söndag 25 januari 2015

Ett litet tips + nördighet!


Kollade just klart på sista delen av en dokumentär om superhjältar och comic books som har sänts på kunskapskanalen. Verkligen jättebra och intressant. Kolla in den här! Första avsnittet finns tyvärr inte längre tillgängligt och det andra går ut på onsdag, tredje kanske ligger kvar på SvtPlay i en vecka. Så skynda er att kolla in det.

I alla fall...


Verkligen jätteintressant. I tre delar för man följa utvecklingen och historien med superhjältar, framförallt i comics men även hur de har framställts i film och tv, och det har påverkat hela grejen med superhjältar. Vad jag tyckte var mest intressant, var just var och när dessa superhjältar är skapade och omskapade. När de första superhjältarna skapas på 30-talet, växer de fram i ett samhälle med djup ekonomisk kris och samtidigt med ett världskrig i ryggen och ett annat på infart. Därav växte den nationalistiska/patriotiska superhjälten fram (ex. Captain America) som ett slags moraliskt stöd. Det var en karaktär och en anda som passade in i den tiden. Och jag tror att de kan vara ganska svårt för oss som lever idag, och som inte var med på den tiden, att förstå och uppskatta verken från denna tiden.

Det är även därav som många av dessa karaktärer fått en renässans flera gånger, just för att när USA och länder i världen möter nya svårigheter. Det är en man i tredje avsnittet som säger något i stil med "först så var vi rädda för att någon(nazisterna/andra världskriget) skulle ta vår frihet, sedan var vi rädda för "atomic-war" och strålning, och att vi idag är rädda för terrorism". Genom dokumentären så får man följa utvecklingen av dessa superhjältar och hur samtiden påverkat vad som skildras i comic books:en. Vilket är jätteintressant.Det har fått mig genom tre timmars tittande att reevaluate mitt tänkande på de comic som jag har läst. Ett exempel är att jag inte tyckte att Frank Miller's The Dark Knight Returns inte alls var så "banbrytande" som den anses vara. Men jag har nästan bara läst comics som är publicerade post-The Dark Knight Return, och en av de först riktiga comic books:en som jag läste var Alan Moore's The Watchmen - vilken tydligen släpptes samma år som The Dark Knight, och som är en följd av Miller och förändringen som skedde därefter. Jag har inte läst någonting från 30- och/eller 60-talet, då det var en helt annan ton i comics:en och då de reglerades av The Comic Code Authority, därav tycker jag antagligen att Miller's Dark Knight inte är så banbrytande, speciellt inte då jag är ett stort fan av Image Comics som publicerar comics utan hämningar (Saga liksom!).


Återigen, en jättebra dokumentär. Många av "höjdarna" inom världen är med. Suveränt att få höra deras tolkningar, åsikter och tankar kring många av de fantastiska verken som finns, och även att få en inblick i hur industrin fungerar.

1 kommentar: