lördag 14 januari 2012

Brott och Straff - Fjodor Dostojevskij

Brott och Straff handlar om Raskonikov, fattig student i St. Petersburg, som bestämmer sig för att mörda en pantlånerska. Hans plan och genomförandet av denna utspelar sig bara i de första kapitlerna i boken. Största delen handlar om vad som händer efter.

Brott och Straff är en av världens mest kända och lästa böcker, men det är inte någon barnlek att läsa den, inte alls utan det är en väldigt seriös bok att läsa. Jag började läsa boken i juni förra året och läste ut den i onsdags, självklar har jag läst andra böcker emellanåt men det är en väldigt svår och jobbig bok att läsa, man orkar inte att läsa ut den på en helg. Utan man får ta ett par sidor åt gången. Både språkmässigt och innehållsmässigt är den svår att förstå.


Något som jag hade en del problem med var namnen i boken. Det är ett ganska stort antal personer med i berättelsen och bara det gör det svårt att hålla koll på vilka alla är och vilket förhållande/bekantskap de har till de andra karaktärerna. Dessutom har alla karaktärer ett antal smeknam som används, vilket gör det hela så mycket mer förvirrat. Huvudkaraktären till exempel heter Rodion Romanovitj Raskolnikov, oftast kallar de honom Raskolnikov men ibland säger de Rodion och ibland Rodion Romanovitj, vilket kan bli aningen förvirrat. Plus det att en annan karaktär som är med ganska mycket heter Razumichin(Dmitrij Prokofjevitj), vilket är relativt likt Raskolnikov, gör att jag ibland blandt ihop karaktärerna. Inte så bra. Och då har vi inte ens gått in på birollskaraktärerna som dyker upp, det är omöjligt att hålla koll på alla. Man borde nästan ha ett schema eller en tabell över namnen när man läser.


Det finns antagligen vädigt många olika åsikter om vad Brott och Straff innebär och symbolik/budskap och annat i boken. Jag själv är absolut inte förstående om vad den faktiskt handlar om. Men det tas upp många olika ämnen. Psykologi är väldigt närvarande genom hela boken, ibland pratar de om psykologi i boken och jag bara: WHAT? Men det är jätte fascinerande. Det finn ettt religiöst tema i boken. Filosofi, moral, meningen med livet, förnuft vs. känslor och mycket mer. Jag tror att beroende på vem man är, vad man kan och vet lägger man märke till olika saker. Man behöver kunskap för att kunna läsa boken, men man får kanske också kunskap av att läsa boken.

Brott och Straff är en väldigt underlig bok. Den är intressant, fascinerande, spännande och gripande(man bara fastnar i den). Något väldigt intressant är att enligt mig utspelar sig boken runt ett middagsbord där folk pratar med varandra. Tyvärr vet jag inte om jag gillar den eller inte, dock har jag en stor fascination för/mot den.

Vill ni ha en utmaning? - Läs Brott och Straff!

1 kommentar:

 1. this really is a fantastic, stunning, easy as well as sincere movie associated with a good idea. I am this type of enthusiast of the function! I would have a chew associated with treat away the sapling any kind of day time.  lol排位赛代练
  buy lol boosting
  fifa 15 ultimate team coins
  fifa 15 ultimate team coins

  SvaraRadera