fredag 29 april 2016

Game of Thrones s.6


Häromdagen kom det första avsnittet av den sjätte säsongen av Game of Thrones. Det har väl antagligen ingen missat. Jag tänkte, mest för min egen skull kanske, sammanfatta alla avsnitt i det här inlägget under säsongen, och även kommentera och tänka ut möjliga teorier om det som händer!

Detta inlägg kommer att innehålla MAJOR SPOILERS. Om ni vill kommentera får det bara ske på det som har hänt i tv-serien - då jag inte har läst böckerna! Tack!

Jag ber om ursäkt för eventuella felstavningar på namn/platser m.m.

Avsnitt #1: The Red Woman
Äntligen är det tillbaka. Ett ganska lugnt första avsnitt. Det händer inte så ofantligt mycket egentligen utan vi börjar mest att känna in var vi är nu efter säsonguppehållet. Jag har fortfarande stora förhoppningar om att Jon Snow inte är död. Fortfarande. Det var tacksamt att vi fick se vad som hände Castle Back direkt i avsnittet. Även om det inte skedde någon direkt förändring i Jon Snows livstillstånd. Förhoppningen är just nu att Melisandre kan göra någonting i nästa avsnitt. Jag tänker att hon tog av sig halsbandet där på slutet för att samla energi under natten för att nästa dag kunna använda stora mängder av magi för att få tillbaka Jon Snow. Jag hoppas.

Jamie och Cersei laddar för kamp mot alla. Mormont och Naharis letar efter Daenerys som har tillfångatagits av en Khal och ska nu skickas iväg till något ställe för änkor till Khals. Tyrion försöker hålla makten och styra i Meereen. Arya är blind och tigger på gatan, kommer att testas av den andra tjejen som hon träffat i samband med the Faceless i The House of Black and White. Sedan har vi lite händelser i Dorne, då Doran Martell dödas av Kvinnorna som de nu får kallas, och även hans son(?) dödades. För en gångs skull var det faktiskt intressant att följa Sansa. Det är nog första gången på alla säsongerna. Hoppas att det fortsätter så.

Jag tror det var allt. Som sagt, ganska lugnt första avsnitt. Jon Snow-grejen är fortfarande inte över. Hoppas att intressanta saker händer i nästa avsnitt.

Avsnitt #2: Home
Folk dör och folk lever. Melisandre samlade tydligen inte kraft genom att ta av sig sitt halsband, men hon gjorde det jag ville ändå! Väldigt bra gjort. Jag blev så glad när det hände! Nu har det ju avslöjats att Jon Snow tydligen ska ha en stor roll den här säsongen och liknande, om jag förstår det rätt. Hoppas att det kan bli väldigt spännande att följa!

I detta avsnittet fick vi även träffa på Bran för första gången på väldigt länge då han inte alls var med i förra säsongen. Max von Sydow har ju även rollen som the Three-eyed Raven. Men där fick vi en lite återblick till när Ned Stark, Lyanna och Benjen var små, och även Hodor var med. Han kunde prata på riktigt!

Arya är inte särskilt mycket bättre på att fightas blind men blev ändå på något sätt lite accepterad av Jaqen/the faceless. Theon väljer att lämna Sansa och de andra, för att återvända till Pyke(heter det så? - Järnöarna) Ramsey Bolton dödar sin pappa, sin halvbror och hans mamma(de två sista blir uppätna av hans hundar!), och tar därmed över makten. Kommer antagligen att försöka att ta över/attackera "The Wall" om jag inte är helt fel ute. Dock inser han nog inte att det finns en held del Wildlings innanför muren nuförtiden.

Myrcella begravs. Cersei får inte gå dit. Tommen kommer och ber om ursäkt för att han låtit allt hända henne, och ber henne typ om hjälp för att bli en stark ledare - kan ju gå hur som helst. Jaime typ hotar the High Sparrow och undrar varför han inte blivit fängslad för hans synder - han är ju ändå the Kingslayer. Jag fattar inte varför ingen bara dödar the High Sparrow?! Är dem verkligen så många som följer honom, så att de inte kan överbemästra honom?

Och Tyrion. Han hade i stort sätt en scen i det här avsnittet och han lyckas ändå komma med fantastiska kommentarer som bara han kan göra. "That's what I do. I drink and I know things", och "The next time I have an idea like that... punch me in the face!".

Att Jon Snow överlevde var det bästa som hänt. Inte riktigt, men när på. Det gjorde det här avsnittet fenomenalt. Det finns inget mer att säga.

Avsnitt #3: Oathbreaker
Hur slår man det tidigare avsnittet? Det känns väldigt svårt.

Det var självklart bra att vi fick se lite mer med Jon Snow och vad som händer nu liksom. Trevligt med en avrättningen på slutet också! De blir spännande att se vad som händer nu när han har avsagt sig sin titel. Vi fick även se en liten scen med Sam som var åksjuk på en båt på väg till Oldtown/Hornhill och ska bli en Maester. Flashback med Bran till när Ned slogs mot någon som jag glömt namnet på. Men min fråga är: Varför behöver Bran veta allt?

Daenerys kommer till Dosh Khaleen-staden. Lite med Varys Little Birds och liknande. Tommen pratar med the High Sparrow. Arya får tillslut tillbaka sin syn. Bolton är äcklig som vanligt och får Rickon levererad till sig tillsammans med Osha. Bådar inte gott.

Lite av ett mellan avsnitt men det kan inte hända episka grejer i riktigt varje avsnitt!

Avsnitt #4: Book of the Stranger
Vilket avsnitt! Jag trodde nästan att Jon Snow skulle ha hunnit lämna the Nights Watch innan Sansa kom fram. Det vore ju så typiskt. Men för en gångs skull så fick vi en liten reunion i Game of Thrones. En trevlig sådan. Det händer lite grejer vid the Nights Watch, de blir hotade av Bolton och Jon och Sansa bestämmer sig för att ta tillbaka Winterfell och typ resten av Norden.

Littlefinger dyker upp för första gången den här säsongen - om jag inte har helt fel. Han rekryterar typ Prinsen/kungen i Dalen/Vale. Någonting Arryn. Och han visar även på sin ohälsosamma besatthet med Sansa. Vad vill han där liksom?

Tyrion sluter ett avtal med slavhandlarna. De får 7 år på sig att avskaffa slaveriet i andra städer runt omkring Meereen och då måste de sluta stödja Harpunens söner. Daario och Ser Jorah kommer fram till Dosh Khaleen staden och hittar Daenerys. Hon bestämmer sig dock för att visa på sin makt igen och dödar alla Khals i staden genom att bränna ner huset. Sedan kommer hon ut som den obrände igen! Margaery får träffa både the High Sparrow och Loras. Verkar fortfarande ha lite eld i sig. Cersei påbörjar sin manipulation. Theon anländer till Järnöarna, ställer sig bakom sin syster som nästa att bli ledare för Järnöarna. Bolton dödar Nymphadora, eller Osha som hon heter i den här serien, och är precis lika äcklig som vanligt. And that was it!

Avsnitt #5: The Door
Alltså. Alltså. Det här avsnittet. Vi kommer till det stora på slutet.

Sansa träffar Littlefinger. Jag gillade att hon verkligen tvingar honom att tänka på de som Bolton gjorde mot henne och vilket svek det var att Littlefinger inte skyddade henne. Det var bra att hon verkligen pressade med det. Men sedan berättar hon inte för Jon att hon träffat honom och så vidare, det var inte så bra. Arya blir bättre på att slåss, och får även ett uppdrag. På Järnöarna väljs en ny kung. Yara Grejoy vill bli drottning men hennes farbror (tror jag det är) blev det istället. Theon och Yara flyr från Järnöarna, vi får väl se vart de tar vägen. Äcklig initiationsrit på Järnöarna, där deras ledare typ måste drunkna/dö för att sedan av egen kraft komma tillbaka - What is dead may never die.

Daenerys gör sig redo att återvända till Meereen med sin nya här. Hon skickar iväg Ser Jorah, och beodrar honom att hitta ett botmedel och sedan återvända till henne. Sedan börjar de traska iväg mot Meereen. I Meereen möter Tyrion en "red priestess" precis som Melisande är, och vill att hon ska hjälpa dem att få kontroll på människor i Meereen, eller något liknande.

"That wildling fellow with the beard." Det är så klockrent och nästan självklart att Tormund skulle ha en grej för Brienne. It makes so much sense. Det är också väldigt roligt när Brienne tycker att det är skitjobbigt.


Och sedan har vi allt med Bra, Hodor, the Three-Eyed Raven och The White Walkers. Verkligen roligt att vi får reda på lite saker och samtidigt blir helt mind-blown av det. Dels hur och varför The White Walkers skapades - av The Children of the Forest (Leaf och de andra) genom att trycka in en bit Dragonglass i människors hjärtan. Så grymt. Och de gjorde det för att skydda sig själva (och naturen?) från människorna. Awesome. Sedan verkar det ha gått lite fel någon gång på vägen kanske?! Vad betyder det för hur man ska besegra the White Walkers?

Bran gör lite grejer han inte ska och blir "märkt" av The Night's King som därefter kommer efter Bran och de andra. Detta gör så att The Three-Eyed Raven måste föra över alla sin kunskap/sina syner till Bran och göra det väldigt snabbt vilket inte är så bra för Bran hinner inte lära sig att hantera dessa. Lite overload liksom. The White Walkers kommer, Bran, Hodor och Meera sticker därifrån. Hodor tvingas "hold the door"(stänger inne the White Walkers) för att se till att Bran och Meera kan komma undan. Först och främst, sorgligt att Hodor dör. Sedan har vi allt mind-fuck som pågår i det här avsnittet. Vad säger det om tid? Och vad kan man göra med de krafterna/visionerna som Bran nu har/äger? Bra avsnitt kan man ju säga. Säsongen började u väldigt bra med Home, men The Door har faktiskt 9,8 på imdb just nu och är det tredje högst ratade avsnittet i serien. Bra avsnitt.

Hold The Door.

Hodor.

ps. var för övrigt på Stadsbibblioteket här i Göteborg nu i helgen och då hade något satt en bild på Hodor i entredörren. Så bra. Tack du som gjorde det!

Avsnitt #6: Blood of My Blood
Min syster berättade för mig redan förra veckan att Benjen Stark skulle komma tillbaka i dagens avsnitt - samma skådespelare dock nämligen upp i rollistan för detta avsnittet på imdb men det ett annat namn(då stod det "Brother beyond the wall eller något liknande - nu står det Benjen). Så vi var inte säkra på i vilket skick han skulle vara i. Dock verkar han ju inte vara alltför konstig. Han kommer ihåg Bran och verkar någorlunda mänsklig, förutom att han ser lite White Walkig ut. Bran har lite syner där vi bland annat får se grön eld, någon som skriker "burn them" och typ blandade scener från Brans liv, tidigare kungar, med White Walkers, Hardhome-Scener och en massa annat. Kan detta vara lösningar till hur de ska besegra the White Walkers? Bränna dem, med den där gröna elden som Joffrey använda när de slogs i Kings Landing(kommer inte ihåg om det hade något speciellt namn - wildfire?)Använda Dragonglass på något sätt, valyrian-steel kanske? Jag vet inte, får se vart det har vägen.

Sam, Gilly och Little Sam kommer fram till Hornhill, träffar hans familj m.m. Går inte så bra. Sam blir portad, Gilly och Little Sam får stanna kvar. Dock väljer Sam att ta med dem i alla fall då han inte vill lämna dem. Han plockar också med sig ett svärd som är gjort av Valyriskt stål - bra gjort, Sam!

Arya håller på med sitt uppdrag att döda någon i ett teatersällskap. Hon lyckas förgifta drickan hon ska förgifta. Dock efter en liten pratstund med det valda offret väljer Arya att rädda henne och slå undan glaset för den hör kvinnan. Sedan går hon inte tillbaka till The Faceless utan letar fram sitt svärd. Så fint att se Needle igen! Waif spionerade på Arya och såg att hon inte genomförde sitt uppdrag - får tillåtelse att, förmodligen, döda Arya av Jaqen H'ghar. To be continued.

Sedan händer det självklart en del i King's Landing med. Tommen har ännu ett samtal med The High Sparrow, får även tillåtelse att träffa Margaery som verkar vara en helt annan person än när vi såg henne sista. Hon har då hittat tron som the High Sparrow följer. Hon ska genomföra sin botgöring och gå naken genom staden som Cersei gjorde. Jaime och Tyrell-släkten kommer med en massa soldater och försöker stoppa det här. Dock behöver de inte det för Tommen har gått med i Tron och stödjer därmed The High Sparrow. Inte bra. Jaime och Cersei blir väldigt upprörda - de gör upp planer för hur de ska gå vidare och har ett litet moment tillsammans.

Sedan har de även med en kort scen med Walder Frey som skriker på två personer för deras inkompetens att göra saker. Det var nämligen de som tappade Riverrun till Svartfisken(eller vad han nu hette). Det borde väl ändå vara Sansas släkting med. Det händer lite grejer där, hänger inte riktigt med på vad, någon Edmure dyker upp som fånge - kommer inte ens ihåg honom från serien. Spelas dock av Tobias Menzies som jag inte alls hade koll på varit med i Game of Thrones - det här var långt innan Outlander kom ut! Frey vill i alla fall återta sin makt/område i Norden - blir antagligen ett motstånd för Jon och Sansa.

Oh, and there were dragons! Or one Dragon! :)


Avsnitt #7: The Broken Man
Lite "moving-day" avsnitt. Händer inte så mycket utan folk rör på sig och förbereder för vad som kommer härnäst känns det mest som. Vi har ett sjukt märkligt avsnitt med någon "fri"-grupp som vi hittar the Hound hos. En nomad-grupp typ. Märkligt. Dock dog de ju allihopa på slutet. Får se vad the Hound hittar på nu. Verkade få lite livsenergi igen.

Margaery pratar med The High Sparrow och även hennes farmor (eller är det great grandmother?). Man har ju undrat sedan avsnitt 4, då Margaery säger till Loras att hålla ut och inte ge in till dem, då hon sedan gjorde en sådan drastisk konvertering till att faktiskt "tro" på den här religionen, om hon verkligen gör det eller bara spelar med. Det verkade ju i det här avsnittet som att hon faktiskt bara spelar med. Vi får se. Hon säger till farmorn att lämna kings landing, Cersei kommer till farmodern för att försöka få hjälp av henne att stå emot the High Sparrow och hans följare. Men lyckas verkligen inte, utan får sig istället en känga av Margaerys farmor. 

Jaime och Bron, med en massa soldater, är vid Riverrun(tror jag) och försöker ta tillbaka borgen från Blackfish till Freys. Gick väl inte så bra vid första mötet mellan Blackfish och Jaime. Inte alls - för Jaimes del då. Känns som att det kan bli ett dödläge där ett bra tag. 

Jon och Sansa besöker lite folk för att försöka samla soldater och hus till att gå emot Bolton och hans anhängare. De möter Lady Mormont, den typ 10åriga tjejen som är drottning/ledare där. De gick med Starks med andra hus gjorde det inte. Jon och Sansa blir lite oense om vilka hus de ska prata med. Sansa håller på att göra något dumt/som Jon inte vet om.

Kort scen med Theon och hans syster, Yara. De verkar ha bestämt sig för att ta sig till Meereen för att försöka gå samman med Daenerys och få hennes hjälp med att ta tillbaka Järnöarna. Yara håller även ett litet tal om att den gamla Theon måste komma tillbaka annars så kan han lika väl ta sitt eget liv. Hårt liv han lever.

Till sist även en kort sekvens med Arya. Där hon fixar en plats på ett skepp tillbaka till Westeros. Men Waif kommer och attackerar henne så vi får se hur det går med de planerna. Arya verkar överleva än då länge, om hon inte lyckas förblöda innan hon får hjälp. Kanske av hon kvinnan från teatersällskapet?!

Framförallt i början av avsnittet handlade det en hel del om religion och olika gudar m.m. Och jag börjar ställa djupa frågor: varför tror de på de olika gudarna? Varför? Vad vill de? och så vidare. (Har inget svar från mitt håll!)

Avsnitt #8: No One
Nu börjar det dra ihop sig.

Äntligen är Arya tillbaka till sitt riktiga jag. Arya har ju genom de tidigare säsongerna varit en favorit men det har inte varit jätte-jätteintressant att följa henne den här säsongen. Men nu, så bra. Hennes lilla uppgörelse med Waif kändes typ som en Terminator som jagade John Connor. För övrigt hade jag rätt i att Lady Trana(Lady Crane) från teatersällskapet skulle hjälpa henne. Back to Winterfell nu - vi får se vilken väg hon tar dit!

The Hound letar upp de från The Brotherhood without Banners som dödade gruppen han var med. Han hittar dem och dödar dem. Träffar några andra från The Brotherhood, tror jag. Möjligt att de varit med tidigare men det är inget som jag kommer ihåg. Får väl typ ett erbjudande om att gå med dem. De pratar om Winds from the North(vilket nästan är namnet på sista avsnittet i säsongen) och så vidare, och att de ska stoppa dem eller något.

Cersei har det inte lätt i Kings Landing. Först kommer några av anhängarna till Sparrows och vill att Cersei ska komma till the High Sparrow. Cersei vägrar och säger "I Choose Violence" - no surprise there. Tommen håller sedan ett litet tal och berättar att Loras och Cersei ska ställas inför rätta på någon dag - oklart vilken men den är av religiös betydelse. Men han har också bestämt att "trial by combat" ska vara förbjudet. Så därmed gick Cerseis plan upp i rök.

Brienne rider till Riverrun. Pratar först med Jaime och de har ett litet moment. Jaime låter henne passera för att kunna försöka övertala Black Fish att hjälpa Sansa och Jon att ta tillbaka Winterfell. Det går inte så bra. Jaime har sedan ett litet trevligt (not so much) samtal där Jaime övertalar Edmure att hjälpa Jaime och att släppa in honom i Riverrun. De lyckas, tar över Riverrun, Black Fish dödas och Brienne lyckas fly.

Sedan händer det lite grejer i Meereen också. I början går det väldigt bra. Anhängarna till The Lord of Light sprider budskap om Daenerys storhet till folket och ger dem något att lita/tro på. Sedan går det åt helvete när "Mästarna", jag antar de som Tyrion gjorde ett avtal med för några avsnitt sedan, och anfaller Meereen. Inte bra. Men så kommer även Daenerys tillbaka till Meereen, och det kommer bli ett spännande avsnitt nästa vecka.

Avsnitt #9: Battle of The Bastards
I det här avsnittet följer vi bara två handlingar. Dels det som händer i Meereen och dels det som händer i/vid Winterfell.

Senast i Meereen anföll Mästarna och Daenerys återvände till staden. Mästarna fortsätter anfalla. Daenerys och Tyrion möter Mästarna för att försöka förhandla fram en kapitulation(deras - vilket de först inte riktigt hänger med på).De lyckas inte riktigt komma överens, Daenerys tar till drakarna och dödar två av Mästarna - den tredje får överleva för att sprida ryktet. Hennes Khal hjälper till att attackera Mästarnas anhängare i staden. Daenerys "vinner" väl kan man säga. Theon och Yara kommer också till Meereen och erbjuder skepp i gengäld mot att de får Daenerys hjälp att ta tillbaka Järnöarna från deras farbror. Intressanta grejer. Daenerys börjar få ihop en armada med skepp, tillsammans med sin Khal och tre drakar så har hon en hel del. Tror vi att hon börjar segla mot Westeros i nästa avsnitt redan?! Så att hon kan kämpa om Järntronen i nästa säsong? Eller är det för tidigt att tänka på det?

Sedan har vi Battle of The Bastards. Vilket slag. Brutalt och blodigt. Jon/Sansa möter Bolton och pratar lite som man gör före krig. Jon gör upp planer för slaget, Sansa tycker att Jon borde göra saker på ett annat sätt med mer män framförallt. Jon väljer att fortsätta med sin plan. Slaget händer. Rickon dödas. De viktiga lyckas överleva själva slaget, jätten dör dock när han bryter upp porten till Winterfell. Det såg mörkt ut ett tag men så kom Sansa och, vem annars, Littlefinger med hans arme och räddade dagen. Jon slår Bolton blodig. Tar honom till fånga. Sansa släpper lös hans egna hundar på honom som äter upp honom. Tack för det, äntligen är han död. Starks har kontroll över Winterfell igen.

Bra avsnitt. Jag gillade verkligen slaget. Man fick verkligen en känsla av kaos. Sista avsnittet nästa vecka. Vi får se om vi får se något mer med Jon och Sansa vid Winterfell.


Avsnitt #10: The Winds of Winter
Och så var det slut. Vilket avsnitt. Man vill ju bara ha mer!

Typ 40 veckor kvar till nästa säsong?!

Det händer sjukt mycket saker i det här avsnittet, så vi kör punkt form idag och sedan en liten avslutande kommentar:

 • Rättegången/prövningen. Loras erkänner och "går med" i gruppen. 
 • Cersei dyker inte upp, utan väljer att ta saker i sina egna händer
 • Cersei spränger upp septan och alla däri med Wildfire - major OMG-moment!
 • Cersei torterar septan som ropade "shame"
 • Tommen kastar sig ut genom ett fönster
 • Lannister pratar lite med Walder Frey - inte så givande samtal
 • Sam, Little Sam och Gilly kommer fram till Oldtown
 • Finfint bibliotek!
 • Davos konfronterar Melisandre angående Shireen Baratheon - hon skickas söder ut och kommer att dödas om hon kommer tillbaka till Winterfell.
 • Jon och Sansa håller ett möte i Winterfell - samlar styrkor för det kommande "Great War". 
 • Littlefinger pratar med Sansa - erkänner att han vill ha Järntronen och Sansa vid hans sida.
 • Olenna Tyrell är i Dorne och vill ha en allians med the Sands - men där dyker Varys också upp!
 • Daenerys bestämmer sig för att lämna Daario Naharis i Meereen, när hon och typ alla andra åker till Westeros. 
 • Tyrion får en "handen"-brosch av henne med! 
 • Arya dyker upp med ett annat ansikte och dödad Walder Frey
 • Bran och Meera lämnas av av Benjen Stark strax norr om Muren. Den är tydligen inte bara hög utan även fylld av magi som hindrar honom från att komma "hem".
 • Bran avslutar synen med Ned Stark från när han var ung. Följer ned upp i tornet och hittar där Lyanna - som dör och tvingar Ned lova att inte berätta för Robert om hennes barn. Vilket är Jon Snow. Jon Snow är alltså Lyannas och Roberts barn - om jag fattar det rätt?! Whaaat?!
 • Jaime och Bronn anländer till King's Landing lagom till att se Cersei bli drottning. 
 • Avsnittet avslutas med att vi får se Theon och Yara på ett av skeppen som seglar mot Westeros tillsammans med Daenerys. Jävligt många skepp man kan säga. Min fråga är hur lång tid det har att segla till Westeros från Meereen?!

Dödslistan i avsnittet: 
Loras Tyrell
Margery Tyrell
Mace Tyrell
The High Sparrow
The Grand-maester
Tommen Lannister
Walder Frey


(kan ha missat någon!)

Bra avsnitt. Vi avslutar vissa saker från den här säsongen samtidig som det laddar upp inför nästa säsong. Det är samma person som gjorde förra avsnittet som även gjort det här och han gör det mycket väl. Han får gärna göra fler avsnitt i framtiden. Ja, har kanske inte så mycket mer att säga. Trist att det är över, fint OMG-moment med Wildfire och generellt ett spännande avsnitt!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar