Dan Garrett has become exactly what he hates—popular. Until recently, he was just another live-action role-playing (LARP) geek on the lowest run of the social ladder. Cue a massive growth spurt and an uncanny skill at taking three-point shots in basketball and voila… Mr. Popular. It’s definitely weird.
And the biggest drawback? Going from high school zero to basketball hero cost Dan the secret girl-of-his-dorky dreams.
A tuba-playing nerd with an eclectic fashion sense, Zelda Potts’s “Coolness” stat is about minus forty-two. Dan turning his back on her and the rest of nerd-dom was brutal enough, but when he humiliates her at school, Zelda decides it’s time for a little revenge—dork style. Nevermind that she used to have a crush on him. Nevermind that her plan could backfire big time.
It’s time to roll the dice…and hope like freakin’ hell she doesn’t lose her heart in the process.(beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Den här boken är lite halvt kopplad till The Summer I Became a Nerd vilken jag för övrigt också kan rekommendera.
Det här är perfekt feel-good läsning. Som nörd uppskattar jag verkligen böcker som handlar om nördar och nörderi. Dessutom kommer det perfekt levererat på ett lätthanterligt, roligt och underhållande sätt. Det kan inte bli bättre. Jag hade problem med några av scenerna där jag inte direkt fattade vad som var poängen, men utöver det så är det en bra bok. Det är kanske inte den mest betydelsefulla boken jag har läst men ändå en väldigt bra läsning!
fredag 29 april 2016
Game of Thrones s.6
Häromdagen kom det första avsnittet av den sjätte säsongen av Game of Thrones. Det har väl antagligen ingen missat. Jag tänkte, mest för min egen skull kanske, sammanfatta alla avsnitt i det här inlägget under säsongen, och även kommentera och tänka ut möjliga teorier om det som händer!
Detta inlägg kommer att innehålla MAJOR SPOILERS. Om ni vill kommentera får det bara ske på det som har hänt i tv-serien - då jag inte har läst böckerna! Tack!
Jag ber om ursäkt för eventuella felstavningar på namn/platser m.m.
Avsnitt #1: The Red Woman
Äntligen är det tillbaka. Ett ganska lugnt första avsnitt. Det händer inte så ofantligt mycket egentligen utan vi börjar mest att känna in var vi är nu efter säsonguppehållet. Jag har fortfarande stora förhoppningar om att Jon Snow inte är död. Fortfarande. Det var tacksamt att vi fick se vad som hände Castle Back direkt i avsnittet. Även om det inte skedde någon direkt förändring i Jon Snows livstillstånd. Förhoppningen är just nu att Melisandre kan göra någonting i nästa avsnitt. Jag tänker att hon tog av sig halsbandet där på slutet för att samla energi under natten för att nästa dag kunna använda stora mängder av magi för att få tillbaka Jon Snow. Jag hoppas.
Jamie och Cersei laddar för kamp mot alla. Mormont och Naharis letar efter Daenerys som har tillfångatagits av en Khal och ska nu skickas iväg till något ställe för änkor till Khals. Tyrion försöker hålla makten och styra i Meereen. Arya är blind och tigger på gatan, kommer att testas av den andra tjejen som hon träffat i samband med the Faceless i The House of Black and White. Sedan har vi lite händelser i Dorne, då Doran Martell dödas av Kvinnorna som de nu får kallas, och även hans son(?) dödades. För en gångs skull var det faktiskt intressant att följa Sansa. Det är nog första gången på alla säsongerna. Hoppas att det fortsätter så.
Jag tror det var allt. Som sagt, ganska lugnt första avsnitt. Jon Snow-grejen är fortfarande inte över. Hoppas att intressanta saker händer i nästa avsnitt.
Avsnitt #2: Home
Folk dör och folk lever. Melisandre samlade tydligen inte kraft genom att ta av sig sitt halsband, men hon gjorde det jag ville ändå! Väldigt bra gjort. Jag blev så glad när det hände! Nu har det ju avslöjats att Jon Snow tydligen ska ha en stor roll den här säsongen och liknande, om jag förstår det rätt. Hoppas att det kan bli väldigt spännande att följa!
I detta avsnittet fick vi även träffa på Bran för första gången på väldigt länge då han inte alls var med i förra säsongen. Max von Sydow har ju även rollen som the Three-eyed Raven. Men där fick vi en lite återblick till när Ned Stark, Lyanna och Benjen var små, och även Hodor var med. Han kunde prata på riktigt!
Arya är inte särskilt mycket bättre på att fightas blind men blev ändå på något sätt lite accepterad av Jaqen/the faceless. Theon väljer att lämna Sansa och de andra, för att återvända till Pyke(heter det så? - Järnöarna) Ramsey Bolton dödar sin pappa, sin halvbror och hans mamma(de två sista blir uppätna av hans hundar!), och tar därmed över makten. Kommer antagligen att försöka att ta över/attackera "The Wall" om jag inte är helt fel ute. Dock inser han nog inte att det finns en held del Wildlings innanför muren nuförtiden.
Myrcella begravs. Cersei får inte gå dit. Tommen kommer och ber om ursäkt för att han låtit allt hända henne, och ber henne typ om hjälp för att bli en stark ledare - kan ju gå hur som helst. Jaime typ hotar the High Sparrow och undrar varför han inte blivit fängslad för hans synder - han är ju ändå the Kingslayer. Jag fattar inte varför ingen bara dödar the High Sparrow?! Är dem verkligen så många som följer honom, så att de inte kan överbemästra honom?
Och Tyrion. Han hade i stort sätt en scen i det här avsnittet och han lyckas ändå komma med fantastiska kommentarer som bara han kan göra. "That's what I do. I drink and I know things", och "The next time I have an idea like that... punch me in the face!".
Att Jon Snow överlevde var det bästa som hänt. Inte riktigt, men när på. Det gjorde det här avsnittet fenomenalt. Det finns inget mer att säga.
Avsnitt #3: Oathbreaker
Hur slår man det tidigare avsnittet? Det känns väldigt svårt.
Det var självklart bra att vi fick se lite mer med Jon Snow och vad som händer nu liksom. Trevligt med en avrättningen på slutet också! De blir spännande att se vad som händer nu när han har avsagt sig sin titel. Vi fick även se en liten scen med Sam som var åksjuk på en båt på väg till Oldtown/Hornhill och ska bli en Maester. Flashback med Bran till när Ned slogs mot någon som jag glömt namnet på. Men min fråga är: Varför behöver Bran veta allt?
Daenerys kommer till Dosh Khaleen-staden. Lite med Varys Little Birds och liknande. Tommen pratar med the High Sparrow. Arya får tillslut tillbaka sin syn. Bolton är äcklig som vanligt och får Rickon levererad till sig tillsammans med Osha. Bådar inte gott.
Lite av ett mellan avsnitt men det kan inte hända episka grejer i riktigt varje avsnitt!
Avsnitt #4: Book of the Stranger
Vilket avsnitt! Jag trodde nästan att Jon Snow skulle ha hunnit lämna the Nights Watch innan Sansa kom fram. Det vore ju så typiskt. Men för en gångs skull så fick vi en liten reunion i Game of Thrones. En trevlig sådan. Det händer lite grejer vid the Nights Watch, de blir hotade av Bolton och Jon och Sansa bestämmer sig för att ta tillbaka Winterfell och typ resten av Norden.
Littlefinger dyker upp för första gången den här säsongen - om jag inte har helt fel. Han rekryterar typ Prinsen/kungen i Dalen/Vale. Någonting Arryn. Och han visar även på sin ohälsosamma besatthet med Sansa. Vad vill han där liksom?
Tyrion sluter ett avtal med slavhandlarna. De får 7 år på sig att avskaffa slaveriet i andra städer runt omkring Meereen och då måste de sluta stödja Harpunens söner. Daario och Ser Jorah kommer fram till Dosh Khaleen staden och hittar Daenerys. Hon bestämmer sig dock för att visa på sin makt igen och dödar alla Khals i staden genom att bränna ner huset. Sedan kommer hon ut som den obrände igen! Margaery får träffa både the High Sparrow och Loras. Verkar fortfarande ha lite eld i sig. Cersei påbörjar sin manipulation. Theon anländer till Järnöarna, ställer sig bakom sin syster som nästa att bli ledare för Järnöarna. Bolton dödar Nymphadora, eller Osha som hon heter i den här serien, och är precis lika äcklig som vanligt. And that was it!
Avsnitt #5: The Door
Alltså. Alltså. Det här avsnittet. Vi kommer till det stora på slutet.
Sansa träffar Littlefinger. Jag gillade att hon verkligen tvingar honom att tänka på de som Bolton gjorde mot henne och vilket svek det var att Littlefinger inte skyddade henne. Det var bra att hon verkligen pressade med det. Men sedan berättar hon inte för Jon att hon träffat honom och så vidare, det var inte så bra. Arya blir bättre på att slåss, och får även ett uppdrag. På Järnöarna väljs en ny kung. Yara Grejoy vill bli drottning men hennes farbror (tror jag det är) blev det istället. Theon och Yara flyr från Järnöarna, vi får väl se vart de tar vägen. Äcklig initiationsrit på Järnöarna, där deras ledare typ måste drunkna/dö för att sedan av egen kraft komma tillbaka - What is dead may never die.
Daenerys gör sig redo att återvända till Meereen med sin nya här. Hon skickar iväg Ser Jorah, och beodrar honom att hitta ett botmedel och sedan återvända till henne. Sedan börjar de traska iväg mot Meereen. I Meereen möter Tyrion en "red priestess" precis som Melisande är, och vill att hon ska hjälpa dem att få kontroll på människor i Meereen, eller något liknande.
"That wildling fellow with the beard." Det är så klockrent och nästan självklart att Tormund skulle ha en grej för Brienne. It makes so much sense. Det är också väldigt roligt när Brienne tycker att det är skitjobbigt.
Och sedan har vi allt med Bra, Hodor, the Three-Eyed Raven och The White Walkers. Verkligen roligt att vi får reda på lite saker och samtidigt blir helt mind-blown av det. Dels hur och varför The White Walkers skapades - av The Children of the Forest (Leaf och de andra) genom att trycka in en bit Dragonglass i människors hjärtan. Så grymt. Och de gjorde det för att skydda sig själva (och naturen?) från människorna. Awesome. Sedan verkar det ha gått lite fel någon gång på vägen kanske?! Vad betyder det för hur man ska besegra the White Walkers?
Bran gör lite grejer han inte ska och blir "märkt" av The Night's King som därefter kommer efter Bran och de andra. Detta gör så att The Three-Eyed Raven måste föra över alla sin kunskap/sina syner till Bran och göra det väldigt snabbt vilket inte är så bra för Bran hinner inte lära sig att hantera dessa. Lite overload liksom. The White Walkers kommer, Bran, Hodor och Meera sticker därifrån. Hodor tvingas "hold the door"(stänger inne the White Walkers) för att se till att Bran och Meera kan komma undan. Först och främst, sorgligt att Hodor dör. Sedan har vi allt mind-fuck som pågår i det här avsnittet. Vad säger det om tid? Och vad kan man göra med de krafterna/visionerna som Bran nu har/äger? Bra avsnitt kan man ju säga. Säsongen började u väldigt bra med Home, men The Door har faktiskt 9,8 på imdb just nu och är det tredje högst ratade avsnittet i serien. Bra avsnitt.
Hold The Door.
Hodor.
ps. var för övrigt på Stadsbibblioteket här i Göteborg nu i helgen och då hade något satt en bild på Hodor i entredörren. Så bra. Tack du som gjorde det!
Avsnitt #6: Blood of My Blood
Min syster berättade för mig redan förra veckan att Benjen Stark skulle komma tillbaka i dagens avsnitt - samma skådespelare dock nämligen upp i rollistan för detta avsnittet på imdb men det ett annat namn(då stod det "Brother beyond the wall eller något liknande - nu står det Benjen). Så vi var inte säkra på i vilket skick han skulle vara i. Dock verkar han ju inte vara alltför konstig. Han kommer ihåg Bran och verkar någorlunda mänsklig, förutom att han ser lite White Walkig ut. Bran har lite syner där vi bland annat får se grön eld, någon som skriker "burn them" och typ blandade scener från Brans liv, tidigare kungar, med White Walkers, Hardhome-Scener och en massa annat. Kan detta vara lösningar till hur de ska besegra the White Walkers? Bränna dem, med den där gröna elden som Joffrey använda när de slogs i Kings Landing(kommer inte ihåg om det hade något speciellt namn - wildfire?)Använda Dragonglass på något sätt, valyrian-steel kanske? Jag vet inte, får se vart det har vägen.
Sam, Gilly och Little Sam kommer fram till Hornhill, träffar hans familj m.m. Går inte så bra. Sam blir portad, Gilly och Little Sam får stanna kvar. Dock väljer Sam att ta med dem i alla fall då han inte vill lämna dem. Han plockar också med sig ett svärd som är gjort av Valyriskt stål - bra gjort, Sam!
Arya håller på med sitt uppdrag att döda någon i ett teatersällskap. Hon lyckas förgifta drickan hon ska förgifta. Dock efter en liten pratstund med det valda offret väljer Arya att rädda henne och slå undan glaset för den hör kvinnan. Sedan går hon inte tillbaka till The Faceless utan letar fram sitt svärd. Så fint att se Needle igen! Waif spionerade på Arya och såg att hon inte genomförde sitt uppdrag - får tillåtelse att, förmodligen, döda Arya av Jaqen H'ghar. To be continued.
Sedan händer det självklart en del i King's Landing med. Tommen har ännu ett samtal med The High Sparrow, får även tillåtelse att träffa Margaery som verkar vara en helt annan person än när vi såg henne sista. Hon har då hittat tron som the High Sparrow följer. Hon ska genomföra sin botgöring och gå naken genom staden som Cersei gjorde. Jaime och Tyrell-släkten kommer med en massa soldater och försöker stoppa det här. Dock behöver de inte det för Tommen har gått med i Tron och stödjer därmed The High Sparrow. Inte bra. Jaime och Cersei blir väldigt upprörda - de gör upp planer för hur de ska gå vidare och har ett litet moment tillsammans.
Sedan har de även med en kort scen med Walder Frey som skriker på två personer för deras inkompetens att göra saker. Det var nämligen de som tappade Riverrun till Svartfisken(eller vad han nu hette). Det borde väl ändå vara Sansas släkting med. Det händer lite grejer där, hänger inte riktigt med på vad, någon Edmure dyker upp som fånge - kommer inte ens ihåg honom från serien. Spelas dock av Tobias Menzies som jag inte alls hade koll på varit med i Game of Thrones - det här var långt innan Outlander kom ut! Frey vill i alla fall återta sin makt/område i Norden - blir antagligen ett motstånd för Jon och Sansa.
Oh, and there were dragons! Or one Dragon! :)
Avsnitt #7: The Broken Man
Lite "moving-day" avsnitt. Händer inte så mycket utan folk rör på sig och förbereder för vad som kommer härnäst känns det mest som. Vi har ett sjukt märkligt avsnitt med någon "fri"-grupp som vi hittar the Hound hos. En nomad-grupp typ. Märkligt. Dock dog de ju allihopa på slutet. Får se vad the Hound hittar på nu. Verkade få lite livsenergi igen.
Margaery pratar med The High Sparrow och även hennes farmor (eller är det great grandmother?). Man har ju undrat sedan avsnitt 4, då Margaery säger till Loras att hålla ut och inte ge in till dem, då hon sedan gjorde en sådan drastisk konvertering till att faktiskt "tro" på den här religionen, om hon verkligen gör det eller bara spelar med. Det verkade ju i det här avsnittet som att hon faktiskt bara spelar med. Vi får se. Hon säger till farmorn att lämna kings landing, Cersei kommer till farmodern för att försöka få hjälp av henne att stå emot the High Sparrow och hans följare. Men lyckas verkligen inte, utan får sig istället en känga av Margaerys farmor.
Jaime och Bron, med en massa soldater, är vid Riverrun(tror jag) och försöker ta tillbaka borgen från Blackfish till Freys. Gick väl inte så bra vid första mötet mellan Blackfish och Jaime. Inte alls - för Jaimes del då. Känns som att det kan bli ett dödläge där ett bra tag.
Jon och Sansa besöker lite folk för att försöka samla soldater och hus till att gå emot Bolton och hans anhängare. De möter Lady Mormont, den typ 10åriga tjejen som är drottning/ledare där. De gick med Starks med andra hus gjorde det inte. Jon och Sansa blir lite oense om vilka hus de ska prata med. Sansa håller på att göra något dumt/som Jon inte vet om.
Kort scen med Theon och hans syster, Yara. De verkar ha bestämt sig för att ta sig till Meereen för att försöka gå samman med Daenerys och få hennes hjälp med att ta tillbaka Järnöarna. Yara håller även ett litet tal om att den gamla Theon måste komma tillbaka annars så kan han lika väl ta sitt eget liv. Hårt liv han lever.
Till sist även en kort sekvens med Arya. Där hon fixar en plats på ett skepp tillbaka till Westeros. Men Waif kommer och attackerar henne så vi får se hur det går med de planerna. Arya verkar överleva än då länge, om hon inte lyckas förblöda innan hon får hjälp. Kanske av hon kvinnan från teatersällskapet?!
Framförallt i början av avsnittet handlade det en hel del om religion och olika gudar m.m. Och jag börjar ställa djupa frågor: varför tror de på de olika gudarna? Varför? Vad vill de? och så vidare. (Har inget svar från mitt håll!)
Avsnitt #8: No One
Nu börjar det dra ihop sig.
Äntligen är Arya tillbaka till sitt riktiga jag. Arya har ju genom de tidigare säsongerna varit en favorit men det har inte varit jätte-jätteintressant att följa henne den här säsongen. Men nu, så bra. Hennes lilla uppgörelse med Waif kändes typ som en Terminator som jagade John Connor. För övrigt hade jag rätt i att Lady Trana(Lady Crane) från teatersällskapet skulle hjälpa henne. Back to Winterfell nu - vi får se vilken väg hon tar dit!
The Hound letar upp de från The Brotherhood without Banners som dödade gruppen han var med. Han hittar dem och dödar dem. Träffar några andra från The Brotherhood, tror jag. Möjligt att de varit med tidigare men det är inget som jag kommer ihåg. Får väl typ ett erbjudande om att gå med dem. De pratar om Winds from the North(vilket nästan är namnet på sista avsnittet i säsongen) och så vidare, och att de ska stoppa dem eller något.
Cersei har det inte lätt i Kings Landing. Först kommer några av anhängarna till Sparrows och vill att Cersei ska komma till the High Sparrow. Cersei vägrar och säger "I Choose Violence" - no surprise there. Tommen håller sedan ett litet tal och berättar att Loras och Cersei ska ställas inför rätta på någon dag - oklart vilken men den är av religiös betydelse. Men han har också bestämt att "trial by combat" ska vara förbjudet. Så därmed gick Cerseis plan upp i rök.
Brienne rider till Riverrun. Pratar först med Jaime och de har ett litet moment. Jaime låter henne passera för att kunna försöka övertala Black Fish att hjälpa Sansa och Jon att ta tillbaka Winterfell. Det går inte så bra. Jaime har sedan ett litet trevligt (not so much) samtal där Jaime övertalar Edmure att hjälpa Jaime och att släppa in honom i Riverrun. De lyckas, tar över Riverrun, Black Fish dödas och Brienne lyckas fly.
Sedan händer det lite grejer i Meereen också. I början går det väldigt bra. Anhängarna till The Lord of Light sprider budskap om Daenerys storhet till folket och ger dem något att lita/tro på. Sedan går det åt helvete när "Mästarna", jag antar de som Tyrion gjorde ett avtal med för några avsnitt sedan, och anfaller Meereen. Inte bra. Men så kommer även Daenerys tillbaka till Meereen, och det kommer bli ett spännande avsnitt nästa vecka.
Avsnitt #9: Battle of The Bastards
I det här avsnittet följer vi bara två handlingar. Dels det som händer i Meereen och dels det som händer i/vid Winterfell.
Senast i Meereen anföll Mästarna och Daenerys återvände till staden. Mästarna fortsätter anfalla. Daenerys och Tyrion möter Mästarna för att försöka förhandla fram en kapitulation(deras - vilket de först inte riktigt hänger med på).De lyckas inte riktigt komma överens, Daenerys tar till drakarna och dödar två av Mästarna - den tredje får överleva för att sprida ryktet. Hennes Khal hjälper till att attackera Mästarnas anhängare i staden. Daenerys "vinner" väl kan man säga. Theon och Yara kommer också till Meereen och erbjuder skepp i gengäld mot att de får Daenerys hjälp att ta tillbaka Järnöarna från deras farbror. Intressanta grejer. Daenerys börjar få ihop en armada med skepp, tillsammans med sin Khal och tre drakar så har hon en hel del. Tror vi att hon börjar segla mot Westeros i nästa avsnitt redan?! Så att hon kan kämpa om Järntronen i nästa säsong? Eller är det för tidigt att tänka på det?
Sedan har vi Battle of The Bastards. Vilket slag. Brutalt och blodigt. Jon/Sansa möter Bolton och pratar lite som man gör före krig. Jon gör upp planer för slaget, Sansa tycker att Jon borde göra saker på ett annat sätt med mer män framförallt. Jon väljer att fortsätta med sin plan. Slaget händer. Rickon dödas. De viktiga lyckas överleva själva slaget, jätten dör dock när han bryter upp porten till Winterfell. Det såg mörkt ut ett tag men så kom Sansa och, vem annars, Littlefinger med hans arme och räddade dagen. Jon slår Bolton blodig. Tar honom till fånga. Sansa släpper lös hans egna hundar på honom som äter upp honom. Tack för det, äntligen är han död. Starks har kontroll över Winterfell igen.
Bra avsnitt. Jag gillade verkligen slaget. Man fick verkligen en känsla av kaos. Sista avsnittet nästa vecka. Vi får se om vi får se något mer med Jon och Sansa vid Winterfell.
Avsnitt #10: The Winds of Winter
Och så var det slut. Vilket avsnitt. Man vill ju bara ha mer!
Typ 40 veckor kvar till nästa säsong?!
Det händer sjukt mycket saker i det här avsnittet, så vi kör punkt form idag och sedan en liten avslutande kommentar:
- Rättegången/prövningen. Loras erkänner och "går med" i gruppen.
- Cersei dyker inte upp, utan väljer att ta saker i sina egna händer
- Cersei spränger upp septan och alla däri med Wildfire - major OMG-moment!
- Cersei torterar septan som ropade "shame"
- Tommen kastar sig ut genom ett fönster
- Lannister pratar lite med Walder Frey - inte så givande samtal
- Sam, Little Sam och Gilly kommer fram till Oldtown
- Finfint bibliotek!
- Davos konfronterar Melisandre angående Shireen Baratheon - hon skickas söder ut och kommer att dödas om hon kommer tillbaka till Winterfell.
- Jon och Sansa håller ett möte i Winterfell - samlar styrkor för det kommande "Great War".
- Littlefinger pratar med Sansa - erkänner att han vill ha Järntronen och Sansa vid hans sida.
- Olenna Tyrell är i Dorne och vill ha en allians med the Sands - men där dyker Varys också upp!
- Daenerys bestämmer sig för att lämna Daario Naharis i Meereen, när hon och typ alla andra åker till Westeros.
- Tyrion får en "handen"-brosch av henne med!
- Arya dyker upp med ett annat ansikte och dödad Walder Frey
- Bran och Meera lämnas av av Benjen Stark strax norr om Muren. Den är tydligen inte bara hög utan även fylld av magi som hindrar honom från att komma "hem".
- Bran avslutar synen med Ned Stark från när han var ung. Följer ned upp i tornet och hittar där Lyanna - som dör och tvingar Ned lova att inte berätta för Robert om hennes barn. Vilket är Jon Snow. Jon Snow är alltså Lyannas och Roberts barn - om jag fattar det rätt?! Whaaat?!
- Jaime och Bronn anländer till King's Landing lagom till att se Cersei bli drottning.
- Avsnittet avslutas med att vi får se Theon och Yara på ett av skeppen som seglar mot Westeros tillsammans med Daenerys. Jävligt många skepp man kan säga. Min fråga är hur lång tid det har att segla till Westeros från Meereen?!
Dödslistan i avsnittet:
Loras Tyrell
Margery Tyrell
Mace Tyrell
The High Sparrow
The Grand-maester
Tommen Lannister
Walder Frey
(kan ha missat någon!)
Bra avsnitt. Vi avslutar vissa saker från den här säsongen samtidig som det laddar upp inför nästa säsong. Det är samma person som gjorde förra avsnittet som även gjort det här och han gör det mycket väl. Han får gärna göra fler avsnitt i framtiden. Ja, har kanske inte så mycket mer att säga. Trist att det är över, fint OMG-moment med Wildfire och generellt ett spännande avsnitt!
onsdag 27 april 2016
Oh no!
Fler Batman relaterade nyheter! Läs här!
Om jag förstår det rätt så kommer inte Snyder och Capullo göra Batman längre. Om det stämmer så är det otroligt sorgligt. Deras Batman-run har ju varit fantastiskt bra! Jag har Endgame och Superheavy, och möjligen något mer issue kvar att läsa. Men så tråkigt om det är slut efter det.
Verkar så...
Om jag förstår det rätt så kommer inte Snyder och Capullo göra Batman längre. Om det stämmer så är det otroligt sorgligt. Deras Batman-run har ju varit fantastiskt bra! Jag har Endgame och Superheavy, och möjligen något mer issue kvar att läsa. Men så tråkigt om det är slut efter det.
Verkar så...
The Killing Joke-trailer!
Ska bli väldigt roligt att se den här filmen tycker jag. The Killing Joke av Alan Moore är en av de stora Batman-klassikerna så det ska bli kul att se det här. Det har varit mycket prat om vilken rating som filmen skulle få då den innehåller de de gör - Moore är ju inte den som håller tillbaka på konstiga, äckliga och sjuka grejer i sina comics. Om jag förstår det rätt så har de landat i att ge den en R-rating, tror jag. Vilket då skulle motsvara 15-års gräns här i Sverige. Spännande. :)
Släpps under San Diego Comic Con, kommer på dvd och annat någongång därefter, så vi får vänta ett litet tag till.
The Hunters
A family of archeologists hunt down artifacts from fairy tales that have been hidden around the globe.(bekrivning lånad från imdb)
Ibland vill man se lite sämre filmer, detta skulle helt klart vara ett exempel på en sådan film. Den kan inte klassas som bra. That's it. Ni behöver absolut inte se den här. Now you know. Varsågoda.
:)
Ibland vill man se lite sämre filmer, detta skulle helt klart vara ett exempel på en sådan film. Den kan inte klassas som bra. That's it. Ni behöver absolut inte se den här. Now you know. Varsågoda.
:)
måndag 25 april 2016
Vampire Academy #6: Yttersta offret - Richelle Mead
Mord. Kärlek. Svartsjuka. Och det yttersta offret.
Om två veckor kan Rose vara död. Vad är hon beredd att offra för att bevisa sin oskuld?
Drottningen är död och Rose Hathaway sitter fängslad för högförräderi. Men hennes planer krossas när Abe, hennes opålitliga far (och så kallade advokat), kommer med nyheten att Rose ska avrättas om två veckor. För första gången i sitt liv är hon riktigt, riktigt rädd.
Samtidigt befinner sig Rose bästa vän Lissa vid hovet i en livsfarlig kamp om tronen. Men kanske finns det ett sätt att motarbeta de krafter som håller på att splittra moroi och bevisa Rose oskuld? Plötsligt står Rose och Lissa inför den tuffaste utmaningen i sina liv. Tänk om de bara kan lyckas genom att offra det som betyder mest av allt i hela världen? Varandra. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Förutom att det är sista boken i serien så finns det verkligen ingenting att klaga på när det kommer till den här boken. Ingenting. Den är bara jättebra. Jag önskar verkligen att det kommer mer böcker inom VA-världen, speciellt nu efter att Bloodlines också är slut. Vill verkligen att det ska fortsätta, för det finns så mycket mer att utforska i världen - kanske framförallt hur de ska hantera strigoi m.m. Mead har ju inte sagt nej till en ny bok/serie i samma värld, men det verkar väl inte var på gång ännu.
I sig, som den story den är, så är ju VA väldigt bra men jag har funderat lite över vad och vilka ämnen som boken lyfter fram och som säger något om den verkliga världen. I Yttersta Offret i och med the Keepers och the Alchemists, så lyfter Mead fram hela grejen med olika kulturmöten. I dagens samhälle är det högst relevant. Just hur vi reagerar olika mot olika människor bara för att de är annorlunda - i bemärkelsen att de har en annan kultur än man själv. När man tänker på det så är just olika kulturer och även till viss del religioner väldigt vanliga teman i Meads böcker.
Lite smått deprimerad över att ha läst klart böckerna nu. Vampire Academy är väldigt bra grejer. Hoppas att det kommer fler böcker inom världen i framtiden.
Nu ska jag göra något dumt och kolla på VA-filmen, även fast den är skit!
ps. Sorry om texten blir superliten. Blogger vägrar att göra den större! Jag har haft en kamp mot det här inlägget ett bra tag!
Om två veckor kan Rose vara död. Vad är hon beredd att offra för att bevisa sin oskuld?
Drottningen är död och Rose Hathaway sitter fängslad för högförräderi. Men hennes planer krossas när Abe, hennes opålitliga far (och så kallade advokat), kommer med nyheten att Rose ska avrättas om två veckor. För första gången i sitt liv är hon riktigt, riktigt rädd.
Samtidigt befinner sig Rose bästa vän Lissa vid hovet i en livsfarlig kamp om tronen. Men kanske finns det ett sätt att motarbeta de krafter som håller på att splittra moroi och bevisa Rose oskuld? Plötsligt står Rose och Lissa inför den tuffaste utmaningen i sina liv. Tänk om de bara kan lyckas genom att offra det som betyder mest av allt i hela världen? Varandra. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Förutom att det är sista boken i serien så finns det verkligen ingenting att klaga på när det kommer till den här boken. Ingenting. Den är bara jättebra. Jag önskar verkligen att det kommer mer böcker inom VA-världen, speciellt nu efter att Bloodlines också är slut. Vill verkligen att det ska fortsätta, för det finns så mycket mer att utforska i världen - kanske framförallt hur de ska hantera strigoi m.m. Mead har ju inte sagt nej till en ny bok/serie i samma värld, men det verkar väl inte var på gång ännu.
I sig, som den story den är, så är ju VA väldigt bra men jag har funderat lite över vad och vilka ämnen som boken lyfter fram och som säger något om den verkliga världen. I Yttersta Offret i och med the Keepers och the Alchemists, så lyfter Mead fram hela grejen med olika kulturmöten. I dagens samhälle är det högst relevant. Just hur vi reagerar olika mot olika människor bara för att de är annorlunda - i bemärkelsen att de har en annan kultur än man själv. När man tänker på det så är just olika kulturer och även till viss del religioner väldigt vanliga teman i Meads böcker.
Lite smått deprimerad över att ha läst klart böckerna nu. Vampire Academy är väldigt bra grejer. Hoppas att det kommer fler böcker inom världen i framtiden.
Nu ska jag göra något dumt och kolla på VA-filmen, även fast den är skit!
ps. Sorry om texten blir superliten. Blogger vägrar att göra den större! Jag har haft en kamp mot det här inlägget ett bra tag!
fredag 22 april 2016
The Manhattan Projects vol.1: Science. Bad. - Jonathan Hickman
What if the research and development department created to produce the first atomic bomb was a front for a series of other, more unusual, programs? (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Nja, jag hade väl hoppats på att det här skulle ha varit mycket bättre. Jag fastnade inte alls för storyn och tyckte mest att det var tråkigt/segt att läsa. Jag fattar liksom inte ens poängen med det här. Tyvärr, jättetråkigt men sant. För jag gillar verkligen tanken på att göra en comics som på något sätt handlar om The Manhattan Projects, men då det här inte riktigt handlar om det - alla fall som jag vill - så blir det inte så bra.
Nja, jag hade väl hoppats på att det här skulle ha varit mycket bättre. Jag fastnade inte alls för storyn och tyckte mest att det var tråkigt/segt att läsa. Jag fattar liksom inte ens poängen med det här. Tyvärr, jättetråkigt men sant. För jag gillar verkligen tanken på att göra en comics som på något sätt handlar om The Manhattan Projects, men då det här inte riktigt handlar om det - alla fall som jag vill - så blir det inte så bra.
onsdag 20 april 2016
Jesse's Girl - Miranda Kenneally (#6)
Practice Makes Perfect.
Everyone at Hundred Oaks High knows that career mentoring day is a joke. So when Maya Henry said she wanted to be a rock star, she never imagined she’d get to shadow *the* Jesse Scott, Nashville’s teen idol.
But spending the day with Jesse is far from a dream come true. He’s as gorgeous as his music, but seeing all that he’s accomplished is just a reminder of everything Maya’s lost: her trust, her boyfriend, their band, and any chance to play the music she craves. Not to mention that Jesse’s pushy and opinionated. He made it on his own, and he thinks Maya’s playing back up to other people’s dreams. Does she have what it takes to follow her heart—and go solo? (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Läs om de tidigare böckerna i Hundread Oaks-serien: Catching Jordan, Stealing Parker, Things I Can't Forget, Racing Savannah, och Breath, Annie, Breath!
Det finns inte så mycket mer nytt att säga om Miranda Kenneallys böcker. Hon fortsätter att producera riktigt bra böcker. Även om jag verkligen har gillat de tidigare böckerna som har inkluderat sport så är även den här boken som har musik som tema väldigt bra. Och det är för att Kenneally skriver väldigt bra. Hon skapar intressanta karaktärer och har bra/djupare budskap med sina berättelser. Dessutom skriver hon det på ett roligt och lättåtkomligt sätt.
Trevlig och bra läsning, ser fram emot nästa!
Everyone at Hundred Oaks High knows that career mentoring day is a joke. So when Maya Henry said she wanted to be a rock star, she never imagined she’d get to shadow *the* Jesse Scott, Nashville’s teen idol.
But spending the day with Jesse is far from a dream come true. He’s as gorgeous as his music, but seeing all that he’s accomplished is just a reminder of everything Maya’s lost: her trust, her boyfriend, their band, and any chance to play the music she craves. Not to mention that Jesse’s pushy and opinionated. He made it on his own, and he thinks Maya’s playing back up to other people’s dreams. Does she have what it takes to follow her heart—and go solo? (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Läs om de tidigare böckerna i Hundread Oaks-serien: Catching Jordan, Stealing Parker, Things I Can't Forget, Racing Savannah, och Breath, Annie, Breath!
Det finns inte så mycket mer nytt att säga om Miranda Kenneallys böcker. Hon fortsätter att producera riktigt bra böcker. Även om jag verkligen har gillat de tidigare böckerna som har inkluderat sport så är även den här boken som har musik som tema väldigt bra. Och det är för att Kenneally skriver väldigt bra. Hon skapar intressanta karaktärer och har bra/djupare budskap med sina berättelser. Dessutom skriver hon det på ett roligt och lättåtkomligt sätt.
Trevlig och bra läsning, ser fram emot nästa!
måndag 18 april 2016
Buffy The Vampire Slayer 10x1: New Rules - Joss Whedon
While slaying the zompires that have overrun a small California town, Buffy and her pals are shocked to discover a new kind of vampire: harder to kill, able to transform and walk in the light of day-like Dracula… If that weren't enough, the rules of magic are literally being rewritten. While the crew attempts to find out exactly what this means and restore the status quo, Xander is the victim of a haunting as his relationship with Dawn crumbles.(beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Här hittar ni allt annat som jag skrivit om Buffy! Ni hittar länkarna till de tidigare recensionerna under "comics" ovan.
Jag blev så himla glad av att läsa den här.
Jag känner att framför allt säsong 8 var lite svår att hänga med i, och säsong 9 var lite bättre och mer sammanhållen. Men den här tyckte jag var ännu bättre. Man hänger med i handlingen just nu och jag fattar även var nästa volym kommer att till viss del handla om. Väldigt bra. Säsong 8 hade flera olika författare men precis som under säsong 9 så är det nu Gage som som är huvudförfattare genom hela säsongen. Det känns helt rätt att göra så, och Gage verkar kunna hitta på bra saker!
Handlingsmässigt tycker jag att volymen var spännande, kreativ och väldigt rolig. Precis som Buffy ska vara. Så bra! Scooby-gänget är tillbaka, man känner igen karaktärerna väldigt väl även om det har utvecklats och förändrats, och de har sitt sätt att kommunicera med varandra som är så underbart - med många referenser och internskämt och liknande. Klockrent.
Här hittar ni allt annat som jag skrivit om Buffy! Ni hittar länkarna till de tidigare recensionerna under "comics" ovan.
Jag blev så himla glad av att läsa den här.
Jag känner att framför allt säsong 8 var lite svår att hänga med i, och säsong 9 var lite bättre och mer sammanhållen. Men den här tyckte jag var ännu bättre. Man hänger med i handlingen just nu och jag fattar även var nästa volym kommer att till viss del handla om. Väldigt bra. Säsong 8 hade flera olika författare men precis som under säsong 9 så är det nu Gage som som är huvudförfattare genom hela säsongen. Det känns helt rätt att göra så, och Gage verkar kunna hitta på bra saker!
Handlingsmässigt tycker jag att volymen var spännande, kreativ och väldigt rolig. Precis som Buffy ska vara. Så bra! Scooby-gänget är tillbaka, man känner igen karaktärerna väldigt väl även om det har utvecklats och förändrats, och de har sitt sätt att kommunicera med varandra som är så underbart - med många referenser och internskämt och liknande. Klockrent.
lördag 16 april 2016
Nya comics!!
Gjorde en beställning från Instocktrades, som säljer comics till typ halva priset, så det blev en fin liten hög därifrån. Det är väl ingen som har missat att jag gillar Batman. Den här leveransen är väl ännu ett bevis på att jag är lite insnöad på Batman och den världen. 9/10 volymer är Batman relaterade...
Batman-bokhyllan växer på! :)
1: Är en slags fortsättning på Morrisons introduktion av Damian.
2: The Red Hood's story! Har sett den animerade filmen som bygger på boken!
3: Handlar om Dick Grayson(Robin #1) som en agent fattar jag det som - utan dräkten!
1: Fortsättningen av Snyder's Batman! :)
2+3: Ny serie för min det, utspelar sig på Gotham Academy, handlar inte så mycket om Batman men om jag förstår det rätt så dyker bland annat Robin/Damian upp.
1+2: Fortsättningen och avslutningen på Grant Morrison's Batman run. Jag samtidigt vill och vill inte läsa dessa.
3: Är en "sido-bok" till Morrisons serie, som förhoppningsvis förklarar en del av händelserna i Batman and Son som jag fortfarande inte fått någon klarhet i. Ska läsas efter Batman and Son/parallellt med den.
Den enda andra comicsen som jag köpte. Tänkte fortsätta med den här, då jag för ett litet tag sedan läste volym 1 i säsong 10 av Buffy.
Batman-bokhyllan växer på! :)
fredag 15 april 2016
The Walking Dead vol.1-8 - Robert Kirkman
An epidemic of apocalyptic proportions has swept the globe, causing the dead to rise and feed on the living. In a matter of months, society has crumbled: There is no government, no grocery stores, no mail delivery, no cable TV. Rick Grimes finds himself one of the few survivors in this terrifying future. A couple months ago he was a small town cop who had never fired a shot and only ever saw one dead body. Separated from his family, he must now sort through all the death and confusion to try and find his wife and son. In a world ruled by the dead, we are forced to finally begin living.(beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Efter att ha följt tv-serien i ett antal säsonger (dock ännu ej den senaste!) så tänkte jag att det var dags att ta sig an comic:en. Jag var faktiskt ganska trött på tv-serien i höstas, vilket är anledningen till att jag inte ens påbörjat den sjätte säsongen, så hoppades lite att comicen skulle få mig att bli lite mer engagerad i det hela igen. Jag vet inte hur bra de här volymerna lyckades med det...
För jag HATAR det faktum att Kirkman säger att han kan tänka sig att skriva på den här serien typ tills han dör. På baksidan av det här svenska varianten från Apart står det: "Jag vill att The Walking Dead ska bli zombiefilmen som aldrig slutar". Tänk, om 40 år kommer vi fortfarande sitta här och läsa The Walking Dead. Rick och de andra karaktärerna kommer att var så gamla att de ser ut som zombies själva - skämt åsido - jag orkar inte med att ens tänka på att serien ska hålla på så länge. Anledningen till detta är min nästa punkt...
Det händer saker hela tiden, men samtidigt händer ingenting. Comics:en är faktiskt bättre på detta än tv-serien. För i comics:en är inte allting lika utdraget som jag upplever att tv-serien är, utan jag upplever att den går vidare på ett helt annat sätt. Vilket jag uppskattar.
Dessutom tycker jag att comicsen är bättre på att verkligen förklara och beskriva förändringarna hos individer och deras mentalitet. Återigen på baksidorna av volymerna så står det: I en värld befolkad av döda tvingas vi till slut börja leva". Rick tar väl upp det i sina tal i tv-serien med, men jag tycker att de verkligen visar på det och tar upp det på ett mer förståeligt sätt i comic:en. Generellt är det mer brutalt/explicit ärligt.
Angående comics:en i sig så känns det väldigt ovant att läsa svartvita comics. Men de gör det ändå väldigt bra och snyggt, kan ha lite svårt att särskilja några av karaktärerna ibland men det är mest de som inte är med så enormt mycket ändå. Dessutom väldigt intressant att de bara har dialog, och vissa onomatopoetiska uttryck. Det är inte jättevanligt att man bara har det - men det funkar väldigt bra i serien.
Dock tycker jag att det är generellt en läsvärd serie, inte direkt en favorit men ändå kul att läsa!
Läste precis att om man lägger ihop böckernas framsidor så får man ett mönster....
Efter att ha följt tv-serien i ett antal säsonger (dock ännu ej den senaste!) så tänkte jag att det var dags att ta sig an comic:en. Jag var faktiskt ganska trött på tv-serien i höstas, vilket är anledningen till att jag inte ens påbörjat den sjätte säsongen, så hoppades lite att comicen skulle få mig att bli lite mer engagerad i det hela igen. Jag vet inte hur bra de här volymerna lyckades med det...
För jag HATAR det faktum att Kirkman säger att han kan tänka sig att skriva på den här serien typ tills han dör. På baksidan av det här svenska varianten från Apart står det: "Jag vill att The Walking Dead ska bli zombiefilmen som aldrig slutar". Tänk, om 40 år kommer vi fortfarande sitta här och läsa The Walking Dead. Rick och de andra karaktärerna kommer att var så gamla att de ser ut som zombies själva - skämt åsido - jag orkar inte med att ens tänka på att serien ska hålla på så länge. Anledningen till detta är min nästa punkt...
Det händer saker hela tiden, men samtidigt händer ingenting. Comics:en är faktiskt bättre på detta än tv-serien. För i comics:en är inte allting lika utdraget som jag upplever att tv-serien är, utan jag upplever att den går vidare på ett helt annat sätt. Vilket jag uppskattar.
Dessutom tycker jag att comicsen är bättre på att verkligen förklara och beskriva förändringarna hos individer och deras mentalitet. Återigen på baksidorna av volymerna så står det: I en värld befolkad av döda tvingas vi till slut börja leva". Rick tar väl upp det i sina tal i tv-serien med, men jag tycker att de verkligen visar på det och tar upp det på ett mer förståeligt sätt i comic:en. Generellt är det mer brutalt/explicit ärligt.
Angående comics:en i sig så känns det väldigt ovant att läsa svartvita comics. Men de gör det ändå väldigt bra och snyggt, kan ha lite svårt att särskilja några av karaktärerna ibland men det är mest de som inte är med så enormt mycket ändå. Dessutom väldigt intressant att de bara har dialog, och vissa onomatopoetiska uttryck. Det är inte jättevanligt att man bara har det - men det funkar väldigt bra i serien.
Dock tycker jag att det är generellt en läsvärd serie, inte direkt en favorit men ändå kul att läsa!
Läste precis att om man lägger ihop böckernas framsidor så får man ett mönster....
Tycker det var lite coolt!
onsdag 13 april 2016
Vampire Academy #5: Andens kraft - Richelle Mead
Intriger, kärlek och död bland vampyrer på high school!
"Det är stor skillnad mellan ett hotbrev och ett kärleksbrev, även om den som skriver hotbrevet faktiskt påstår att han älskar dig."
Rose Hathaway har återvänt från Ryssland till S:t Vladimirs skola och sin bästa vän Lissa. Sista terminen på high school går äntligen mot sitt slut. De längtar efter att deras nya, förhoppningsvis lite friare, liv utanför skolans järngrindar ska börja.
Men Rose kan inte glömma att Dimitri fortfarande lever och väntar på henne någonstans där ute. Hon misslyckades med att döda honom när hon hade chansen. Och nu är hennes värsta mardrömmar på väg att bli verklighet. Om hon inte självmant förenar sig med honom kommer han att jaga henne tills hon faller i hans strigoi-grepp. För evigt. Men det finns ett litet hopp om att allt inte är kört; Rose har nämligen en plan. En helt, helt galen och livsfarlig plan! (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Om jag inte kom ihåg handlingen särskilt väl i Löftet, så kommer jag ihåg handlingen i Andens kraft ännu sämre. Herregud, det är helt oförståeligt hur lite jag kom ihåg av denna. Men den här boken är aningen seg och det händer inte så jättemycket som sticker ut på samma sätt som händelser i de andra böckerna. Det är några spektakulära och otroligt viktiga scener men generellt bygger den mest upp för den sista boken och skapar relationer m.m.
Jag hade helt glömt bort att det är i den här boken vi får höra orden "Love fades, mine has" som är ett väldigt centralt uttryck om man exempelvis läser fanfiction då väldigt många berättelser bygger vidare på detta förödande uttryck.
Även om det inte är den bästa av VA-böckerna så är den fortfarande väldigt bra och det är ju bara underbart att läsa Mead's böcker! Nu är det bara sista boken kvar...
"Det är stor skillnad mellan ett hotbrev och ett kärleksbrev, även om den som skriver hotbrevet faktiskt påstår att han älskar dig."
Rose Hathaway har återvänt från Ryssland till S:t Vladimirs skola och sin bästa vän Lissa. Sista terminen på high school går äntligen mot sitt slut. De längtar efter att deras nya, förhoppningsvis lite friare, liv utanför skolans järngrindar ska börja.
Men Rose kan inte glömma att Dimitri fortfarande lever och väntar på henne någonstans där ute. Hon misslyckades med att döda honom när hon hade chansen. Och nu är hennes värsta mardrömmar på väg att bli verklighet. Om hon inte självmant förenar sig med honom kommer han att jaga henne tills hon faller i hans strigoi-grepp. För evigt. Men det finns ett litet hopp om att allt inte är kört; Rose har nämligen en plan. En helt, helt galen och livsfarlig plan! (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)
Om jag inte kom ihåg handlingen särskilt väl i Löftet, så kommer jag ihåg handlingen i Andens kraft ännu sämre. Herregud, det är helt oförståeligt hur lite jag kom ihåg av denna. Men den här boken är aningen seg och det händer inte så jättemycket som sticker ut på samma sätt som händelser i de andra böckerna. Det är några spektakulära och otroligt viktiga scener men generellt bygger den mest upp för den sista boken och skapar relationer m.m.
Jag hade helt glömt bort att det är i den här boken vi får höra orden "Love fades, mine has" som är ett väldigt centralt uttryck om man exempelvis läser fanfiction då väldigt många berättelser bygger vidare på detta förödande uttryck.
Även om det inte är den bästa av VA-böckerna så är den fortfarande väldigt bra och det är ju bara underbart att läsa Mead's böcker! Nu är det bara sista boken kvar...
måndag 11 april 2016
Shadowhunters s.1
After her mother is kidnapped, Clary must venture into the dark world of demon hunting in order to find clues that can help her find her mother. (beskrivning lånad från cdon)
Mot alla vettiga tankar som jag och andra har haft, så har jag ändå sett hela första säsongen av Shadowhunters. Då jag faktiskt verkligen hoppades att det skulle kunna bli bra. Men lyckas man? Inte direkt.
Det var rent ut sagt skit-länge sedan jag läste City of Bones, men jag har läst den ett antal gånger i mina dagar ändå. Det jag störde mig på mest var att de gjorde "fakta"-fel i serien. De har visserligen förändrat handlingen en hel del, men jag tycker ändå att de har fått ihop det på ett okej sätt.
Men de har inte anamma själva världen känner jag, och jag accepterar förändringar i handlingen om man gör det på ett bra sätt och håller sig inom de givna ramarna/världen. Jag stör mig något så otroligt på att det är människor på institutet. Rätta mig om jag är helt fel ute här, men hela poängen är ju att familjen Lightwood är utstötta från Shadowhunter-comunitiet. Aka. de är ENSAMMA på the institute. Jag tycker även att de har alldeles för mycket teknologi - det är lite för mänskligt tycker jag.
Vidare, folk hade vitt på sig på ett bröllop. Vitt! i The Shadowhunter's Codex står det: Those in mourning traditionally wear white...". Man har vitt på begravningar - inte bröllop. Som sagt, faktafel. Det stör jag mig på. Pust.
Det är tydligen väldigt svårt att göra något bra av The Mortal Instruments-böckerna. Freeform verkar dock var så pass nöjda att de kör på med en andra säsong med...
Någon annan som sett serien, vad tycker ni?
Mot alla vettiga tankar som jag och andra har haft, så har jag ändå sett hela första säsongen av Shadowhunters. Då jag faktiskt verkligen hoppades att det skulle kunna bli bra. Men lyckas man? Inte direkt.
Det var rent ut sagt skit-länge sedan jag läste City of Bones, men jag har läst den ett antal gånger i mina dagar ändå. Det jag störde mig på mest var att de gjorde "fakta"-fel i serien. De har visserligen förändrat handlingen en hel del, men jag tycker ändå att de har fått ihop det på ett okej sätt.
Men de har inte anamma själva världen känner jag, och jag accepterar förändringar i handlingen om man gör det på ett bra sätt och håller sig inom de givna ramarna/världen. Jag stör mig något så otroligt på att det är människor på institutet. Rätta mig om jag är helt fel ute här, men hela poängen är ju att familjen Lightwood är utstötta från Shadowhunter-comunitiet. Aka. de är ENSAMMA på the institute. Jag tycker även att de har alldeles för mycket teknologi - det är lite för mänskligt tycker jag.
Vidare, folk hade vitt på sig på ett bröllop. Vitt! i The Shadowhunter's Codex står det: Those in mourning traditionally wear white...". Man har vitt på begravningar - inte bröllop. Som sagt, faktafel. Det stör jag mig på. Pust.
Det är tydligen väldigt svårt att göra något bra av The Mortal Instruments-böckerna. Freeform verkar dock var så pass nöjda att de kör på med en andra säsong med...
Någon annan som sett serien, vad tycker ni?
fredag 8 april 2016
Agent Carter s.2
In the second season, Carter moves from New York City to Los Angeles to deal with the threats of the new Atomic Age by mysterious individuals in the aftermath of World War II, gaining new friends, a new home, and a potential new love interest. (beskrivning lånad från wikipedia)
Har ni ännu inte börjat kolla på Agent Carter, så kan ni läsa vad jag tyckte om första säsongen här!
Agent Carter är en väldigt bra och välproducerad tv-serie. Första säsongen höll bra kvalitet genom hela säsongen och säsong 2 fortsätter lika bra. Det är en spännande story med antimateria i the "atomic age" och allt vad det innebär. Det är en väldigt rolig setting i och med att det utspelar sig under the "atomic age", post-WWII och generellt att det är på 40-talet - med miljöerna, kläderna, bilarna och så vidare.
Dessutom innehåller serien bra karaktärer som man gillar att följa, den är rolig och spännande. För övrigt väldigt trevligt med en Marvel serie som inte direkt innehåller några superhjältar utan bara utspelar sig i den världen! Ser fram emot nästa säsong!
torsdag 7 april 2016
Comics 104: Sexism i comics
Här kommer ett långt inlägg som jag har snickrat på ett bra tag, och jag har ändå inte fått med allt jag velat då det är ett klurigt ämne. Hoppas ni kan tycka att det är något intressant!
Happy Reading!
Något jag på senare tid har funderat ganska mycket på är sexism i comics. Som jag berättade om när jag inledde hela grejen med Comics Education, så har jag skrivit ett examensarbete om comics i engelska-undervisnigen framförallt. Jag fick faktiskt frågan av min examinator vid "the defence seminare" av mitt examensarbete - varför jag inte hade skrivit om sexism i min arbete?!
Mitt svar då var att jag inte direkt hade stött på det i de texter jag läst och när jag sökt hade det inte kommit upp särskilt mycket om det. Vilket är sant, jag har försökt att hitta akademiska texter om sexism i comics - men jag hittar nästan ingenting om det. Seriöst. I alla fall inte där någon systematiskt har undersökt det och dragit slutsater. Även fast det är ett problem som vi allmänt känner till angående comics världen. Jag önskade att jag hade ett bättre svar på frågan och mer kunskap om hur det faktiskt ser ut.
Vad jag fattar det som finns det lite olika projekt som snarare fokuserar på vilket utrymme som kvinnliga comics författare och illustratörer får gentemot män. Där kan man ju tydligt se att mer män är med i hela produktionen av comics än kvinnor (men att det håller på att förändras). Vilket gör att det som produceras i comics främst har en manlig point-of-view. Det kan självklart resultera i komplexa kvinnliga karaktärer i comics men kvinnor kan (antagligen) skapa substantiellt annorlunda bilder av kvinnliga karaktärer - och manliga karaktärer - och det är viktigt att vi får den bredden av karaktärer i comics. För att vi inte ska få stereotypiska bilder av kvinnor eller män.
Det jag hade velat läsa något om är hur kvinnor avbildas i comics för att förstärka den här bilden av att comics är sexistiska. Men som sagt, det är inget som jag har lyckats hitta. Dock började jag tänka lite, söka i alternativa källor med mera för att se vad som kommer fram om det här ämnet - och ni anar inte hur mycket wikipedia har om detta!
Så, vad innebär "sexism i comics"?
Sexism
Wikipedia angående sexism:
Sexism (från engelskan sex, kön, och -ism, ideologisk riktning), innebär fördomsladdad diskriminering, förtryck eller utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet. .... Grunden till sexism ligger i den ideologiska eller religiösa föreställningen att naturgivna skillnader mellan könen ger dem skilda uppgifter i samhället. Förespråkare av termen sexism menar att detta i praktiken alltid leder till att ett kön underordnas, medan det andra får en förtur till maktpositioner och bättre levnadsförhållanden. (Wikipedia, 2016)
Tyvärr är jag ganska okunnig om detta område och hur man ska tolka sådant här. Men här är mitt försök, kommentera gärna om ni har något att lägga till/ta bort.
Det handlar mycket om att framförallt kvinnor får specifika uppgifter eller roller, specifikt utseende och liknande på grund av att de är kvinnor. Samtidigt kan man säga att de inte får vissa roller på grund av att de är kvinnor, så man kan se det åt flera "håll". I sin tur så påverkar detta möjligheter i kvinnors liv.
Sexism i comics
Men hur ser det ut i dagens comics? Är comics sexistiska?
Som jag skrev ovan är det väldigt svårt att hitta akademiska texter om hur sexism är systematiserat i comics. Av de böcker som jag äger om comics så är det bara Douglas Wolk i Reading Comics som ens lyfter fram frågan och diskuterar den, och det är inte någon direkt omfattande diskussion. Men han nämner just att kvinnor i comics har fått ett väldigt specifikt utseende och att det finns en kvinnlig superhjälte på tio stycken manliga. Wolk sätter det i ett sammanhang att comics just varit mycket av en boy's club historiskt sett. Det är möjligt att det är en del av förklaringen och tyvärr hittar jag ingen vidare diskussion angående detta.
Något som jag har reagerat på när det kommet till kvinnor i comics är framför allt deras kläder/costumes. Hur praktiskt kan det vara att slåss i det de har på sig?!
Utöver Starfire's minimala kläder kan man ju också diskutera hennes kroppsform och kroppsposition i den här bilden. Det är bara hennes kropp som fokus. Och fine, visst kan man skapa karaktärer som ser ut så här men det blir ju ett problem om det är den enda bilden av kvinnor som vi får se i comics. Som jag nämnde innan finns det inte lika många kvinnliga superhjältar som manliga och då blir det kanske ett problem när karaktärerna ser ut som det här. Då det här får representera kvinnor i comics.
Dock skulle jag säga att saker har förändrats. Väldigt mycket.
Ja, bilder som den ovan förekommer (hur många av er som läser det här har läst Red Hood and the Outlaws liksom? Jag skulle gissa på att jag är den enda!) men vi har samtidigt många andra comics som är mycket "bredare" i sina beskrivningar av kvinnor. Det mest uppenbara exemplet på "starka", komplexa kvinnor i comics är kanske Buffy Summers från Buffy The Vampire Slayer - skapad av mästaren över "starka kvinnor i kulturen" Joss Whedon. Idag finns det även många andra kvinnor i comics som inte är de stereotypiskt comics avbildade. Kamala Khan från Ms. Marvel, Barbara Gordon från Batgirl, Alana från Saga hittar jag i min egna bokhylla. Här har vi ett antal intressanta och spännande huvudkaraktärer i comics.
Sedan kan man ju självklart ta detta ett steg längre och analysera dessa karaktärer ännu mer för att verkligen få en förståelse för vilken bild de representerar - men det kan jag inte riktigt göra här (mestadels på grund av kunskapsbrist (inte bra!)). Utöver rent utseende så kan man självklart även analysera vad de gör, vilka roller de får och så vidare i comics. Men det ger ju ändå en ganska stark antydan om att tjejerna i comics inte längre är de stereotypiska kropparna eller underlägsna för männen i comicsen. Jag skulle vilja säga att det sexistiska i comics finns kvar i vissa comics men det är inte representativt för comicsen som produceras idag. Sedan finns det fortfarande mer att göra för att ha en bredd av kvinnliga karaktärer i comics och för att få en generellt mer jämlik situation.
Det här är ju helt min egen uppfattning, ni andra som läser mycket comics hur ser ni på det här?
Women in Refrigerators
Det finns dock en hel del intressanta grejer kring den här frågan och problematiken. Exempelvis det här: Women in Refrigerators! Det är nämligen en lista med kvinnliga karaktärer från comics som utsatts för brutala brott/saker och/eller dött i comics. Listan heter Women in Refrigerators för att typ Green Lanterns fru blev dödad i en comics och intryckt i ett kylskåp helt enkelt - där Green Lantern sedan hittar henne. Enda anldeningen till att frun dör är att Green Lanterns story ska kunna spädas på och fortsätta. Listan är sammanställd av bland annat Gail Simone som har skrivit Batgirl. Här kan ni läsa om listan och här finns listan!
Det här är ju jätteintressant men samtidigt fruktansvärt.
För att gå vidare på spåret med Gail Simone, så har hon gjort The New 52 Batgirl-serie. Och den är väldigt bra för det första, men den är intressant i det här diskussionen för att Simone aktivt förändrar hela Barbara Gordons "öde". I The Killing Joke av Alan Moore skjuter The Joker Barbara i magen så att hon blir förlamad. Detta sker hemma hos familjen Gordon och så vidare. Hon blir förlamad och rullstolsbunden. Batman var med om en liknande situation i någon comics, där Bane i The Batcave bröt Batmans rygg. Men här är skillnaden: ett år senare var han bra igen. Batgirl ett år senare - i rullstol och förlamad. (Läs mer om det här - under cultural impact!). Så Batman kunde komma tillbaka från det, men Batgirl kunde det inte? (Ni vet - i en bok. Där allt kan hända och bara fantasin sätter begränsningar? Där kunde Batgirl tydligen inte bli bra igen - på något sätt*).
För ett tag sedan kollade jag på den animerade Justice League filmen Justice League: War. Där Wonder Woman var så grym som hon är, men ibland så händer det saker som man vara funderar över. Wonder Woman attackerade Darkseid - skurken, och slungades iväg efter att ha blivit slagen, men då kommer Superman och fångar henne och sätter ned henne fint på marken. Men när Shazam råkar ut för samma sak två sekunder senare, så får han kraschlanda på asfalten. Hur vill dem att man ska tolka det liksom?
Här kan ni även läsa en text skriven av Simone själv angående listan!
Hon skriver bland annat:
"It got me to wondering, honestly, why it was OK, or even encouraged somewhat, to kill women, more than men, statistically".
Värt att tänka på!
Inte bara mot kvinnor
Sexismen i comics är självklart inte bara riktad mot kvinnor. Bilderna av män och vad de tillåts/förväntas att göra i comics är som sagt ganska ensidiga. Jag upplever generellt i samhället i övrigt att män har en "smalare stereotypisk bredd". Det är ändå relativt accepterat för tjejer att se ut på olika sätt med kroppen/stilar och allt vad man kan tänka sig. Män har inte riktigt samma spelrum. Det blir ju också ett problem om de manliga karaktärerna i comics blir alltför stereotypiskt avbildade då det här bara blir en ond cirkel där beteendena bara förstärker varandra.
Så det finns självklart även begränsningar åt det hållet med att vara medveten om.
Girls are nerds
Jag tror verkligen att saker håller på att förändras och att vi redan ser början av det i och med alla de fantastiska karaktärerna som vi faktiskt har idag: Buffy, Alana, Batgirl/Barbara Gordon. Förhoppningsvis kommer det att fortsätta i den riktningen och att producera genomtänka comics med bra porträtt av män och kvinnor.
En viktig aspekt av detta är att inse att tjejer är nördar. Det är tjejer som konsumerar böcker och den här typen av kultur. Inte för att killar inte gör det men comics som länge har varit en "boys' club" är inte längre det. Och det måste man inse. I texten av Gail Simone som jag länkat till ovan skriver hon hur hon frågade någon viktig person för något comics förlag eller liknande, om de visste vilka som läste deras comcis. Och de hade ingen aning om hur stor/liten del av deras läsare som var tjejer. Ganska okunnigt. Jag gjorde en lite informell undersökning av de bloggar som jag följer och som ännu aktivt publicerar inlägg. Majoriteten (typ alla utom OARYA) är tjejer så långt jag vet - man vet aldrig på internet! Sorry om jag är drar fel slutsatser angående det. Men, mer än hälften av er (typish 65% kanske) har läst comics. Nästan lika många, minus en eller möjligen två, har och läst Saga, vilket även ORAYA har gjort! Det visar ju dels på att tjejer konsumerar comics men också att de läser de comics som inte har de stereotypiska bilderna av kvinnor i sig.
I och med att tjejer idag är nördar och generellt intresserade av att läsa den här typen av litteratur, så kommer förhoppningsvis även mer tjejer att komma in i comics industrin. Så det sker förändringar åt en förhoppningsvis mer positiv riktning där vi kan få mer komplexa bilder av kvinnor i comics och även mer tjejer som producerar comics.
Saker och ting håller på att förändras men det finns en hel del kvar att göra på den här fronten. Men det är intressant att reflektera kring vad det faktiskt är vi läser och vad som händer i de comics som vi läser! Genom att se på comics ur det här perspektivet så kommer det vi antagligen tolka det vi läser på ganska annorlunda sätt.
Jag avslutar det här med ett litet lästips, som jag nämnde tidigare har wikipedia faktiskt väldigt mycket angående det här ämnet och man kan läsa mer om det här: Portrayal of Women in American Comics!
Tack för mig, kommentera gärna om ni har några tankar kring ämnet!
*note the sarcasm here! Men samtidigt har jag en poäng i det tror jag!
Happy Reading!
Något jag på senare tid har funderat ganska mycket på är sexism i comics. Som jag berättade om när jag inledde hela grejen med Comics Education, så har jag skrivit ett examensarbete om comics i engelska-undervisnigen framförallt. Jag fick faktiskt frågan av min examinator vid "the defence seminare" av mitt examensarbete - varför jag inte hade skrivit om sexism i min arbete?!
Mitt svar då var att jag inte direkt hade stött på det i de texter jag läst och när jag sökt hade det inte kommit upp särskilt mycket om det. Vilket är sant, jag har försökt att hitta akademiska texter om sexism i comics - men jag hittar nästan ingenting om det. Seriöst. I alla fall inte där någon systematiskt har undersökt det och dragit slutsater. Även fast det är ett problem som vi allmänt känner till angående comics världen. Jag önskade att jag hade ett bättre svar på frågan och mer kunskap om hur det faktiskt ser ut.
Vad jag fattar det som finns det lite olika projekt som snarare fokuserar på vilket utrymme som kvinnliga comics författare och illustratörer får gentemot män. Där kan man ju tydligt se att mer män är med i hela produktionen av comics än kvinnor (men att det håller på att förändras). Vilket gör att det som produceras i comics främst har en manlig point-of-view. Det kan självklart resultera i komplexa kvinnliga karaktärer i comics men kvinnor kan (antagligen) skapa substantiellt annorlunda bilder av kvinnliga karaktärer - och manliga karaktärer - och det är viktigt att vi får den bredden av karaktärer i comics. För att vi inte ska få stereotypiska bilder av kvinnor eller män.
Det jag hade velat läsa något om är hur kvinnor avbildas i comics för att förstärka den här bilden av att comics är sexistiska. Men som sagt, det är inget som jag har lyckats hitta. Dock började jag tänka lite, söka i alternativa källor med mera för att se vad som kommer fram om det här ämnet - och ni anar inte hur mycket wikipedia har om detta!
Så, vad innebär "sexism i comics"?
Sexism
Wikipedia angående sexism:
Sexism (från engelskan sex, kön, och -ism, ideologisk riktning), innebär fördomsladdad diskriminering, förtryck eller utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet. .... Grunden till sexism ligger i den ideologiska eller religiösa föreställningen att naturgivna skillnader mellan könen ger dem skilda uppgifter i samhället. Förespråkare av termen sexism menar att detta i praktiken alltid leder till att ett kön underordnas, medan det andra får en förtur till maktpositioner och bättre levnadsförhållanden. (Wikipedia, 2016)
Tyvärr är jag ganska okunnig om detta område och hur man ska tolka sådant här. Men här är mitt försök, kommentera gärna om ni har något att lägga till/ta bort.
Det handlar mycket om att framförallt kvinnor får specifika uppgifter eller roller, specifikt utseende och liknande på grund av att de är kvinnor. Samtidigt kan man säga att de inte får vissa roller på grund av att de är kvinnor, så man kan se det åt flera "håll". I sin tur så påverkar detta möjligheter i kvinnors liv.
Sexism i comics
Men hur ser det ut i dagens comics? Är comics sexistiska?
Som jag skrev ovan är det väldigt svårt att hitta akademiska texter om hur sexism är systematiserat i comics. Av de böcker som jag äger om comics så är det bara Douglas Wolk i Reading Comics som ens lyfter fram frågan och diskuterar den, och det är inte någon direkt omfattande diskussion. Men han nämner just att kvinnor i comics har fått ett väldigt specifikt utseende och att det finns en kvinnlig superhjälte på tio stycken manliga. Wolk sätter det i ett sammanhang att comics just varit mycket av en boy's club historiskt sett. Det är möjligt att det är en del av förklaringen och tyvärr hittar jag ingen vidare diskussion angående detta.
Något som jag har reagerat på när det kommet till kvinnor i comics är framför allt deras kläder/costumes. Hur praktiskt kan det vara att slåss i det de har på sig?!
Utöver Starfire's minimala kläder kan man ju också diskutera hennes kroppsform och kroppsposition i den här bilden. Det är bara hennes kropp som fokus. Och fine, visst kan man skapa karaktärer som ser ut så här men det blir ju ett problem om det är den enda bilden av kvinnor som vi får se i comics. Som jag nämnde innan finns det inte lika många kvinnliga superhjältar som manliga och då blir det kanske ett problem när karaktärerna ser ut som det här. Då det här får representera kvinnor i comics.
Dock skulle jag säga att saker har förändrats. Väldigt mycket.
Ja, bilder som den ovan förekommer (hur många av er som läser det här har läst Red Hood and the Outlaws liksom? Jag skulle gissa på att jag är den enda!) men vi har samtidigt många andra comics som är mycket "bredare" i sina beskrivningar av kvinnor. Det mest uppenbara exemplet på "starka", komplexa kvinnor i comics är kanske Buffy Summers från Buffy The Vampire Slayer - skapad av mästaren över "starka kvinnor i kulturen" Joss Whedon. Idag finns det även många andra kvinnor i comics som inte är de stereotypiskt comics avbildade. Kamala Khan från Ms. Marvel, Barbara Gordon från Batgirl, Alana från Saga hittar jag i min egna bokhylla. Här har vi ett antal intressanta och spännande huvudkaraktärer i comics.
Det här är ju helt min egen uppfattning, ni andra som läser mycket comics hur ser ni på det här?
Women in Refrigerators
Det finns dock en hel del intressanta grejer kring den här frågan och problematiken. Exempelvis det här: Women in Refrigerators! Det är nämligen en lista med kvinnliga karaktärer från comics som utsatts för brutala brott/saker och/eller dött i comics. Listan heter Women in Refrigerators för att typ Green Lanterns fru blev dödad i en comics och intryckt i ett kylskåp helt enkelt - där Green Lantern sedan hittar henne. Enda anldeningen till att frun dör är att Green Lanterns story ska kunna spädas på och fortsätta. Listan är sammanställd av bland annat Gail Simone som har skrivit Batgirl. Här kan ni läsa om listan och här finns listan!
Det här är ju jätteintressant men samtidigt fruktansvärt.
För att gå vidare på spåret med Gail Simone, så har hon gjort The New 52 Batgirl-serie. Och den är väldigt bra för det första, men den är intressant i det här diskussionen för att Simone aktivt förändrar hela Barbara Gordons "öde". I The Killing Joke av Alan Moore skjuter The Joker Barbara i magen så att hon blir förlamad. Detta sker hemma hos familjen Gordon och så vidare. Hon blir förlamad och rullstolsbunden. Batman var med om en liknande situation i någon comics, där Bane i The Batcave bröt Batmans rygg. Men här är skillnaden: ett år senare var han bra igen. Batgirl ett år senare - i rullstol och förlamad. (Läs mer om det här - under cultural impact!). Så Batman kunde komma tillbaka från det, men Batgirl kunde det inte? (Ni vet - i en bok. Där allt kan hända och bara fantasin sätter begränsningar? Där kunde Batgirl tydligen inte bli bra igen - på något sätt*).
För ett tag sedan kollade jag på den animerade Justice League filmen Justice League: War. Där Wonder Woman var så grym som hon är, men ibland så händer det saker som man vara funderar över. Wonder Woman attackerade Darkseid - skurken, och slungades iväg efter att ha blivit slagen, men då kommer Superman och fångar henne och sätter ned henne fint på marken. Men när Shazam råkar ut för samma sak två sekunder senare, så får han kraschlanda på asfalten. Hur vill dem att man ska tolka det liksom?
Här kan ni även läsa en text skriven av Simone själv angående listan!
Hon skriver bland annat:
"It got me to wondering, honestly, why it was OK, or even encouraged somewhat, to kill women, more than men, statistically".
Värt att tänka på!
Inte bara mot kvinnor
Sexismen i comics är självklart inte bara riktad mot kvinnor. Bilderna av män och vad de tillåts/förväntas att göra i comics är som sagt ganska ensidiga. Jag upplever generellt i samhället i övrigt att män har en "smalare stereotypisk bredd". Det är ändå relativt accepterat för tjejer att se ut på olika sätt med kroppen/stilar och allt vad man kan tänka sig. Män har inte riktigt samma spelrum. Det blir ju också ett problem om de manliga karaktärerna i comics blir alltför stereotypiskt avbildade då det här bara blir en ond cirkel där beteendena bara förstärker varandra.
Så det finns självklart även begränsningar åt det hållet med att vara medveten om.
Girls are nerds
Jag tror verkligen att saker håller på att förändras och att vi redan ser början av det i och med alla de fantastiska karaktärerna som vi faktiskt har idag: Buffy, Alana, Batgirl/Barbara Gordon. Förhoppningsvis kommer det att fortsätta i den riktningen och att producera genomtänka comics med bra porträtt av män och kvinnor.
En viktig aspekt av detta är att inse att tjejer är nördar. Det är tjejer som konsumerar böcker och den här typen av kultur. Inte för att killar inte gör det men comics som länge har varit en "boys' club" är inte längre det. Och det måste man inse. I texten av Gail Simone som jag länkat till ovan skriver hon hur hon frågade någon viktig person för något comics förlag eller liknande, om de visste vilka som läste deras comcis. Och de hade ingen aning om hur stor/liten del av deras läsare som var tjejer. Ganska okunnigt. Jag gjorde en lite informell undersökning av de bloggar som jag följer och som ännu aktivt publicerar inlägg. Majoriteten (typ alla utom OARYA) är tjejer så långt jag vet - man vet aldrig på internet! Sorry om jag är drar fel slutsatser angående det. Men, mer än hälften av er (typish 65% kanske) har läst comics. Nästan lika många, minus en eller möjligen två, har och läst Saga, vilket även ORAYA har gjort! Det visar ju dels på att tjejer konsumerar comics men också att de läser de comics som inte har de stereotypiska bilderna av kvinnor i sig.
I och med att tjejer idag är nördar och generellt intresserade av att läsa den här typen av litteratur, så kommer förhoppningsvis även mer tjejer att komma in i comics industrin. Så det sker förändringar åt en förhoppningsvis mer positiv riktning där vi kan få mer komplexa bilder av kvinnor i comics och även mer tjejer som producerar comics.
Saker och ting håller på att förändras men det finns en hel del kvar att göra på den här fronten. Men det är intressant att reflektera kring vad det faktiskt är vi läser och vad som händer i de comics som vi läser! Genom att se på comics ur det här perspektivet så kommer det vi antagligen tolka det vi läser på ganska annorlunda sätt.
Jag avslutar det här med ett litet lästips, som jag nämnde tidigare har wikipedia faktiskt väldigt mycket angående det här ämnet och man kan läsa mer om det här: Portrayal of Women in American Comics!
Tack för mig, kommentera gärna om ni har några tankar kring ämnet!
*note the sarcasm here! Men samtidigt har jag en poäng i det tror jag!
onsdag 6 april 2016
TBR - comics bookshelf
Har ett pågående projekt att läsa alla mina olästa comics som jag har i bokhyllan, då jag insåg att de var en hel del. Har kommit en bra bit på vägen men ganska många kvar med. Detta gäller för de böcker som finns i bokhyllan just nu - väntar nämligen på en leverans av comics men de får jag gärna vänta lite med (även om jag egentligen inte vill det!)
Så jag tänkte skapa en lista för att hålla koll på progressionen av läsandet...
A Game of Thrones vol.2 - läst
A Game of Thrones vol.3
The Walking Dead vol.1 - läst
The Walking Dead vol.2 - läst
The Walking Dead vol.3 - läst
The Walking Dead vol.4 - läst
The Walking Dead vol.5 - läst
The Walking Dead vol.6 - läst
The Walking Dead vol.7 - läst
The Walking Dead vol.8 - läst
The Manhattan Project vol.1 - läst
The Wicked + The Divine vol.1 - läst
Locke and Key vol.1 - läst
The Umbrella Academy vol.1 - läst
The Ballad of Halo Jones
Batman and Robin vol.1 - läst
Batman and Robin vol.2 - läst
Batman and Robin vol.3 - läst
Batman: The Return of Bruce Wayne - läst
Batgirl: Wanted - läst
Batgirl: Deadline - läst
(Batgirl: Batgirl of Burnside) - kan godtas som undantag då den är så pass ny! - läst
Batman: The Dark Knight Strikes Again
The League vol.2 - läst
Fables vol.2
Wayward vol.1 - läst
Buffy The Vampire Slayer säsong 10, vol.1 - läst
American Born Chinese - läst
Persepolis - läst
Maus II - läst
Avatar: The Last Airbender vol.2 - läst
Daredevil - Miller - läst
Daredevil - Waid - läst
Daredevil - Bendis
Jessica Jones vol.1 - läst
5 stycken av 33 kvar att läsa...
Så jag tänkte skapa en lista för att hålla koll på progressionen av läsandet...
A Game of Thrones vol.2 - läst
A Game of Thrones vol.3
The Walking Dead vol.1 - läst
The Walking Dead vol.2 - läst
The Walking Dead vol.3 - läst
The Walking Dead vol.4 - läst
The Walking Dead vol.5 - läst
The Walking Dead vol.6 - läst
The Walking Dead vol.7 - läst
The Walking Dead vol.8 - läst
The Manhattan Project vol.1 - läst
The Wicked + The Divine vol.1 - läst
Locke and Key vol.1 - läst
The Umbrella Academy vol.1 - läst
The Ballad of Halo Jones
Batman and Robin vol.1 - läst
Batman and Robin vol.2 - läst
Batman and Robin vol.3 - läst
Batman: The Return of Bruce Wayne - läst
Batgirl: Wanted - läst
Batgirl: Deadline - läst
(Batgirl: Batgirl of Burnside) - kan godtas som undantag då den är så pass ny! - läst
Batman: The Dark Knight Strikes Again
The League vol.2 - läst
Fables vol.2
Wayward vol.1 - läst
Buffy The Vampire Slayer säsong 10, vol.1 - läst
American Born Chinese - läst
Persepolis - läst
Maus II - läst
Avatar: The Last Airbender vol.2 - läst
Daredevil - Miller - läst
Daredevil - Waid - läst
Daredevil - Bendis
Jessica Jones vol.1 - läst
5 stycken av 33 kvar att läsa...
Bring It On
A champion high school cheerleading squad discovers its previous captain stole all their best routines from an inner-city school and must scramble to compete at this year's championships. (beskrivning lånad från imdb)
Det här är nostalgi till max. Har sett den här filmen hur många gånger som helst. När den kom för en massa år sedan gick den på någon betal-kanal och då såg jag den nästan dagligen. Helt stört men sant.
Det är ju en rolig film och någorlunda bra men det är ju kanske mest nostalgi-värdet som gör det ännu roligare att se den.
Någon mer som obsessed-kollat på Bring it on?
Det här är nostalgi till max. Har sett den här filmen hur många gånger som helst. När den kom för en massa år sedan gick den på någon betal-kanal och då såg jag den nästan dagligen. Helt stört men sant.
Det är ju en rolig film och någorlunda bra men det är ju kanske mest nostalgi-värdet som gör det ännu roligare att se den.
Någon mer som obsessed-kollat på Bring it on?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)