onsdag 8 februari 2012

Jagad av lögnen - Nora Roberts

Rowan Tripp älskar det tuffa arbetet med att bekämpa svårsläckta skogsbränder i Montanas bergsområden. Hon är en av få kvinnor i teamet med fallskärmshoppande brandmän, och riskerar livet varje dag hon går till jobbet. Sedan sin artonårsdag har hon följt i sin pappas, den legendariske Lucas "Iron Man" Tripps, fotspår. Elden har blivit hennes liv.

Men den här säsongen är inget som det brukar vara. När Gulliver Curry dyker upp på basen får Rowan det svårt att hålla på sin regel om att inte blanda ihop kärlek och jobb. Gulliver är en motsatsernas man, en snygg, stark och hårt arbetande brandman - och samtidigt en intellektuell bokläsare och obotlig romantiker. Samtidigt plågas Rowan av minnet av olyckan förra säsongen, då en av killarna i teamet omkom i lågorna. Det verkar som om hon inte är den enda som har svårt att släppa tragedin. Någon ger henne skulden för det som hänt. Någon som finns mittibland dem.


Spänningsroman - typish. Det är hemskheter och farliga situationer men också en del trevligt och roligt och lite intressant. Nora Roberts har skrivit oändligt många böcker. Men jag tycker att hennes spänningsromaner som hon har skrivit på senare år; förföljd av det förflutna, dödligt villospår, är hennes bästa böcker. Även denna räknas till en av dem.

Jag gillar miljöerna det utspelar sig i. Det finns ofta något speciellt eller unikt i dessa miljöer som lyfts fram: fallskärmshoppande brandman, lydnadsträning för hundar + "search and rescue" med hundar. Det är verkligen inte händelselösa böcker utan de är spännande. Och så lägger vi till like olika förhållanden på det så har vi en jättebra bok!

Ett litet minus tycker jag är att om man byter ut små detaljer från hennes böcker(jagad av lögnen, förföljd av det förflutna och dödligt villospår) har man i stort sett samma bok tre gånger. Det är tre olik böcker och det händer olika saker i dem, men det finns strukturella saker som är återkommande i alla.

Men ändå en jättebra bok, men en bra blandning av intressanta miljöer, spänning och lite romantik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar