måndag 10 oktober 2016

The Martian Chronicles - Ray Bradbury

The visionary master of science fiction at his best.

Written in the age of the atom, when America and Europe optimistically viewed the discovery of life on Mars as inevitable, Bradbury's closely interwoven tales of a brutal, stark and unforgiving Martian landscape are both astonishing and insightful.

"The Martian Chronicles" tells the story of humanity's repeated attempts to colonize the red planet. The first men were few. Most succumbed to a disease called the Great Loneliness when they saw their home planet dwindle to the size of a fist. Those few who survived found no welcome on Mars. But more rockets arrived from Earth, and more. People brought their old prejudices with them - and their desires and fantasies and tainted dreams. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Fahrenheit 451 av Bradbury är en av mina favoritböcker. Tycker att den är fruktansvärt bra. Detta är min andra Bradbury bok och tycker nog inte att den är riktigt lika bra. The Martian Chronicles består av ett antal noveller/short stories som handlar om att människor åker till Mars och börjar befolka planeten. Pretty much. De flesta berättelserna har olika karaktärer och sker vid olika tidpunkter så det är egentligen bara själva grundhandlingen som sträcker sig över alla berättelserna och binder dem samman.

Vissa berättelser var bättre och andra lite sämre. Dock upplever jag att det största problemet är själva formatet. I och med att det är short stories, även fast Bradbury är bra på att berätta mycket med få ord, så upplever jag inte att jag får en riktigt överblick. Eller snarare är det först tillsammans som man får en överblick, så det är ingen berättelse som verkligen sätter fingret på varför människor gör vad de gör. Vissa berättelser gör det ganska bra men känner inte att någon gör det helt klockrent. 

Men det är ändå en cool bok med många häftiga tankar. Det är häftigt att tänka på att den här boken skrevs på 1940-1950-talet - det är innan den första människan ens hade varit på månen. Och redan då tänkte man på att resa till mars. Som sagt, coolt. Bradbury är väldigt duktigt på att plocka upp tankar och ideer i samhället och göra litteratur av dem på fantastiska sätt. Det är väldigt spännande att läsa. Jag gillar det.     

Mina favoriter i boken är ”Rocket Summer”, ”The Taxpayer”, slutet av ”- And the Moon be Still as Bright”, ”The Green Morning”, ”There will come soft rains” och ”The million Year Picnic”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar