måndag 5 januari 2015

The Monuments Men

The Monuments Men bygger på den sanna berättelsen om tidernas största skattjakt. 1943 skickar USA en grupp lika osannolika som dåligt förberedda hjältar till fronten för ett till synes omöjligt uppdrag: att rädda en mängd ovärderliga konstskatter undan nazisterna. Dessa kuratorer, arkitekter, konstnärer och historiker kanske inte har en chans, men om de inte lyckas är mästerverken för alltid borta. Uppdraget förvandlas snabbt till en livsfarlig kamp mot klockan och de framryckande tyska trupperna… (beskrivning lånad från cdon)

Jag tyckte den här filmen var väldigt intressant. Antagligen delvis för att jag är intresserad av andra världskriget men även till följd av att ha läst Heist Society-serien. Ni som känner till hela del berättelsen med Romani (eller vad det är hen kallar sig) och de tavlorna som blivit stulna under andra världskriget om jag inte kommer ihåg helt fel. Den här filmen handlar om nästan exakt samma sak. 

Först och främst är det en intressant och spännande berättelse. Det är även en annan sida av andra världskriget. Dels har vi kampen mellan USA och Ryssland att ta över så mycket land och ägodelar som möjligt när kriget tog slut. Men även tankar kring vad som är viktigt att bevara vid krig och vad som faktiskt förstörs vid krig, så som konst, skulpturer, byggnader och böcker. 

Utöver att det är en viktig story så är de även en rolig film. Konstkännare som skickas till fronten för att rädda konstföremål - de är liksom inte de bästa soldaterna eller personerna förberedda för fältarbete! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar