onsdag 18 juli 2012

Firefly

Five hundred years in the future, a renegade crew aboard a small spacecraft tries to survive as they travel the unknown parts of the galaxy and evade warring factions as well as authority agents out to get them.
(beskrivning lånad från IMDB.com)


Firefly är en tv-serie, skapad av Joss Whedon. (Bara det faktumet borde säga allt, men jag tänker berätta lite till.) För er som sett filmen Serenity, så är detta en prequel till filmen. Det är samma skådespelare och allting. Firefly utspelar sig i framtiden, då man inte längre bor på Jorden, utan på massor av andra planeter i universum. Tv-serien centrerar sig runt det här skeppet(Serenity) och dess "crew"(de som lever, bor och är där). För att överleva och klara sig tar de sig an inte alltid fullt så lagliga uppdrag... bland annat. 


Firefly innehåller först och främst mycket humor. Vi har en spännande handling, något avsnitt är aningen mindre bra andra är fantastiskt bra. Originellt. Action, humor, kärlek, övernaturlig-på-ett-icke-övernaturlig sätt i en sci-fi futuristisk rymd-värld blandat med lite revolvrar(influenser) från vilda västern. Epic. 


Joss Whedon är kung av epic awesomeness eller awesome epicness. Han skapar dessa fantastiska världar och karaktärer som är så underbart grymt bra att man vill fortsätta kolla på serien i all framtid. Dock är det inte möjligt eftersom att det bara finns en säsong och en film. Tillbaka till Joss Whedon. Jag gillar(älskar) att han inte viker ner sig för stereotypa tankar/synsätt och allmänna åsikter. Utan han tar faktiskt, på ett eller annat sätt, upp tankar, frågor, problem, moral m.m. i serien och avsnitten. Det behöver inte alls vara huvudgrejen i avsnitten, utan det kan bara vara små detaljer, bifogade filer, i serien. Tänker vi lite på det så är ju faktiskt våra huvudkaraktärer laglösa. De gör olaglig aktivitet efter olaglig aktivitet, rånar, dödar, stjäl and so on. Men de är ju våra hjältar och de är bäst. 


Fram tills för några veckor sedan hade jag aldrig hört talas om Firefly. Fy skäms Lovisa! Seriöst så är detta något av det bästa jag sett. Absolut. Ingen tvekan. Det är lite synd att man växt upp i One Tree Hill/The O.C. härvan, istället för med Star Trek och liknande. Men som tur är lever vi på 2010-talet och kan på diverse sätt få tag i Star Trek avsnitt  och massa andra tv-serier när vi vill, annars skulle vi förmodligen inte ens fått se Firefly nu. Väldigt tacksam. 


Ni som inte har sett Firefly borde gå och göra det nu. 


PS. Förutom filmen, Serenity, finns det också ett par(fyra menar jag med den här "ett par") graphic novels som handlar om det här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar