onsdag 30 december 2015

Comics 101: BalloonsComics conventions bygger på att författarna och illustratörerna ger "ledtrådar"/clues till handlingen, karaktärerna, stämningen och platsen. Det skulle var i stort sett omöjligt att måla en hel värld och en hel story i det begränsade utrymme som comics faktiskt har. Det finns alltså ett antal olika aspekter som ger oss ledtrådar till dessa saker inom varje panel. Word- eller speech balloons är en sådan aspekt. 

Ovan syns ett bra urval av möjligheterna som man vanligen stöter på i comics. "Thinking" är just det - en thinking bubble, som då aldrig egentligen yttras i berättelsen. "Square" är en prat-bubbla, dialog visas där, och som då yttras i berättelsen. "Drunk"- bubblan är en variant av "square"-bubblan. Flärpen, grejen som går ned och riktas mot en person, indikerar att det är ett innehåll som yttras i berättelsen dock visar även utformningen av bubblan ett tillstånd eller personlighetsdrag (eller liknande) hos individen som talar. "Inverted"-ballongen är också egentligen bara indikativ till vem det är som talar, men den uttrycker fortfarande saker som yttras i berättelsen. "Angry"-bubblan är inget som jag har stött på i den specifika formen då det uttrycker en känsla. Jag kan inte direkt tänka mig att folk skulle använda en bubbla till att säga att någon är arg, utan det vill man väl ändå visa i sin berättelse - med kroppsspråk, ansiktsuttryck, yttringar m.m. Dock skulle jag snarare se den bubblan som uttrycker något som faktiskt inte är i form av ord i berättelsen. Framför allt tänker jag på onomatopoetiska uttryck: Pow, Wow, Bom, eller vad det nu kan vara. 

Neil Gaiman och de andra som har varit med att skapa The Sandman har jobbat väldigt mycket med att använda olika bubblor för olika karaktärer. Där Dream, the Sandman himself, alltid går att identifiera då han alltid pratar med en "inverted"-balloon. Vit text på svart bakgrund. En av hans familjemedlemmar, Delirium, går också ofta att identifiera då hennes bubblor är någon alternativ from och även ofta i olika färger. Nedan kan ni se Dream, Delirium och en random person i serien.  


I vissa comcis med flera huvudkaraktärer är det möjligt att man exempelvis färglägger eller har en liten symbol på pratbubblan för att indikera vem det är som pratar - om detta ej är obvious från bilderna då så klart. Detta har jag stött på ett antal gånger när jag läst The New 52 och superhero-comics. Senast var nog i Teen Titans där Red Wings pratbubbla är röd med hans symbol i ena hörnet.

En typ av balloon som ännu inte nämnts är den som inte har någon "flärp" som indikerar person. Detta indikerar oftast något osynlig/synlig berättare av något slag - en narrator. Det som skrivs inom dessa rutor är inget som faktiskt sägs i bilderna som uttalanden. Utan detta står ofta kanske utanför det som händer på de specifika bilderna men är ändå en del för att förstå berättelsen. Jag tror att det är i Watchmen som vissa word ballons ser ut som anteckningsblock - vilket är precis så man ska tolka det. Att någon skriver i en journal. Allt detta bygger bara på visual clues som är så pass specifika men samtidigt universella att vi förstår dem, vilket i sin tur ger olika mening till vad som händer i storyn.

Detta är något som man tolkar ganska naturligt efter att man har läst många comics, men för nybörjare kan det var en nyckel till att få bättre läsningar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar