torsdag 3 november 2011

Torsdags tema: Fanfiction 101

Om du har en favorit tv-serie som slutats visas på tv eller ett favorit par i en film eller bok, eller någonting som du verkligen älskar från tv-serier, böcker, filmer, spel m.m. kan du läsa om det/de på Fanfiction.net.

Fanfiction.net är en sida, där fan(folk som gillar någonting väldigt mycket, nästan besatt) kan lägga upp sina egna berättelser, som bygger på karaktärer eller miljöer från böcker, filmer m.m. Exempelvis: Någon är väldigt fascinerad av Toker från Snövit. Och börjar tänka på hur det kommer sig att han inte pratar(berättar de ingående om det i filmen?), och kommer då på en sorglig liten historia om hur han en gång "tappade rösten" och har aldrig fått tillbaka den*snyft, snyft*. Personen som då kom på detta skriver ner den och postar den på fanfiction.net och så kan alla som vill läsa den. Just det här påhittade exemplet är kanske inte det mest lockande i världen, men i alla fall, förhoppningsvis fattar ni poängen.
Jag tycker fanfiction är så otroligt roligt. Eftersom berättelserna är skrivan av fan, handlar dem ofta om det vi vill läsa om. Alla vill väl att Zoe och Wade i Hart of Dixie ska få till det? ja, någon kommer förmodligen att skriva en fanficion om det, så kan vi läsa det - innan det har hänt i serien till och med! Och händer det inte i serien kan vi läsa fanfiction och låtsas att det hände på riktigt i serien.

En del av berättelserna som läggs ut är otroligt dåliga, det är bara sådant man får leva med, och dem behöver man inte läsa. Vilka det 'är märker man under tiden man läser dem - det lovar jag! Det finns också en hel del konstiga storys. T.ex. Harry Potter gets Draco Malfoy pregnant. Tvärtom finns också - allvarligt talat, det finns. Men det är ju upp till en själv vad man tycker är intressant att läsa. Det finns ett väldigt stort utbud av olika berättelser. Beroende på hur pass känd boken/filmen/tv-serien är finns det olika stort antal berättelser. Twilight och Harry Potter är dem absolut störsts på boksidan. Och då finns det ett större utbud, medans mindre kända inte har lika många.

Fanfiction är enormt beroendeframkallande. Jag kollar mina favorit storys ett par gånger varje dag för att se om de har uppdaterat dem. Och då vill jag ha sagt att jag ännu inte gett mig in i de mörkaste hålorna med Harry potter och Twilight fanfiction... därifrån är det nästan ingen som lyckats ta sig ur beroendet... 

4 kommentarer:

 1. Känner mig inte alls träffad...

  Det är ju nästan så att man vill kolla om det finns Fanfiction om hur Toker tappade rösten!

  Bra initiativ förresten, tycker du kan fortsätta undervisningen senare med exempelvis Fanfiction 102 (eller 201 eller whatever.. du fattar poängen!)

  SvaraRadera
 2. nej, inte alls! haha, det är ju bara du som fattar i alla fall så...

  Kanske det, ingen aning, vad dumt det skulle vara i sådana fall! Det kanske man ska kolla in... Disney fanfic!

  mm, det är ju uppgjort för en uppföljare! Kanske en enorm ordlista med förkortningar om ff och böcker?

  SvaraRadera
 3. Låter bra!

  Jag hittade ett ord till idag - IC (in character, vilket skulle vara motsatsen till typ OOC)

  Det känns som att vi är de enda i Sverige som håller på med sånt här... Sorgligt nog!

  SvaraRadera
 4. mhm!

  Men borde inte IC vara samma sak som OC?

  haha, mycket möjligt! tråkigt för resten av sverige!

  Det skulle vara intressant att veta om någon mer i sverige gillar ff!

  SvaraRadera