fredag 14 mars 2014

Mulan

En gammal kinesisk berättelse har nu blivit ett fantastiskt äventyr fyllt av spänning, känslor och massor av skratt i Disneys 36:e tecknade Klassiker MULAN. 

Mulan är en ung och modig flicka som inte riktigt passar in i det traditionsbundna kinesiska samhället. När hennes åldrande far blir inkallad att försvara kejsardömet mot de invaderande hunnerna fattar hon ett beslut. Hon klär ut sig tll man och tar sin fars plats i kejsarens armé. Där tränar hon med en festlig grupp krigare ledda av kapten Shang. Med sig har hon den komiske och beskyddande draken Mushu och den lilla lyckosyrsan Cri-Kee. Men Mulan kommer att behöva mer än Mushus vassa tunga och tokiga påhitt för att bekämpa hunnernas skoningslöse ledare Shan-Yu. 

Bara genom att följa sitt hjärta kan Mulan bli en skicklig krigare, ge sitt land en seger och sin familj en välförtjänt heder. 

Mulan triumferar på alla fronter. Med sina hisnande animationer, fantastiska musik och action-fyllda slag bland snöklädda berg, är detta en film som roar och inspirerar hela familjen. (beskrivning lånad från cdon


Efter att ha räddat landet från fruktade hunnerna står nu Mulan inför en ny spännande utmaning: att gifta sig! Men före dess måste hon hjälpa kejsaren med ett hemligt och farligt specialuppdrag. Att eskortera kejsarens tre prinsessor till Mongoliet - annars hotar mongolerna att anfalla Kina! (beskrivning lånad från cdon)

Första filmen är bra. Andra - not so much. Andra har väl ett fint budskap men handlingen/musiken och så vidare är inte alls särskilt bra. Första däremot är bättre. Bra handling, budskap och musik. Första filmen är spännande, underhållande och rolig. Gilla. 

Dock tycker jag inte att Mulan är fantastiskt bra. Säkerligen till stor del för att jag inte har något särskilt affektionsvärde till filmen. Har faktiskt inte sett den här filmen så många gånger om man jämför med till exempelvis snövit eller pongo. Just med Disneyfilmer tycker jag att det faktiskt spelar en roll. 

Det som jag tycker är så spännande med Disneyfilmer är att de ofta bygger på historiska händelser/berättelser. Så de har ju sitt historiska sammanhang men med lite tillägg för att göra bra filmer. På samma sätt handlar ju Pocahontas om kolonialsim och postkolonialsim. Dock är det ju först nu som jag ser detta i filmerna men det är ju otroligt bra sätt att lära sig saker på - även fast man kanske inte är medveten om det! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar