torsdag 30 januari 2014

Stealing Parker - Miranda Kenneally

Parker Shelton pretty much has the perfect life. She’s on her way to becoming valedictorian at Hundred Oaks High, she’s made the all-star softball team, and she has plenty of friends. Then her mother’s scandal rocks their small town and suddenly no one will talk to her.

Now Parker wants a new life.

So she quits softball. Drops twenty pounds. And she figures why kiss one guy when she can kiss three? Or four. Why limit herself to high school boys when the majorly cute new baseball coach seems especially flirty?

But how far is too far before she loses herself completely?
(beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Just nu är jag väldigt glad att jag faktiskt köpte alla böckerna i Hundred Oaks-serien (och inte bara Racing Savannah som jag först tänkte!). För det här är faktiskt riktigt bra. 

Jag älskar att de på sätt och vis handlar om sport. Det är visserligen mest relationer, personlig utveckling och coming-of-age grejer men sport är del i det här och det gillar jag. Jag har nästan inte läst några YA-böcker som innehåller sport (vad jag kommer ihåg i allafall!) vilket är ganska konstigt men kul att dessa finns. Det ska bli kul att läsa de andra också. 

Kenneally skriver nästintill perfekta böcker. Det har en bra handling och ett bra innehåll. De är meningsfulla och betydelsefulla. De är bra skrivna, enkla och lätta, med bra karaktärer som man gillar och känner för. Precis som det ska vara. 

Läs om den första delen i Hundred Oaks (Catching Jordan) här!

måndag 27 januari 2014

Vampire Diaries

Varför, varför, varför, varför?!

Jag håller på att kolla ikapp på den senaste säsongen av Vampire Diaries och jag bara undrar hur många personer/karaktärer ska varje skådespelare behöva spela?????

När en person spelar tre olika karaktärer tycker jag att det börjar gå lite över styr. Så snälla TVD döda några av era karaktärer. Snarast. Tack.

Elena? Elena? Elena?

fredag 24 januari 2014

Comics 103: Maus vol.1: My Father Bleeds History - Art Spiegelman

A story of a Jewish survivor of Hitler's Europe and his son, a cartoonist who tries to come to terms with his father's story and history itself. (beskrivning lånad från goodreads, finns på bokus, adlibris och cdon)

Den här första delen utspelar sig från innan kriget fram till 1944 då de (Vladek och Anja) skickas till Auschwitz. Då har de tvingats fly från sina hem, förlorat alla sina ägodelar, lämnat ifrån sig sitt barn och fått uppleva nazisttysklands herravälde/våld.

Det här är verkligen ett häftigt verk, även fast det känns fel att säga att något som handlar om något så här hemskt är häftigt. Men det är det.

Boken är berättad med två tidslinjer. Först och främst har vi den som var före och under andra världskriget, sedan berättas också storyn om dessa två (Vladek och Art) "idag"(eller då den skrevs). En viktig förståelsen av världen dag är ju just hur andra världskriget och förintelsen har påverkat och förändrat världen och människor.

En annan spännande aspekt är att de är karaktärerna är målade som råttor, katter och det finns även några grisar. Å ena sidan är det väldigt symboliskt och visande, då det var en vanlig referens. Judar ansågs vara råttor och Nazisterna var katter som jagade dem. På så sätt gör det hela boken till något mycket mer. För att å andra sidan är ju det jättehemskt. Att en människa blir värderad, och då lika med ett djur och speciellt en råtta.

Jag är rätt intresserad av den här tiden, andra världskriget och förintelsen. Därav tycker jag det var intressant med likheterna med historisk fakta och andra filmer och liknande. Något som jag fastnade för här var det här med arbetskorten; alltså ett kort/papper som sa att man arbetade på ett visst ställe även fast man inte gjorde det men så att man skulle kunna röra sig fritt(relativt) ute på gatorna. Det är samma princip som Wallenberg och Schindler körde på. Det intressanta är ju att detta inte bara användes av två väldigt post-war kända personer utan att det skedde på andra ställen med. Boken beskriver även processen om hur utdrivningen av judarna i Polen skedde och hur de successivt fick mindre frihet och hur de sedan fördrevs från sina hem till vissa områden och liknande. Så om man inte vill läsa historieböcker så är detta faktiskt ett fungerande alternativ.

Det är en häftig och bra bok. Dock är jag inte helt säker på vad icke-intresserade-av-WWII/förintelsen skulle tycka om den här. Ur ett läs-perspektiv tyckte jag att den var ganska seg och det är ganska mycket text i den(även fast det är en graphic novel) men det är en häftig bok. Ska själv ta tag i och läsa del #2!

För övrigt så köpte jag den här boken på Förintelse-museet i Washington D.C. när jag var där förra året. Om ni ska gå på något museum i Washington rekommenderar jag det här.

onsdag 22 januari 2014

The Shining

Stanley Kubrick utgår från ett manus som han medbearbetat från Stephen Kings roman och tillför scenbilder, kameraarbete och chock efter chock för att skapa något verkligt makabert. Jack Nicholson spelar Jack Torrance som besöker Overlook Hotel med sin fru (Shelley Duvall) och son (Danny Lloyd). Har Torrance aldrig varit där förut? Svaret kan hittas i en tidsförvrängning av galenskap och mord. (beskrivning lånad från cdon)

Jag upplever inte att den här var så äckligt som jag trodde att den skulle vara. Ja, den är äcklig men inte så att man inte klarar av att kolla på den. 

Dock är det ju fortfarande en äcklig stämning i filmen. Stanley Kubrick är ju känd för att göra de konstigaste filmerna och även den här är ju totalt weird. Jag vet inte riktigt vad som är Kubrick och vad som är King men det är bara konstigt.

Stämningen är ju jättebra. Sättet den är filmad på, settings, musik och allt är ju sjukt bra.

Spännande med en film där allt inte är helt uppenbart och man inte löser gåtan direkt. Trevligt med en not obvious movie!

Läs om andra Stanley Kubrick filmer här: A Clockwork Orange, Eyes Wide Shut, Full Metal Jacket, Dr. Strangelove!

måndag 20 januari 2014

Pongo och de 101 dalmatinerna

De är busiga, charmiga och bäst av allt - det finns 101 stycken av dem! Följ med Disneys dalmatiner på ett fantastiskt äventyr för hela familjen, fyllt av spänning, skratt och massor av prickar!
Hemma hos Roger och Anita är lyckan total - deras dalmatiner Pongo och Perdita har fått en kull med hela 15 gulliga små valpar. Men plötsligt en dag är alla valpar bortrövade! Inte nog med det, varenda dalmatinervalp i hela London är spårlöst försvunna. Vem kan ha tagit dem – och varför? Stora Hundlarmet går och hundar av alla sorter hjälps åt att leta. Spåret leder inte helt oväntat till den lömska och opålitliga Cruella de Vil, som alltid drömt om att få göra en prickig päls… (beskrivning lånad från cdon)

Detta är helt klart en av mina favoriter av Disney-filmerna. den är så himla fin, bra, sorglig, söt och rolig. Detta var en av de filmerna som vi hade när jag växte upp och jag vet inte hur många gånger jag har sett den här filmen. Ofantligt många gånger antagligen.

Det finns många bra saker att gilla med filmer: 
  • Bästa intro/första minuter av en film. När Pongo sitter i fönstret och kollar på hundarna /ägarna som går förbi utanför! 
  • Elakaste skurken!
  • Hundar: Jag vill ha en flatcoated retriever bara för labradoren som är med i filmen - även fast att det är en labrador!  
  • "(H)Jalle!!!" "Jeppe!!" Det är roligt att citera dem bland genom att ropa deras namn - weird but true!
Så det finns många bra saker med den här filmen! 

Jag har lite av ett pågående projekt där jag håller på att införskaffa Disney-filmer, inte alla men de jag tycker är bra och har en koppling till. Problemet är ju att många Disney klassiker faktiskt är slutsålda och väldigt svåra att få tag i såvida de inte släpps på nytt som den här just har gjort. Det gäller faktiskt att vara med när de väl släpps för jag vet att exempelvis snövit som släpptes på nytt för något år sedan redan är slutsåld igen. Dock har jag inte så många kvar som jag verkligen vill ha i min samling; Micke och Molle kommer senare i vår och sedan är det typ bara Törnrosa som jag väntar på. Men det är ju så här det är när man gör teknik byte från VHS till discar och i framtiden filer. 


lördag 18 januari 2014

Kommande 2014!

Det kommer inte så enormt många böcker i år som jag verkligen måste läsa så snart de har publicerats men en del roliga böcker kommer det:

Papperstäder - John Green (släpptes för några dagar sen - läs min recension här!)
Eleanor & Park - Rainbow Rowell(på svenska) - 10/3
Four - Veronica Roth(novellsamling på svenska) - 15/3
City of Heavenly Fire(TMI #6) - Cassandra Clare - 27/5
The Immortal Crown(Age of X #2) - Richelle Mead - 29/5
Sinner(Wolves of Mercy Falls #4) - Maggie Stiefvater - 1/7
Silver Shadows (Bloodlines #5) - Richelle Mead - 29/7
Opposition (Lux #5) - Jennifer L. Armentrout - 5/8
Black Ice - Becca Fitzpatrick - 7/10



Som sagt inte så många riktigt "stora" böcker som är planerade i år - iallafall av det som jag läser. Det släpps för övrigt MÄNGDER av andra böcker som säkerligen också kommer att vara bra. Men vi har dock dessa att se fram emot.

Ni som ännu inte har läst Paper Towns/Papperstäder - gör det. Det är ännu en fantastisk bok av John Green.

Sedan har vi ju självklart den stora finalen av The Mortal Instruments - äntligen om jag får säga det själv. Det är två år sedan 5:an kom ut och ca 1 år sedan sista boken i The Infernal Devices. Jag känner att jag lidit tillräckligt länge nu och vill bara läsa boken, så jag få reda på vad som händer och sedan kan släppa The Mortal Instruments.

Richelle Mead lyckas klämma in två böcker i år - båda inom loppet av några veckor! Ser fram emot att fördjupa mig i mytologin/världen som hon har skapat i Age of X. Efter The Fiery Heart är min ända reaktion: Ahhhhhh! GE MIG!!!!

En bok som jag sett fram emot ett bra tag är faktiskt Black Ice. Mest för att jag verkligen gillar att den ska utspela sig under en snöstorm - jag är såld nästan bara på grund av det. Så det ska även bli väldigt spännande att läsa den senare i år.

Vad längtar ni andra efter för några böcker?

torsdag 16 januari 2014

Torsdags tema: The Prisoner of Azkaban!

I tolv långa år har den ökända Sirius Black hållits fången på fortet Azkaban. Han är anklagad för att ha dödat tretton människor i samma förbannelse. Han anses vara den självklare efterträdaren till den onde Lord Voldemort. Nu har Sirius Black rymt ...  (beskrivning lånad från bokus, finns även på cdon och adlibris)

Jag gillar verkligen Fången från Azkaban. Det är nog en av mina favoriter i serien. Först och främst är det ju en HP-bok så den har ju en bra grund att stå på men den här har några extra element som jag tycker gör den lite bättre. The Marauder's (Sirius, Lupin, James och Peter) och hela deras historia. Dementorerna. Lupin som Defense Against the Dark Arts teacher. Time travels och så vidare. 


I Harry Potter och fången från Azkaban återvänder Harry, Ron och Hermonie, som nu blivit tonåringar, till sitt tredje år på   Hogwarts där de tvingas möta den förrymda fången Sirius Black som utgör ett stort hot mot Harry. Harry och hans vänner lär sig även under sitt tredje år att hantera Hippogriffer (till hälften hästar och till hälften örnar) driva tillbaka föränderliga Boggartar som byter skepnad och bemästra spådomskonsten. De besöker även trollkarlsbyn Hogsmeade och spökande huset som är den mest hemsökta huset i landet. Utöver dessa nya erfarenheter måste Harry övervinna hotet från de själasugande Dementorerna, överlista en farlig varulv och till sist hantera sanningen om Sirius Black och hans förhållande till Harry och Harrys föräldrar. Tillsammans med sina vänner bemästrar Harry avancerad magik, korsar tidsbarriärer och ändrar banan för med änett liv. (beskrivning lånad från cdon)

Även filmen gillar jag väldigt mycket. Delvis för att den bygger på en bra bok men även för att de skiljer sig lite mot de andra filmerna. Det känns som att man verkligen försökt att göra en bra film och samtidigt behålla det essentiella med boken.

Jag läste här om veckan en text om hur Cuaron har gjort filmen och hur man har arbetar med adaptionen. Den här texten gjorde mig mer medveten om film och hur man kan tänka kring det här och som resultat blev jag mer positiv till filmen. Texten handlade en hel del om just hur man har arbetat med tidsaspekten i filmen. Det är ju som sagt en del av filmen men the Time Turner och liknande. Men det finns så mycket mer som handlar om tid. Vi har den enorma klockan som pendlar i vissa scener, The Whomping Willow och hur det blommar och tappar blad, rent visuellt så ser man hur tiden går och sedan kommer det ofantligt många språkliga referenser till tid på olika sätt. Jag tyckte det var jättespännande och roligt att de har med tid på så många olika sätt.

Handlingen i Fången från Azkaban är ju väldigt speciell om jag jämför den med de andra böckerna. Då Voldemort inte är ett faktiskt hot i den här storyn som han är i alla de andra - på olika sätt. Detta gör ju att filmen och boken i sig sticker ut. I stället får man ju fördjupa sig mer i världen i stället. Varulvar, Animagusar, Dementorer, rättssystemet, historia och andra fantastiska saker.

Det absolut bästa med boken är ju hela grejen med The Marauder's Map och det är också det sämsta med filmerna - att det inte är med.

tisdag 14 januari 2014

Julklapp till mig själv i efterskott!



Snart. Snart. Kommer jag förhoppningsvis att läsa de här. Nu finns möjligheten i alla fall!  

Tänkte först bara köpa Racing Savannah men sen så blev det de två andra med - inget jag är ledsen över - överhuvudtaget! 
Hundred Oaks-böckerna gör sig väldigt fina i bokhyllan! 

måndag 13 januari 2014

Life As We Know It

Holly (Katherine Heigl) is an up-and-coming caterer and Messer (Josh Duhamel) is a promising network sports director. After a disastrous first date, all they have is common is their dislike for each other and their love for their goddaughter Sophie. But when they suddenly become all Sophie has in this world, Holly and Messer must set their differences aside. Judging career ambitions and competing social calendars, they'll have to find common ground while living under the same roof. (beskrivning lånad från cdon)

Romcom liksom, vad mer finns det att säga. Den är lite sorglig till en början men mestadels rolig, trevlig, söt. En bra film. Det är rolig humor och ambitiöst gjord. Mycket bra. Jag gillar den - har sett den ett antal gånger!


lördag 11 januari 2014

Från Fabler Till Manga

Jag har under hösten läst en barn och ungdomslitteratur kurs som heter Från Fabler Till Manga. Vi har då läst massor av olika barn och ungdomsböcker och en hel del sekundärlittteratur om barn och ungdomsböcker!


Den här kursen var väldigt rolig för att den innehöll många olika böcker, vissa som man känner igen och andra som man aldrig annars skulle ha läst överhuvudtaget. Det har även lyfts fram massor av böcker som kan kommer ihåg när man ser eller hör dem igen från när man var liten. Mycket roligt. 


Två av de böcker som togs upp under kursen som jag läste när jag var liten (eller fick läst för mig - jag kollade på bilderna!).

Några av er kanske kommer ihåg att jag berättade att jag även läste en Harry Potter-kurs i somras. Det gjorde även den här kursen lättare eftersom det lyftes fram mycket samma saker. Just i och med vad barnlitteratur är för något och olika analysverktyg. 

Här kommer alltså en sammanfattning med korta kommentarer om varje bok eller länkar till de böcker som fått längre recensioner!

Sekundärlitteratur: 

Boglind och Nordenstam - Från Fabler Till Manga (Bokus, adlibris och cdon)
Allt från fabler till manga och fanfiction tas upp i den här boken. Det är mycket historia och genreförklaringar och analyser av kända författare och böcker. Det som den inte har är förklaringar av olika typer av analysverktyg och fakta om hur man kan se på böcker utifrån genus och liknande. Men ändå en bra bok om barnlitteratur. 

Kåreland - Barnboken i samhället (bokus, adlibris och cdon)
Den här boken lyfter fram det som titeln säger: barnboken i samhället. Ger också lite genrebeskrivningar, barnboksdebatter, historia, mångkulturalitet m.m. Intressant men tycker att Från Fabler till Manga tar upp mycket av detta med och ger en bredare och djupare bild av barn och ungdomsböcker. 

Primärlitteratur (utifrån teman!): 
Vad är en barnbok?:
Lennart Hellsing - Sjörövarbok (bokus, adlibris och cdon
Jag har faktiskt inte läst så mycket av Hellsing när jag vuxit upp men han är ju tydligen väldigt viktig inom svensk barnlitteratur. Dock skriver han inte helt okontroversiella barnböcker - om det nu är barnböcker? I den här boken är det MASSOR av pirater som dödar, träffar halvnakna strippor på barer och är enormt könsstereotypa. Dock är det samtidigt fantastiskt bra hur han arbetar med det svenska språket i sina rim. Det är otroligt lekfullt. 

Historiskt perspektiv: 
Roald Dahl - Cinderella (bokus, adlibris och cdon
Dahl följer inte direkt trenden i hans version av Askungen. Den här versionen är helt klart mer blodig, våldsam, verklig än framför allt Disney's version. Askungen är inte en beroende liten tjej som inte kan någonting och inte har en egen åsikt så som hon framställs som i andra versioner. 


Berömda klassiker. Pojk- och flickböcker: 
L.M. Montgomery - Anne på Grönkulla (bokus, adlibris och cdon
Seg och lång är det första jag kommer att tänka på. Oändligt med tankar och betraktelser men inte så mycket händelser eller progression. 

Bilderböcker från förr till idag: 
Elsa Beskow - Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin (bokus, adlibris och cdon
Det var länge sedan man läste sådan här böcker. Den är fin och trevlig men ganska konstig utifrån dagens standard. Kolla bara in den här bilden och lägg märke till de olika stolarna och vem som sitter på dem(patriarkat samhälle?!): 

Farbror Blå sitter i en väldigt fin stol medan barnen, kvinnorna och hunden sitter på pallar. 
Pija Lindenbaum - Gittan och älgbrosorna (bokus, adlibris och cdon
Här är en nutida bilderbok som faktiskt är väldigt genomtänkt. Dock lockades jag inte särskilt mycket av storyn och karaktären. Dock är den lite små rolig och barn kan säkert uppskatta berättelsen. 

Den moderna barnboken och folkhemmet: 
Astrid Lindgren - Mästerdetektiven Blomkvist (bokus, adlibris och cdon
Jag tyckte mer om den här än Pippi. Har inte läst boken tidigare och har inte varit särskilt bekant med berättelsen heller. Lättsam, spännande och en rolig detektiv berättelse. Finurlig. 

Bildberättande och grafisk roman: 
Gunilla Bergstöm - God Natt, Alfons Åberg (bokus, adlibris och cdon
Lite kul bok. Alfons ska gå och lägga sig men kan inte somna. Då påbörjar en utdragen kväll som slutar med att hans pappa somnar på vardagsrumsgolvet. 
Gro Dahle/Svein Nyhus - Snäll (bokus, adlibris och cdon
Man tänker ju att det här ska vara en trevlig liten bok av namnet på den… men nej. Det här är faktiskt en ganska hemskt och otrevlig bok om en liten flicka som negligeras totalt och försvinner in i väggen. De har verkligen utnyttjat bilderboksformatet, då texten relativt ”glad” men tillsammans med bilderna i boken kan texten tolkas helt annorlunda. Spännande. 

Fantasy: 


Vampyrer och Monster
Mårten Melin - Förvandlad (bokus, adlibris och cdon
Förvånansvärt bra. Jag gillade verkligen den här. Framför allt hela grejen med en monsterskola och mytologin kring dessa monstren. Dessa monstren var inte bara de klassiska vampyrer och varulvar och häxor utan även andra varelser som man inte stött på så ofta i denna typen av böcker - ex. Troll. Mycket bra. Dock kanske lite kontroversiellt i vissa fall. Då vissa karaktärer måste göra vissa grejer för att förvandlas. Nakna grejer tillsammans med andra i en 9-12 års bok - graden av okejhet är diskuterbar!  
Stephenie Meyer - Twilight (bokus, adlibris och cdon
  Här kommer den. Den avgörande domen. Boken är inte jättebra men ändå helt okej. Bella i böckerna är inte som Bella i filmerna. Hon är smart, rolig, självständig och stark. Självklart kommer hon verka svag om man jämför henne med Edward och de andra - de är ju vampyrer. Så den får ändå okej i betyg!

Mångkultur
Gunna Grähs - Mehmet och lilla Luna (bokus, adlibris och cdon
Trevlig liten berättelse. Det är en ganska kort sekvens som typ visas ur olika vinklar med ett antal olika berättelser pågående på olika ställen. 
(inkl. Ett öga rött och (o)planerat bröllop)

Realism
Peter Pohl - Janne, min vän
Problemet med att ha läst böcker som Från Fabler Till Manga är att de avslöjar handlingen i viktiga böcker. Janne, min vän är en typisk bok som lyfts fram i sekundärlitteratur både på grund av att den är berättad på ett speciellt sätt och för att den har en speciellt handling. Dock tycker jag den är ganska svår. 

Filmatiseringar och FanFiction:
Harry Potter och Fången från Azkaban (bok och film) - inlägg kommer!


Serier, Superhjältar och Manga:
X-Men: First Class (cdon)
Jag gillar X-Men. Det är en bra superhjälte story med spännande krafter och tankar om dessa krafter. Det är roligt och spännande att jämföra gamla Professor X och Magneto med de unga Professor X och Magneto. För vem är god och vem är ond? Unga Magneto står för att de ska vara stolta över de de är och att de inte ska gömma sig för resten av världen. Professor X anser ju att de ska vara nöja med sig själva men att de ska gömma sig från resten av världen. Gamla Magneto vill ju dock bara döda massa människor medan X försöker skydda, hjälpa och utbilda folk. Så vem är ond och vem är god? 
Naoko Takeuchi - Sailor Moon vol.1 (bokus)
Nostalgi och längre inlägg är på väg är väl det jag kan säga. Sailor Moon är jättebra. Det är spännande, roligt, underhållande och hoppfullt. Mangan har fördelen att det inte är en massa filler avsnitt där det bara händer samma saker helt tiden utan någon som helst progression som det är i animen. 

Humor, tabu och debatt: 
Ole Lund Kirkegaard - Gummi-Tarzan (bokus, adlibris och cdon)
En bok som jag alltid känt till men aldrig läst. Även den här är lite kontroversiell. Det är verkligen spännande hur olika en bok kan tolkas och betyda av dess läsare. Yngre barn kanske tycker att den här är riktigt rolig men jag tycker inte det. Överhuvudtaget. Jag läser bara en berättelse om en kille som mobbas och tvingas vara någon han inte är för att accepteras med världens dummaste ignoranta föräldrar. 
Roald Dahl - Kalle och Chokladfabriken (bokus, adlibris och cdon
Många av er har kanske läst den här boken eller åtminstone sett filmen som gjorts av boken med Johnny Depp. Dahl har varit okänd för mig fram tills för något år sedan då jag kom i kontakt med hans sagokollektion med Askungen. Så jag visste inte att han skrivit och påverkat så mycket som han har gjort. I likhet med Hellsing arbetar han mycket med språket då han har tittat på massor med fantastiska godisar m.m. Det är dessutom ganska lätta böcker att läsa men dock inte innehålls/menings/djup-lösa. 

Poesi, rim och ramsa: 
Tove Jansson - Hur gick det sen? (bokus, adlibris och cdon)
Min relation till muminfigurer är typ att de är de finaste muggarna som finns. And that’s it. Och jag tyckte inte det här var jättebra. Det som var bra med den här boken var sättet den är gjord på. De olika pageturners som gör att man vill läsa vidare och att bokens sidor är klippta så man ser igenom till nästa sida, som var dess bästa drag. Det var det som fångade mitt intresse. Storyn i sig kändes meningslös och random. 

Modern ungdomsroman: 
Hungerspelen och Torsdagsbarn

Här är även fyra böcker som jag valde att inte läsa på grund av tidsbrist: Ett öga rött, (o)planerat bröllop, Torsdagsbarn och Hungerspelen(som jag självklart har läst tidigare men dock inte har något inlägg till eftersom det lästes före min bloggtid!).  

Där har vi det - en litteraturkurs. Precis som böcker är till för att kunna processa verkligheten är litteraturkurser som den här bra för att lära sig mer om verkligheten med. Litteraturen, även barn och ungdomslitteratur, reflekterar ofta samhället som de växt fram ur. Läser man dessa böcker får man ju även en uppfattning om tiden då de är skrivna. Exempelvis så är vi på vissa sätt exakt som medborgarna i the Capital i Hunger Games. Då vi värdesätter ungdomen och gillar att kolla på i och med alla reality-tv shows som finns och liknande - det är inte så stor skillnad, eller?! 

På en mer bildningsaspekt har jag nästan fått all min förståelse om genus från Harry Potter-kursen och den här kursen. Det är ju bra att jag har någon kunskap om det men det är intressant att det kommer därifrån. Och det gäller inte bara gentemot böcker.  

Rolig och lärorik är två ord som beskriver den här kursen väl. 

torsdag 9 januari 2014

Shadow Kiss(graphic novel) - Richelle Mead


What if following her heart means Rose could lose her best friend forever?

Rose Hathaway knows it is forbidden to love another guardian. Her best friend, Lissa – the last Dragomir princess – must always come first. Unfortunately, when it comes to gorgeous Dimitri Belikov, some rules are meant to be broken...

But since making her first Strigoi kills, Rose hasn't been feeling right. Something dark has begun to grow in her mind, and ghostly shadows warn of a terrible evil drawing nearer to the Academy's iron gates. And now that Lissa and Rose's sworn enemy, Victor Dashkov, is on trial for his freedom, tensions in the Moroi world are higher than ever.

Lying to Lissa about Dimitri is one thing, but suddenly there's way more than friendship at stake. The immortal undead are on the prowl, and they want vengeance for the lives that Rose has stolen. In a heart-stopping battle to rival her worst nightmares, Rose will have to choose between life, love, and the two people who matter most... but will her choice mean that only one can survive?
(beskrivning lånad från goodreads!)

Har tyvärr inte skrivit något om den första delen men läs om den andra delen här!

The book in which everything happens. Inte riktigt men det händer mycket i den här boken - i bokform. Absolut min favorit av böckerna. 

Den här graphic noveln innerhåller det viktigaste i en uppspeedad version. Det är ca 450 sidor som är nedkortat till ca 160 sidor och det får konsekvenser i handlingen. Jag projekterar vad jag vill och kommer ihåg vad som händer i boken, så läser jag in det i den här boken med och på det sättet fungerar det ju. Men det är inte samma grej som att läsa boken. Dock är det ju en bok för de som redan har läst den i ett nytt format så det är ju inte något problem egentligen. 

Precis som de tidigare VA-graphic novels är det inte ett mästerverk men ändå helt okej. 

tisdag 7 januari 2014

Paradise x2 - Simone Elkeles


Leaving Paradise:
Nothing has been the same since Caleb Becker left a party drunk, got behind the wheel, and hit Maggie Armstrong. Even after months of painful physical therapy, Maggie walks with a limp. Her social life is nil and a scholarship to study abroad—her chance to escape everyone and their pitying stares—has been canceled.

After a year in juvenile jail, Caleb’s free . . . if freedom means endless nagging from a transition coach and the prying eyes of the entire town. Coming home should feel good, but his family and ex-girlfriend seem like strangers.

Caleb and Maggie are outsiders, pigeon-holed as "criminal" and "freak." Then the truth emerges about what really happened the night of the accident and, once again, everything changes. It’s a bleak and tortuous journey for Caleb and Maggie, yet they end up finding comfort and strength from a surprising source: each other. (beskrivning lånad från goodreads, cdon, bokus och adlibris)



Return to Paradise: 
Caleb Becker left Paradise eight months ago, taking with him the secret he promised to take to his grave. If the truth got out, it would ruin everything.

Maggie Armstrong tried to be strong after Caleb broke her heart and disappeared. Somehow, she managed to move on. She's determined to make a new life for herself.

But then Caleb and Maggie are forced together on a summer trip. They try ignoring their passion for each other, but buried feelings resurface. Caleb must face the truth about the night of Maggie's accident, or the secret that destroyed their relationship will forever stand between them. (beskrivning lånad från goodreadsbokus
cdon och adlibris)

Mina första böcker med Simone Elkeles vars namn jag har jättesvårt för men som skriver bra böcker.

Jag gillar verkligen att det finns en komplexitet i historien och hos de här karaktärerna som Elkeles fångat/skapat på ett väldigt bra sätt. Det är inte bara straight-forward, bara en massa angst-känslor och ensidigt. Utan det känns som ganska levande karaktärer och jag gillar det.

Jag hade uppfattningen att många gillat Elkeles andra böcker dock förväntade jag mig inte att de skulle vara så här pass bra. Det är absolut inte en favoritbok men det är en bra bok. Läsvärd liksom!

lördag 4 januari 2014

Årets bästa böcker 2013!


5. Divergent #3: Allegiant - Veronica Roth/GG #6: United We Spy - Ally Carter/TID #3: Clockwork Princess - Cassandra Clare

På femte plats kommer alla dessa böcker. De förtjänar alla att vara med på listan och jag hade svårt att avgöra vilken som var bättre än någon annan. Därav hamnar de alla på delad 5:e plats. Tre bra och spännande avslutningar av respektive serier. Chockerande, minnesvärda och underhållande.

4. The Hobbit - J.R.R. Tolkien

Den här listan bygger som sagt på böcker som jag har läst under året - de måste alltså inte ha släpps under året. Därför är Hobbiten med på den här lista. För det är en av de bättre böckerna som jag läst under året. Detta är verkligen en bok, en skapelse.

3. Paper Towns - John Green

John Green är en av mina favorit författare/personer som lever. Som författare lyfter han fram många viktiga/bra ämnen i sina böcker och han gör det på ett bra och underhållande sätt. Hans böcker är sorgliga och jobbiga men samtidigt skitroliga. Det är en smart, rolig och betydande berättelse.

2. Bloodlines #3: The Indigo Spell - Richelle Mead

Richelle Mead är nog min favorit författare. Hon skriver de bästa böckerna, den här inkluderad. Man blir aldrig besviken och man vet aldrig riktigt vad som kommer att hända. Så här i efterhand(efter att jag har läst nästa bok med!) händer det ganska mycket viktiga grejer men framför allt påbyggnad inför framtida böcker.

1. Bloodlines #4: The Fiery Heart - Richelle Mead

Årets bästa bok är, inte förvånande, The Fiery Heart. Det är bara jättebra; blodslinjer, Sydney, Adrian, Sydrian, Hopper, magi, vampyrer. Bäst. Slutet är värst. Jag måste få veta vad som kommer att hända. Nu. Idag. Denna minut. Mead har skapat en jättespännande berättelse, riktigt bra karaktärer som verkligen får utrymme i den här boken  att utvecklas och att komma med fantastiska kommentarer.


fredag 3 januari 2014

Årets bästa tv-serier 2013!



5. Supernatural

Att jag inte sett det här tidigare förstår jag inte. Det är ju jättebra. Äckligt som fan ibland men så bra och roligt. Bäst.

4. Arrow

Arrow fortsätter att vara riktigt bra. Spännande utveckling om vad som verkar ha skett på den här ön som han befunnit sig på. Äckliga skurkar och förvånande avslöjanden.

3. Game of Thrones

Asså, Game of Thrones det säger nästan sig självt. The Red Wedding, Mother of Dragons och hennes arméer, North of The Wall, White-Walkers, Wildlings! Epic.

2. Avatar: The Last Airbender (Legend of Korra!)

Jag visste inte att folk gjorde så här bra cartoons för barn. Det är snyggt gjort, spännande, roligt, sorgligt, epic, bäst, underhållande, fantastiskt, magiskt.... Yip yip!

1. Doctor Who




Jag såg mitt första Doctor Who avsnitt i år. I år! Doctor Who är det bästa som finns. Det är ganska svårt att förklara men här har någon gjort ett försök...





torsdag 2 januari 2014

Årets bästa filmer 2013!



5. Man of Steel

En av mina favoriter, Zack Snyder, levererar en snygg film och historien om Superman/Clark Kent på ett spännande, bra och förståeligt sätt. Man tvingas inte till att bara acceptera att saker och ting är som de är utan man får en hyfsad förklaring till varför de är som de är - angående allergin mot kryptonit!

4. Zero Dark Thirty

Jättespännande, hemsk och fascinerande film. Förutom att den är väldigt bra gjord så handlar den om saker som många av oss har har upplevt och påverkats av på ett eller annat sätt. En aktuell och bra film.

3. Silver Linings Playbook

Jag känner mig lite lyckligare bara av att tänka på den här filmen. En liten stimma hopp i en mestadels dålig situation. Jennifer Lawrence och Bradley Cooper gör sina roller helt perfekt. Solklart en av årets bästa filmer.

2. Hunger Games: Catching Fire

Har nu sett den här två gånger på bio. Den är lika bra andra gången. Catching Fire är 2h och 30min av bra. Jag gillar verkligen att får se hur de faktiskt har påverkats av de tidigare spelen och nu måste försöka leva med det som hände i dem. Jag gillar också att även fast jag läst boken och sett filmen tidigare så blir jag tveksam om vilken sida vissa karaktärer står på - för att de gör sina roller så bra och så trovärdigt.

1. The Hobbit: The Desolation of Smaug


The Desolation of Smaug är årets bästa film. Framför allt för att jag blev väldigt intresserad av den här världen igen och vill fördjupa mig ännu mer i den. Jag upplevde väldigt stor glädje gentemot den här världen av att se filmen. Dessutom är den del av en epic produktion där man verkligen försöker göra fantastiska filmer och lägger ner pengar och tid på det de gör. Istället för att göra meningslös skit.


onsdag 1 januari 2014

Årskrönika 2013!

Det är ganska roligt att komma igenom sina listor över lästa böcker och sedda filmer och tv-serier så här sista dagen på året. I år har jag faktiskt varit ganska dålig på att uppdatera dessa och är inte helt säker på om de är korrekt men det är ändå lite spännande att se vad man hunnit med under året.

Böcker: 
Enligt Goodreads så blev det 136 böcker/graphic novels/mangor i år. Sista, som jag klämde in några timmar innan midnatt i går var Shadow Kiss, vampire academy graphic novel #3 av Richelle Mead m.fl. Det har dock varit ett väldigt bra bok år. Året började väldigt bra i februari med både The Indigo Spell och sedan även Prefect Scoundrels. I mars kom sista delen i The Infernal Device, med ett brutala och chockerande slutet. I somras fick vi första delen i Richelle Meads nya serie: Age of X: Gameboard of The Gods. Därefter den fantastiska hösten med United We Spy, Allegiant och till sist The Fiery Heart. Dessutom har det ju kommit mängder av andra böcker som jag inte läst/hunnit läsa och mängder av andra böcker som man har läst.



Jag tycker att det har varit ett fantastiskt bra bokår. Alla de ovan nämnda böckerna är ju jättebra och mängden bra böcker är ju helt störd egentligen. Så många bra böcker. Önskar att varje år vore så här. Dock tror jag inte att 2014 kommer att bli lika bra. Det kanske kommer några riktigt riktigt bra böcker men inte lika många som i år. Men 2013 var ju inte bara ett BRA bokår - utan även ett ganska sorgligt bokår - i och med att vi fick läsa de sista delarna i många serier. The Infernal Devices är slut. Divergent, Gallagher Girls är även slut de med. Det var väldigt bra avslutning på dessa serier men tråkigt att de är över.

Filmer: 
Enligt mina listor har jag sett 66 filmer i år. Det är inte alls mycket - tycker jag. Endast en i veckan ungefär. För några år sedan(innan jag började plugga på universitet!) kunde jag kolla på ca 250 filmer på ett år. Det var mycket. Det var varit en hel del bra filmer i år med. The Desolation of Smaug, Catching Fire, Silver Linings Playbook, Star Trek, Man of Steel, Django, Zero Dark Thirty m.fl.


 


Tv-serier: 
Dock är nog det bästa som har hänt under året alla tv-serier. Anledningen till att inte så många filmer har setts beror på att jag istället sett tv-serier.

Jag såg mitt första Doctor Who avsnitt i år! Bara det har förändrat mitt liv. För det finns inget bättre. Dock finns det några andra serier också är fantastiskt bra. Framför allt Avatar: The Last Airbender och Legend of Korra. Två helt otroligt bra cartoons. Jag har dessutom haft mitt projekt med att se alla säsonger av Sailor Moon som också är en ganska bra anime. Avatar är så mycket bättre men Sailor är ändå bra - speciellt de första säsongerna. Jag ser verkligen fram emot den nya Sailor Moon animen som förhoppningsvis kommer nu i januari någon gång. Förhoppningsvis är det mindre filler-avsnitt i den nya.

 


Jag tycker inte att de klassiska vecko-tv-serierna är så bra längre. Utan de bästa serierna kommer från HBO och exempelvis Netflix egen-producerade serier. De är generellt de bättre serierna idag. Hemlock Grove, Orange is The New Black, Game of Thrones, True Blood, Masters of Sex m.fl.

Av de nya serierna som kommit den här säsongen så har vi The Tomorrow People och Sleepy Hollow som känns bäst. Till våren kommer ju även Star-Crossed och The Hundred som ska bli spännande att se.

För att sammanfatta så tycker jag att 2013 har varit ett jättebra år. Många bra böcker, filmer och tv-serier. Även fast man kanske inte har hunnit med allt man vill. Men 2014 kommer att bjuda på många bra grejer med. Sista boken i The Mortal Instruments(äntligen!), Bloodlines #5: Silver Shadows, Maggie Stiefvaters nya bok Sinner m.fl. Det kommer många filmatiseringar - The Fault In Our Stars, Vampire Academy, Divergent, Boktjuven!

Jag kommer under de nästkommande dagarna även att lägga upp mina topp 5 av böcker, filmer och tv-serier från 2013. Så kolla gärna in det med!



Så... Gott Nytt År!