fredag 7 mars 2014

Total Recall

Välkommen till Recall, företaget som kan förvandla dina drömmar till verkliga minnen. Fabriksarbetaren Douglas Quaid, som trots att han har en vacker fru som han älskar, lockas av dessa minnesresor som kan vara den perfekta semestern från sitt frustrerande liv och ge honom minnen om ett liv som superspion, och det är precis vad han behöver.


Men när proceduren går fruktansvärt fel blir Quaid en jagad man. Han måste fly från polisen, som kontrolleras av Chancellor Cohaagen ledaren av den fria världen, och är tvungen att alliera sig med en rebell för att hitta ledaren av motståndsrörelsen för att stoppa Cohaagen. Gränsen mellan fantasi och verklighet blir suddig och världens öde hänger på om Quaid hittar sin riktiga identitet, sitt livs kärlek och hans sanna öde. (beskrivningen lånad från cdon)

Ah, dystopier/framtidsfilmer. Bra grejer. För er som sett Minority Report, eller läst boken, så känner ni antagligen igen tänket bakom den här filmen. Då den bygger på en bok av samma författare. Jag gillar båda av dessa. De är bra. 

I Total Recall har vi en värld där största delen av jorden är obeboelig på grund av krig med kemiska vapen som då har kontaminerat jorden. Folk lever dock på två områden på jorden; i en slags union som består av stora delar av europa och The Colony som är nuvarande Australien. De i The Colony är fattiga och förtryckta. De i unionen förtrycker. 

Jag tyckte inte att själva handlingen var så värst intressant. Det mest spännande med den här filmen är världen som den utspelar sig i. Teknologin, hur man lever, befolkningsfrågor, miljöer and so on. 

Något som jag funderade en hel del över är att det regnar i ganska många scener när de är i Kolonin. Frågan är varför och vad man vill ha ut av det?! Jag fick väldigt starka associationer till Blade Runner, där det är väldigt lik stämning och så har man regnet till det. Min första tanke var att det i framtiden har skett en miljöförändring som då gör att det regnar mycket - men är det möjligt? Kommer inte direkt på någonting som skulle kunna leda till att det regnar mycket! Någon annan som gör det? Däremot är det ju möjligt att det bara är ett tillägg för att skapa "rätt" stämning. Lite dyster och så. Det blir dessutom snygga scener när det regnar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar