måndag 26 augusti 2013

The Mortal Instruments

På en nattklubb i New York blir Clary vittne till ett mord som begås av tre tonåringar som bär svärd och vars kroppar är täckta av märkliga tatueringar. Offrets kropp går upp i rök och det verkar bara vara Clary som kan se vad som händer. Dagen efter försvinner även hennes mamma spårlöst. Det visar sig att tonåringarna är Skuggjägare, ett släkte vilkas uppgift är att försvara mänskligheten mot demoner, och att Clarys mamma har burit på en hemlighet - även hon är en Skuggjägare. En helt ny värld av demoner, vampyrer och varulvar öppnar sig för Clarys ögon. (beskrivning lånad från sf.se)

Efter att ha sett det här klippet förra veckan måste jag säga att jag hade stort hopp om den här filmen - att den skulle vara bra. Och det var den. Mycket bra faktiskt.


Jag tror dock att människor som inte läst böckerna förstår lika väl på samma sätt och samma grejer som vi som läst böckerna gör. Det var vid flertalet gånger som de nämde saker och slängde ut sig namn som inte tidigare diskuterats överhuvudtaget i filmen. De blir lite konstigt när man säger "du är Michael Waylands son" när det aldrig pratas om Michael Wayland tidigare. Det var en hel del sådan grejer som jag tycke blev lite fel i storyn. 


Annars var det en bra inledning/introduktion till den här världen. Vi fick veta grundläggande saker om den här världen som ett litet allmänt försmak så att vi kan fördjupa oss mer i de nästkommande filmerna(singular än så länge men vi hoppas väl på att hela serien filmatiseras)! 


Något som jag tänkte på var i vilken bemärkelse som Clary är en heroine eller "stark" som många av dagens kvinnliga huvudrollskaraktärer kallas. Jag vet inte om jag skulle kalla henne en heroine om man till exempel jämför henne med Isabelle. Dock samtidigt tänker jag mig att det finns olika typer av "stark" och heroine. Isabelle är kanske mer allmänt badass än Clary men båda är ju fortfarande "starka" och modiga och så vidare. Bara en tanke. 


Men en bra film. Gilla. Jag kan inte riktigt sätta ord på vad jag tyckte var bra men det tycker jag i allafall! 


Spoiler fråga/undring: När blir Simon vampyr???????????? (Inser att jag skulle kunna kolla i böckerna men detta var något som jag tyckte lämnades väldigt oklart/öppet i filmen!)

1 kommentar: