onsdag 1 april 2015

Great Expectations - Charles Dickens

Considered by many to be Dickens' finest novel, Great Expectations traces the growth of the book's narrator, Philip Pirrip (Pip), from a boy of shallow dreams to a man with depth of character. From its famous dramatic opening on the bleak Kentish marshes, the story abounds with some of Dickens' most memorable characters. Among them are the kindly blacksmith Joe Gargery, the mysterious convict Abel Magwitch, the eccentric Miss Haversham and her beautiful ward Estella, Pip's good-hearted room-mate Herbert Pocket and the pompous Pumblechook. As Pip unravels the truth behind his own 'great expectations' in his quest to become a gentleman, the mysteries of the past and the convolutions of fate through a series of thrilling adventures serve to steer him towards maturity and his most important discovery of all - the truth about himself. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon, adlibris och gratis!)

Great Expectations är en viktoriansk roman (publicerad runt 1861) då man ofta pratade om "the Condition of England Question"(tillståndet i England!) och är i vanlig Dickens anda. Där Dickens böcker och karaktärer ofta tar den "vanliga" människans perspektiv från Londons gator. Då levnadsförhållanden var allt annat än bra. Det var överbefolkat och människor hade generellt sett inte tillgång till rent vatten eller avlopp. Men å andra sidan var England och London världsmakten vid den tiden. De kontrollerade mycket av handeln och industrin i världen. 

Boken handlar även om konceptet av en Gentleman. Det har inte alls samma konnotioner idag som det hade då. Det handlar ju om Pips klassresa och när han väl börjar komma en bit och har flyttat in till London så finns det en scen när han och hans vän inventerar sina tillgångar. De sitter där och räknar samman och de är så fantastiskt dumma och har ingen koll alls. Eller snarare är det kanske så att de faktiskt hade det, för de är liksom inte dumma, men de väljer att ignorera det. Så det är inte en särskilt positiv syn på att vara en "gentleman". 

Väldigt lång och seg bok, även fast det typ är den kortaste av Dickens romaner. Kan inte direkt säga att jag tycker att Dickens är den mest fantastiska författaren. Dock är det ju en intressant bok om man ser det med en historisk synvinkel och att man vill få en bild av det viktorianska London. Men inte direkt den mest underhållande handlingen. Tyvärr. Men det känns bra att ha läst en bok av Dickens. Det är ju lite av en sån grej man måste göra - någon gång i sitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar