fredag 10 juni 2016

The Multiversity - Grant Morrison

The biggest adventure in DC's history is here!
Join visionary writer Grant Morrison, today's most talented artists, and a cast of unforgettable heroes from 52 alternative Earths of the  DC Multiverse!

Prepare to meet the Vampire League of Earth-43, the Justice Riders of Earth-18, Superdemon, Doc Fate, the super-sons of Superman and Batman, the rampaging Retaliators of Earth-8, the Atomic Knights of Justice, Dino-Cop, Sister Miracle, Lady Quark, and the latest, greatest Super Hero of Earth-Prime: You!

The Multiversity is more than a multipart comic-book series: it's a cosmos spanning, soul-shaking experience that puts You on the frontline in the battle for all creation against the demonic destroyers known as the Gentry!

Featuring artwork by Ivan Reis (Justice League), Frank Quitely (All-Star Superman), Cameron Stewart (Batgirl) and many others. 

CollectingThe Multiversity 1-2, Guidebook, The Society of Super-Heroes, The Just, Pax Americana, Thunderworld, Mastermen, & Ultra Comics. (Beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus och adlibris)

Det här är en av de märkligast böckerna jag har läst. Grant Morrison skriver mycket märkliga grejer men det här är en helt ny nivå känns det som. The Multiverse om ni inte vet är det universum som DC comics utspelar sig i. På samma plats som Earth-0 (vår jord skulle man väl kunna säga om man vill säga att det faktiskt utspelar sig på vår jord!) finns, så finns det även 51 andra världar som vibrerar med annan frekvens som gör att världarna kan existera på samma plats utan vi märker av dem. Det är ju grundidén. Ni som kollar på The Flash borde känna igen en hel del av det här. 

I alla fall, den ytligaste handlingen i den här boken handlar om att det finns ett hot mot hela The Multiverse och superhjältarna från de olika världarna måste gå samman för att kämpa mot dessa. Jag känner igen en del från Final Crisis och den här boken bygger vidare på det som hände där. Boken är uppdelad i 9 comics issues som alla är extra långa (tror boken är över 400 sidor) som utspelar sig på olika världar och som hänger samman med grundhandlingen på lite olika sätt. 

Det absolut svåraste med den här boken är att den är väldigt "meta" och man fattar typ inte hur saker hänger samman/vad poängen är. Det är lite svårt att "wrap-your-head-around-it". Dels berättar Morrison om The Multiverse men samtidigt finns det en alternativ mening med allt som händer. Comic books används i boken för att sprida ondska typ, och på det hela handlar boken på en metanivå om comic books, läsande, skrivande, vilken mening vi lägger i dem och en massa annat. Samtidigt blir comics:en även det som hjälper superhjältarna att förstå vad som händer.   

Det är skitkul för genom hela boken säger dem liksom att comics:en är cursed/förbannade, och karaktärerna säger: "Do not turn this page", "Stop reading", och så vidare. Och tillslut sitter man där och tänker: fan, vad händer om jag bläddrar här och nu?! Det är helt flippat men väldigt kul. Och Morrison avslutar med att skriva: "Be careful what you let into your head." Bra grejer. 

Men det är som sagt ganska svårt att förstå det här. Jag upplever inte att jag fattar poängen. Det är också en ganska lång och krävande läsning. Häftig men krävande. 

2 kommentarer:

  1. Åh kul att du läst den! Varit nyfiken på den ett tag men ja vi får se om jag orkar läsa den ;p

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Kul att ha läst den men det tog som sagt ett tag att göra det! :)

      Radera