måndag 2 januari 2017

Årskrönika 2016!

Gott nytt år allihopa! 

Här kommer en liten sammanställning av bok/film/tv-serie/comics året 2016 och lite best of utnämningar! Bygger på vad jag har läst/sett under året och inte nödvändigtvis bara sådant som  publicerats under året. 

Böcker/Comics
För att börja med lite statistik så såg jag omkring 85-90 filmer under året. Jag såg även 54 säsonger av olika tv-serier. Jag läste 66 comics och omkring 70 böcker/noveller (och några till). Mer eller mindre. Statistiken kan vara lite off. Men generellt hann jag med en hel del! 54 säsonger liksom. Det finns ju så många bra tv-serier att kolla på idag! 

Förra året lyckades jag inte nå mitt läsmål på 200 böcker/items på goodreads. I år satte jag ribban lite lägre - 150 böcker. Den sista boken lästes ut ca 22.00 på nyårsafton. Då hade jag två kapitel kvar i Förföljaren av Nora Roberts. Satte upp en TBR-lista för ca 2 månader sedan och man kan säga att vissa böcker blev lästa andra blev det inte.Men måste ändå säga att jag har haft ett fint läs år - både när det kommer tillböcker och comics. sammanlagt blev det 33733 sidor, vilket är 2000 sidor mindre än förra året fördelat på cirka 30 mindre antal böcker. De flesta böckerna av böckerna har fått en fyra eller femma på Goodreads så det har varit bra kvalitet på böckerna som lästs med. Har exemeplvis läst om hela Vampire Academy-serien av Richelle Mead och hann även med 4/7 böcker i Harry Potter-serien. 5st Brandson Sanderson böcker. bok 2-5 i Throne of Glass-serien av Sarah J. Maas, Lady Midnight och självklart även Harry Potter och det fördömda barnet

Sandersons böcker, Vampire Academy och Harry Potter tillsammans med Voyager(Sjöfararna) av Diana Gabaldon hamnar på topplistan över årets bästa böcker! 

 

Det har varit nästa lika många comics som det har varit böcker. Jag avslutade under våren Grant Morrisons batman run(även Morrisons The Multiversity bör nämnas då det är ett lite flippat men så häftigt verk), Scott Snyders/Greg Capullos Batman-serie börjar lida mot sitt slut men de producerar så fantastiska bra volymer det här året. Har läst 20 olika Batman-family comics under det här året. Väldigt trevligt.  

Vi kan ju inte heller inte nämna Brian K. Vaughan och Saga och Paper Girls. Det blir inte särskilt mycket bättre än så. Underbart. 

Har även läst några av de stora klassikerna inom comics-världen i år i samband med Comics EducationPersepolis, Palestine, American Born Chinese, Watchmen och Maus #2. Det har varit intressant att läsa dessa verk. 

Tre Batman comics hamnar på listan över de bästa comicsen under året: Endgame och Superheavy av Snyder/Capullo och Batman & Robin: Batman vs. Robin av Grant Morrison. Därtill hamnar även Saga vol.6 och Maus part.2 på topplistan.  

Astrid av Kim W. Andersson får ett menition för att det är väldigt kul att den boken existerar och är riktigt bra!

Filmer
Att ingen forfarande har skapat en bra ajt som fungerar som Goodreads men som handlar om filmer - jag vet att det finns men tycker inte att de är smidiga att använda. För jag har skitsvårt att hålla koll på alla filmer som jag ser. Har antagnligen sett fler än de ca 90 som jag skrivit ned på bloggen. Men iallafall. Nu är det finns så många bra tv-serier att kolla på blir det inte så många filmer längre. Men en del bra filmer har det blivt. 

Disney levererar. Såg Insidan Ut tidigt i våras och den var fantastiskt bra gjord, och såg Zootropolis för första gången nu under hösten och har sedan dess sett den säkert 10ggr. Älskar den. Så bra. 

Sedan har vi även ett par ganska bra superhjälte-filmer: Captain America: Civil War och Deadpool. Medans andra inte riktigt lyckades: Både Batman v. Superman (har en skrivit om den än - måste orka mig igenom hela filmen en gång till först) och Suicide Squad hade både sina fördelar och nackdel. 

Sedan fick vi ju äntligen ännu en film från HP-världen. Fantastic Beasts and Where to Find Them var överraskande men väldigt, väldigt bra. Och väligt rolig. Ser verkligen fram emot de kommande filmerna i den serien. 

Zootropolis är årets film!Note: såg Rogue One först på nyårsdagen. Annars hade jag antagligen haft med den på topplistan med! 

Tv-serier
54 säsonger räknade jag ut att jag har sett av olika serier under det här året - och det är bara de som är avslutade under året. Exemeplvis har jag även sett Arrow/flash och de andra dagliga grejerna under hösten men de räckas inte in i statistiken. 

Dock kan vi börja med att kommentera Superhjälarna från The CW. Jag är besviken på att man i The Flash valde att skicka tillbaka Barry från Flashpoint så pass tidigt i säsongen(första avsnittet). Hade gärna sett att hela säsongen utspelade sig i Flashpoint, så som exempelvis filmen Justice League: The Flaspoint Paradox faktisk gör. Men men, man kan tydligen inte få allt. Dock måste jag säga att det absolut bästa med superhjälteserierna från The CW är nästan corrsover-avnitten. För där kan de bygga upp en riktig story och inte bara köra på ett-avnitt-åt-gången-principen(där de börjar och avslutar saker i varje avsnitt). dessutom tycker jag att kvaliteten på storyn och relationer och kommentarerna och stämningen är mer underhållande och spännande i dessa avsnitt. De känns välproduverade och välskrivna. 

Vidare till andra serier. Behöver vi ens diskutera the awesomeness av Game of Thrones den här säsongen? Me think not. Det samma gäller för Daredevil s.2, Stranger Things s.1 och Westworld s.1. Det är fantastiskt bra serier. 

Jag har även kollat på några ”äldre”-serier som redan är avslutade. Såg Parks and Recreation i våras. Det är en av de mest episka serierna som jag har sett. Körde även igenom alla nio säsonger av The Office. Sjukt bra och generellt bara ganska sjukt tidvis, men inte riktigt i samma klass som Parks and Rec. Har även kollat på Gilmore Girls som förberedelse för de fyra avsnitten som kom nu i november. Roligt att ha sett hela serien faktiskt.  

Avsnitt 5 i säsong 3 av Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. får ett honorary mention här. Såg säsong 3 under våren och detta är ett av de absolut bästa avsnitten i serien. Riktigt bra. Något som jag verkligen kommer ihåg från tv-året.

Topplistan består av Game of Thrones, Daredevil, Stranger Things, Westworld och Parks and Recreation. 


 

  

Jag säkerligen missat vissa bra och spännande och intressanta böcker/filmer/tv-serier och comics som läst och setts under året. Men mycket av året har handlat om comics på ett eller annat sätt, och Batman. Dels med Comics education och den här kommentaren på Bonnier Carlsens ”kvalitetsserie”, och dels med avslutandet av Morrisons Batman run, massor av Batman comics och även Batman-filmer. Det är säkerligen även med detta som jag kommer fortsätta med under 2017. 

Gott nytt år! 

2 kommentarer:

 1. Tänkte bara kommentera att jag fortfarande läser din blogg även om jag är sämst på att kommentera >.<

  Håller med i många av valen =) Parks and Recreation är en ny favorit från i år, så kul!

  Gott nytt år i efterskott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör samma sak på dina wrap-ups och sånt med! Så det är helt accepterat beteende! :)

   Parks and Rec äger!

   Radera