måndag 5 september 2016

The Way of Kings - Brandon Sanderson (The Stormlight Archive #1)

SPEAK AGAIN THE ANCIENT OATHS,

LIFE BEFORE DEATH.
STRENGTH BEFORE WEAKNESS.
JOURNEY BEFORE DESTINATION.

AND RETURN TO MEN THE SHARDS THEY ONCE BORE.

THE KNIGHTS RADIANT MUST STAND AGAIN.


Roshar is a world of stone and storms. Uncanny tempests of incredible power sweep across the rocky terrain so frequently that they have shaped ecology and civilization alike. Animals hide in shells, trees pull in branches, and grass retracts into the soilless ground. Cities are built only where the topography offers shelter.

It has been centuries since the fall of the ten consecrated orders known as the Knights Radiant, but their Shardblades and Shardplate remain: mystical swords and suits of armor that transform ordinary men into near-invincible warriors. Men trade kingdoms for Shardblades. Wars are fought for them, and won by them.

One such war is about to swallow up a soldier, a brightlord and a young woman scholar.

Widely acclaimed for his work completing Robert Jordan’s Wheel of Time saga, Brandon Sanderson now begins a grand cycle of his own, one every bit as ambitious and immersive. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)


Alltså, Brandon Sanderson. Hur duktig och ambitiös kan man vara i sitt skrivande och världsbyggande?! 

The Way of Kings är den första delen i The Stormlight Archive vilket i sin tur är en del av The Cosmere vilket även Mistborn är del av. Versionen som jag läste var uppdelad i två delar men är omkring 1150 sidor sammanlagt. Det är alltså ett jäkla verk. Och än vet jag nästan inte vad den konkreta handlingen i den här serien är. Nope. 

Det händer självklart en massa saker i The Way of Kings men det mesta handlar om att bygga och förklara den här världen som boken utspelar sig i. Det är helt sjukt, och helt fantastiskt. Grejen är att det funkar. Det är inte alla som skulle klara av att skriva en bra och sammanhållen och spännande bok utan att ha en direkt handling. Men Sanderson gör det och han gör det bra. Sanderson skapar verkligen en hel värld och för väldigt många spännande resonemang om massor av olika saker i den här världen. Allt om olika samhällen, kulturer, religioner, vetenskap, krigsföring, moral/etik, djur, människor/raser, historia och en massa annat. För att inte tala om allt "påhittat" med Shardblades och annat som jag inte kommer nämna för att inte spoila grejer! 

Det är så bra. Tydligen blir det bara bättre i Worlds of Radiance. Det här passar kanske inte alla och det krävs lita att läsa dem men det är så bra! Så bra! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar