torsdag 27 juni 2013

Before Watchmen: Comedian

 "Blake is a maniac. Fortunately, he's our maniac." 

Den meningen sammanfattar väl hela Comedian-situationen. Han är en sjuk jävel rent ut sagt. När man förstår eller ser hans roll i historien - det är aningen, på kanten till, mind-blowing. Och man hatar honom. Han bara dödar ju folk liksom. Men samtidigt, vilket skapar lite av ett komplex kring honom, umgås han med dessa respekterade personer som om det inte är det konstigaste som någonsin inträffat. Weird.

Som citatet ovan säger så är han "our maniac". Det är okej att släppa lös den hänsynslösa blodtörstiga hunden på alla andra så länge det inte skadar oss - vi som slåss för den "rätta/bra/goda sida". Det fungerar inte alltid så bra att tänka så.

Det här är väldigt intressant ur ett historiskt perspektiv (i verkligheten). För att den här andan eller attityden var ju nästan den som USA hade under kalla kriget och vietnamkriget. Efter andra världskriget anammade USA det nästan som sin rätt att kunna få lägga sig i världspolitiken hur de vill. För det var ju deras förtjänst att nazisterna och deras allierade besegrades. Hiroshima och Nagasaki är USAs stolthet(djup ironi här - bara så ni vet. Inget roligt att skämta om. Det är förhoppningsvis inte deras stolthet!). Därmed blir det nästan som att Comedian blir en personifiering av USA och den här andan. Och han är en maniac. Det är en ganska hemsk tanke.

Det mest obekväma med Comedian är det att man aldrig riktigt vet vad han kommer att göra. Citatet ovan ger intrycket av att Comedian går att kontrollera och att någon bestämmer över honom. Nej. Det går inte att tvinga Comedian göra någonting han inte vill. Pengar leder möjligen honom men det finns en allmän oförutsägbarhet med Comedian som gör honom extra äcklig.

Covers:

Länk till länkar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar