ändå inte fått med allt jag velat då det är ett klurigt ämne. Hoppas ni kan tycka att det är något intressant!  

Happy Reading!

Något jag på senare tid har funderat ganska mycket på är sexism i comics. Som jag berättade om när jag inledde hela grejen med Comics Education, så har jag skrivit ett examensarbete om comics i engelska-undervisnigen framförallt. Jag fick faktiskt frågan av min examinator vid "the defence seminare" av mitt examensarbete - varför jag inte hade skrivit om sexism i min arbete?!

Mitt svar då var att jag inte direkt hade stött på det i de texter jag läst och när jag sökt hade det inte kommit upp särskilt mycket om det. Vilket är sant, jag har försökt att hitta akademiska texter om sexism i comics - men jag hittar nästan ingenting om det. Seriöst. I alla fall inte där någon systematiskt har undersökt det och dragit slutsater. Även fast det är ett problem som vi allmänt känner till angående comics världen. Jag önskade att jag hade ett bättre svar på frågan och mer kunskap om hur det faktiskt ser ut.

Vad jag fattar det som finns det lite olika projekt som snarare fokuserar på vilket utrymme som kvinnliga comics författare och illustratörer får gentemot män. Där kan man ju tydligt se att mer män är med i hela produktionen av comics än kvinnor (men att det håller på att förändras). Vilket gör att det som produceras i comics främst har en manlig point-of-view. Det kan självklart resultera i komplexa kvinnliga karaktärer i comics men kvinnor kan (antagligen) skapa substantiellt annorlunda bilder av kvinnliga karaktärer - och manliga karaktärer - och det är viktigt att vi får den bredden av karaktärer i comics. För att vi inte ska få stereotypiska bilder av kvinnor eller män.

Det jag hade velat läsa något om är hur kvinnor avbildas i comics för att förstärka den här bilden av att comics är sexistiska. Men som sagt, det är inget som jag har lyckats hitta. Dock började jag tänka lite, söka i alternativa källor med mera för att se vad som kommer fram om det här ämnet - och ni anar inte hur mycket wikipedia har om detta!

Så, vad innebär "sexism i comics"?

Sexism

Wikipedia angående sexism:

Sexism (från engelskan sex, kön, och -ism, ideologisk riktning), innebär fördomsladdad diskrimineringförtryck eller utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet. .... Grunden till sexism ligger i den ideologiska eller religiösa föreställningen att naturgivna skillnader mellan könen ger dem skilda uppgifter i samhället. Förespråkare av termen sexism menar att detta i praktiken alltid leder till att ett kön underordnas, medan det andra får en förtur till maktpositioner och bättre levnadsförhållanden. (Wikipedia, 2016)

Tyvärr är jag ganska okunnig om detta område och hur man ska tolka sådant här. Men här är mitt försök, kommentera gärna om ni har något att lägga till/ta bort. 

Det handlar mycket om att framförallt kvinnor får specifika uppgifter eller roller, specifikt utseende och liknande på grund av att de är kvinnor. Samtidigt kan man säga att de inte får vissa roller på grund av att de är kvinnor, så man kan se det åt flera "håll". I sin tur så påverkar detta möjligheter i kvinnors liv. 

Sexism i comics

Men hur ser det ut i dagens comics? Är comics sexistiska?

Som jag skrev ovan är det väldigt svårt att hitta akademiska texter om hur sexism är systematiserat i comics. Av de böcker som jag äger om comics så är det bara Douglas Wolk i Reading Comics som ens lyfter fram frågan och diskuterar den, och det är inte någon direkt omfattande diskussion. Men han nämner just att kvinnor i comics har fått ett väldigt specifikt utseende och att det finns en kvinnlig superhjälte på tio stycken manliga. Wolk sätter det i ett sammanhang att comics just varit mycket av en boy's club historiskt sett. Det är möjligt att det är en del av förklaringen och tyvärr hittar jag ingen vidare diskussion angående detta.   

Något som jag har reagerat på när det kommet till kvinnor i comics är framför allt deras kläder/costumes. Hur praktiskt kan det vara att slåss i det de har på sig?! 



Utöver Starfire's minimala kläder kan man ju också diskutera hennes kroppsform och kroppsposition i den här bilden. Det är bara hennes kropp som fokus. Och fine, visst kan man skapa karaktärer som ser ut så här men det blir ju ett problem om det är den enda bilden av kvinnor som vi får se i comics. Som jag nämnde innan finns det inte lika många kvinnliga superhjältar som manliga och då blir det kanske ett problem när karaktärerna ser ut som det här. Då det här får representera kvinnor i comics.  

Dock skulle jag säga att saker har förändrats. Väldigt mycket.  

Ja, bilder som den ovan förekommer (hur många av er som läser det här har läst Red Hood and the Outlaws liksom? Jag skulle gissa på att jag är den enda!) men vi har samtidigt många andra comics som är mycket "bredare" i sina beskrivningar av kvinnor. Det mest uppenbara exemplet på "starka", komplexa kvinnor i comics är kanske Buffy Summers från Buffy The Vampire Slayer - skapad av mästaren över "starka kvinnor i kulturen" Joss Whedon. Idag finns det även många andra kvinnor i comics som inte är de stereotypiskt comics avbildade. Kamala Khan från Ms. Marvel, Barbara Gordon från Batgirl, Alana från Saga hittar jag i min egna bokhylla. Här har vi ett antal intressanta och spännande huvudkaraktärer i comics. 






Sedan kan man ju självklart ta detta ett steg längre och analysera dessa karaktärer ännu mer för att verkligen få en förståelse för vilken bild de representerar - men det kan jag inte riktigt göra här (mestadels på grund av kunskapsbrist (inte bra!)). Utöver rent utseende så kan man självklart även analysera vad de gör, vilka roller de får och så vidare i comics. Men det ger ju ändå en ganska stark antydan om att tjejerna i comics inte längre är de stereotypiska kropparna eller underlägsna för männen i comicsen. Jag skulle vilja säga att det sexistiska i comics finns kvar i vissa comics men det är inte representativt för comicsen som produceras idag. Sedan finns det fortfarande mer att göra för att ha en bredd av kvinnliga karaktärer i comics och för att få en generellt mer jämlik situation. 

Det här är ju helt min egen uppfattning, ni andra som läser mycket comics hur ser ni på det här?

Women in Refrigerators




Det finns dock en hel del intressanta grejer kring den här frågan och problematiken. Exempelvis det här: Women in  Refrigerators! Det är nämligen en lista med kvinnliga karaktärer från comics som utsatts för brutala brott/saker och/eller dött i comics. Listan heter Women in Refrigerators för att typ Green Lanterns fru blev dödad i en comics och intryckt i ett kylskåp helt enkelt - där Green Lantern sedan hittar henne. Enda anldeningen till att frun dör är att Green Lanterns story ska kunna spädas på och fortsätta. Listan är sammanställd av bland annat Gail Simone som har skrivit Batgirl. Här kan ni läsa om listan och här finns listan!

Det här är ju jätteintressant men samtidigt fruktansvärt. 

För att gå vidare på spåret med Gail Simone, så har hon gjort The New 52 Batgirl-serie. Och den är väldigt bra för det första, men den är intressant i det här diskussionen för att Simone aktivt förändrar hela Barbara Gordons "öde". I The Killing Joke av Alan Moore skjuter The Joker Barbara i magen så att hon blir förlamad. Detta sker hemma hos familjen Gordon och så vidare. Hon blir förlamad och rullstolsbunden. Batman var med om en liknande situation i någon comics, där Bane i The Batcave bröt Batmans rygg. Men här är skillnaden: ett år senare var han bra igen. Batgirl ett år senare - i rullstol och förlamad. (Läs mer om det här - under cultural impact!). Så Batman kunde komma tillbaka från det, men Batgirl kunde det inte? (Ni vet - i en bok. Där allt kan hända och bara fantasin sätter begränsningar? Där kunde Batgirl tydligen inte bli bra igen - på något sätt*).



För ett tag sedan kollade jag på den animerade Justice League filmen Justice League: War. Där Wonder Woman var så grym som hon är, men ibland så händer det saker som man vara funderar över. Wonder Woman attackerade Darkseid - skurken, och slungades iväg efter att ha blivit slagen, men då kommer Superman och fångar henne och sätter ned henne fint på marken. Men när Shazam råkar ut för samma sak två sekunder senare, så får han kraschlanda på asfalten. Hur vill dem att man ska tolka det liksom?

Här kan ni även läsa en text skriven av Simone själv angående listan!

Hon skriver bland annat:

"It got me to wondering, honestly, why it was OK, or even encouraged somewhat, to kill women, more than men, statistically".

Värt att tänka på! 

Inte bara mot kvinnor
Sexismen i comics är självklart inte bara riktad mot kvinnor. Bilderna av män och vad de tillåts/förväntas att göra i comics är som sagt ganska ensidiga. Jag upplever generellt i samhället i övrigt att män har en "smalare stereotypisk bredd". Det är ändå relativt accepterat för tjejer att se ut på olika sätt med kroppen/stilar och allt vad man kan tänka sig. Män har inte riktigt samma spelrum. Det blir ju också ett problem om de manliga karaktärerna i comics blir alltför stereotypiskt avbildade då det här bara blir en ond cirkel där beteendena bara förstärker varandra.

Så det finns självklart även begränsningar åt det hållet med att vara medveten om.

Girls are nerds
Jag tror verkligen att saker håller på att förändras och att vi redan ser början av det i och med alla de fantastiska karaktärerna som vi faktiskt har idag: Buffy, Alana, Batgirl/Barbara Gordon.   Förhoppningsvis kommer det att fortsätta i den riktningen och att producera genomtänka comics med bra porträtt av män och kvinnor.  

En viktig aspekt av detta är att inse att tjejer är nördar. Det är tjejer som konsumerar böcker och den här typen av kultur. Inte för att killar inte gör det men comics som länge har varit en "boys' club" är inte längre det. Och det måste man inse. I texten av Gail Simone som jag länkat till ovan skriver hon hur hon frågade någon viktig person för något comics förlag eller liknande, om de visste vilka som läste deras comcis. Och de hade ingen aning om hur stor/liten del av deras läsare som var tjejer. Ganska okunnigt. Jag gjorde en lite informell undersökning av de bloggar som jag följer och som ännu aktivt publicerar inlägg. Majoriteten (typ alla utom OARYA) är tjejer så långt jag vet - man vet aldrig på internet! Sorry om jag är drar fel slutsatser angående det. Men, mer än hälften av er (typish 65% kanske) har läst comics. Nästan lika många, minus en eller möjligen två, har och läst Saga, vilket även ORAYA har gjort! Det visar ju dels på att tjejer konsumerar comics men också att de läser de comics som inte har de stereotypiska bilderna av kvinnor i sig. 

I och med att tjejer idag är nördar och generellt intresserade av att läsa den här typen av litteratur, så kommer förhoppningsvis även mer tjejer att komma in i comics industrin. Så det sker förändringar åt en förhoppningsvis mer positiv riktning där vi kan få mer komplexa bilder av kvinnor i comics och även mer tjejer som producerar comics.

Saker och ting håller på att förändras men det finns en hel del kvar att göra på den här fronten. Men det är intressant att reflektera kring vad det faktiskt är vi läser och vad som händer i de comics som vi läser! Genom att se på comics ur det här perspektivet så kommer det vi antagligen tolka det vi läser på ganska annorlunda sätt. 

Jag avslutar det här med ett litet lästips, som jag nämnde tidigare har wikipedia faktiskt väldigt mycket angående det här ämnet och man kan läsa mer om det här: Portrayal of Women in American Comics!

Tack för mig, kommentera gärna om ni har några tankar kring ämnet! 


*note the sarcasm here! Men samtidigt har jag en poäng i det tror jag!

4 kommentarer:

  1. Alltså, ja. Och nej. Vi har kommit en bit sedan 90-talets swimsuit editions som Marvel gjorde (osäker på om DC gjorde motsvarande) och även om vi kommit en bra bit med just de exempel du nämner, dvs Buffy, Ms. Marvel osv så finns där fortfarande pinsamt mycket skit kvar. Det var ju bara nåt år sedan ett variant edition-omslag av Milo Manara med Spiderwoman fick otroligt mycket välförtjänt ovett. Bland annat så var ju posen helt anatomiskt omöjlig, men sen också hyfsat porrig. Marvel drog sen tillbaka omslaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Det finns fortfarande mycket skit kvar, det omslaget är ju ett klockrent exempel på detta. Varför, liksom? Det har ju säkert absolut ingen koppling till själva storyn utan det är ju bara för att Manara ville och tyckte det var snyggt. Jag tror att Marvel och DC comics är generellt sämre på det här, ibland känns det som att de inte tänker överhuvudtaget!

      Radera
  2. Jätteintressant läsning :)
    Detta är ju något jag verkligen brinner för!

    Tycker det är jättekul att så mycket serier börjar komma med coola starka kvinnliga karaktärer nu och att de är så poppis :) men är ju ändå lång väg kvar innan vi slipper de tråkiga stereotyperna / onödiga refrigerator scener och damsel in distress scener. Mest stör jag mig på att manliga karaktärer får ha alla möjliga olika kroppsform och ansiktsdrag medans kvinnor ständigt måste vara vackra, smala med stora bröst. Riktigt dålig variation där!
    Men känns som de är på väg åt rätt håll iallafall och de känns hoppfullt :) tror verkligen det hjälper att vi kvinnliga Comicläsare också kommer fram och visar att vi finns och bryr oss! Men även att killarna visar att hej vi har också tröttnat och gillar att tjejer också kan porträtteras unikt och med variation :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen intressant och kul som du säger att vi har många serier som faktiskt har bra kvinnliga karaktärer. Och samtidigt som de är bättre än tidigare, så är det ju faktiskt inte så jättestort spann på hur de ser ut - rent kroppsmässigt - heller. När var senast man såg en riktigt stor/överviktig/biffig kvinna i comics liksom - i vilken roll som helst? Det händer ju liksom inte. Men det måste komma mer och olika kvinnliga karaktärer.

      Jag har en fundering - hur långt ska man dra det?
      Comics är ju comics och de ska få vara det. Vilket betyder att skapare ska få göra sina "estetiska uttryck" och skapa det som de gillar och har i sin fantasi. Men å andra sidan, kultur har ju stor påverkan på kroppsideal bilder i samhället och om vi bara har fantasi-bilderna av kvinnor som oftast är ouppnåeliga och omöjliga så blir det en skev representation av kvinnor. Var ska man dra gränsen för vad som är accepterat?

      Det är väldigt intressant, och tydligen väldigt svårt att komma tillrätta med för förlagen, men vi får fortsätta hoppas på mer förändring!

      Radera