lördag 29 oktober 2016

Batman Antologi: 20 berättelser med mörkrets riddare - Diverse författare

20 Legendariska berättelser med mörkrets riddare

Sedan 1939 har Batman skyddat Gotham mot de största och farligaste brottslingarna. Med sin överlägsna intelligens och sin kunskap i kampsporter har han tacklat de största av utmaningarna - både ensam och med sina medhjälpare. Mörkrets riddare terroriserar de kriminella och står på de svagas sida!

Den här boken samlar 20 Batman-berättelser, från den allra första till modern tid. Skildrade av mästare som Bob Kane, Bill Finger, Dick Sprang, Dennis O'Neil, Neal Adams, Frank Miller, Scott Snyder, Greg Capullo. 


En oumbärlig samling för alla fans av den främste detektiven i världen! (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)Cool bok! 

De här är alltså en antologi där man samlat ett par nummer från olika tidsperioder så att man får följa Batmans utveckling genom åren. Dessutom har man lagt till små texter emellanåt som tar upp olika aspekter av Batman och andra karaktärer inom den här världen, och även om vissa nyckelpersoner som varit med och skapat Batman-världen. Förutom att man få läsa nummer från olika tidsperioder, så får man samtidigt se hur illustratationerna har utvecklats sedan Batman började.  

Jag hade faktiskt bara läst ett issue av alla 20 så det var väldigt kul att läsa nummer som jag inte läst tidigare. Det finns ju hur många Batman och Detective Comics nummer som helst att läsa men det är inte helt enkelt att läsa/få tag på dessa - inte för att jag direkt försökt men ändå. Det var väldigt kul att läsa. Dock saknar jag några issues. Först och främst är det inte så många stor-skurkar med i den här boken, hade gärna sett mer hur de de skurkarna först kom in Batman-världen. Jag saknar också nummer skriva/illustrerade av Alan Moore och Grant Morrison. Moore har visserligen inte skrivit så mycket men The Killing Joke är ju ändå stort(det nämns dock). Men med Morrison finns det ju massor att välja av! Inte heller Loeb eller Jim Lee är med. Jag skulle ändå anse att de borde vara det, men det är min åsikt. Vet inte riktigt hur/vem som har gjort urvalet men det kan ju vara att bara vissa issues som publicerat i Detective Comics eller Batman-serien kunde/fick vara med. Jag kan också först att man kanske inte vill inkludera de nummer som är vanliga att folk läser på annat håll. 

Dock får vi läsa de första numren med Batgirl! Det var kul!

Och som sagt, väldigt spännande att också se utvecklingen med illustrationerna. I det första numret är bakgrunderna på panelerna oftast endast enfärgade och i de senare numren så är det helt annat med detaljer och färgskiftningar och liknande i nästan varje panel. Verkligen kul läsning. 

Boken är uppdelad i fem delar: 1) Den dynamiska duon, 2) Korsriddare i mantel, 3) Nattvarelsen, 4) Den mörke riddaren, och del 5) Renässans. Det finns många roligt nummer men jag tyckte verkligen att om nästan alla från del 4 och 5. Inte så förvånande kanske det är mer den Batman som jag gillar och ändå får vi se flera olika sidor av Batman och Bruce Wayne som är väldigt intressant! 


Fint avslut med ett nummer av Scott Snyder med (Zero Year - Secret City #1)! 

Alla berättelserna som är med i boken: 
1939 - Detective comics#27, fallet med kemiska syndikatet
1939 - Detective comics #33, Batman och dödens luftskepp
1940 - Detective comics #38, Robin - the boy wonder
1944 - Detective comics #83, avsiktliga olyckor
1948 - Batman #49, århundradets bild
1955 - Detective comics #216, morgondagens Batman
1958 - World's finest comics #94, Superman och Batmans första möte
1964 - Detective comics#327, mask-mysteriet
1967 - Detective comics #359, Batgirl - en slående debutant
1970 - Detective comics #395, de tomma gravarnas hemlighet
1974 - Detective comics #442, döden hemsöker Gothams himmel
1977 - Detective comics #474, deadshots rikoschett
1980 - Detective comics #21, efterlyst: Tomten - död eller levande!
1987 - Detective comics #574, min början...och mitt troliga slut
1991 - Detective comics #633, identitetskris
1997 - Detective comics #711, nattpermis
2001 - Detective comics #757, en nypa frisk luft
2006 - Detective comics #821, det vackra folket
2013 - Batman and Robin annual #1, Batman impossible
2013 - Batman #21, år noll - den hemliga staden: del 1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar