tisdag 13 juni 2017

Buffy The Vampire Slayer s.1-7

Säsong 1-7 av TV-serien Buffy.
Buffy Summers ska börja på en ny highschool och som alla tonåringar vill hon bara vara normal - träffa killar, ha kul med kompisar och hänga på stans köpcentrum. Men Buffy är inte som andra tjejer. Hon är Den Utvalda, en vampyr-jägare som har fått kraften att jaga och döda.
På sin första dag i den nya skolan träffar Buffy Xander, en klipsk och humoristisk ung man som försöker hjälpa henne till rätta i skolans bysantinska kultur. Hon möter Cordelia, den vackra, grymma och ytliga diktatorn för skolans mest exklusiva klick, och Willow, en blyg tjej som, likt Xander, inte tillhör innegänget. Bland skolbibliotekets hyllor har Buffy ett oroande möte med Giles, en medelålders bibliotekarie som verkar veta kusligt mycket om hennes hemliga talanger. Buffy inser snart att hon inte kan undkomma sitt öde - den nya skolan vimlar av blodsugare. Med hjälp av sina nyvunna vänner och beskyddad av mentorn Giles, axlar Buffy stolt vampyrjägarens mantel. (beskrivning lånad från cdon)


Alltså, den här serien! Det här är en av min favoriter genom tiderna. Så bra. Ett av Joss Whedons mästerverk.  

Det finns så många bra saker med Buffy The Vampire Slayer: premissen för serien - klockrent. Den tillåter att det finns mycket att utforska i världen. The scooby-gang. Gänget, deras vänskap till varandra och deras äventyr är ju det bästa. Språket. Finns det någon som är så kreativ med språket som Joss Whedon? Budskapen. Joss whedon är ju känd för sina kvinnliga huvudroller - här har vi några av de första som verkligen är intressanta karaktärer som står i centrum. Bäst.

Hela grejen med att kolla om på serien, började med att det i år är 20 år sedan serien började sändas. Det märkliga är att jag tror knappt att jag hade börjat kolla på serien innan den var slut i USA. Men iallafall. Det fick mig att börja kolla på några utvalda avsnitt först och sedan hela serien. Enligt imdb, är Once More With Feeling det bästa avsnittet i serien. Kollade på det avsnittet först, och jag fastnade verkligen för att Buffy sjunger om eld. Så efter att jag sett det har jag letat efter eld referenser genom hela serien och det återkommer faktiskt ganska ofta. Det är sådant som gör att det känns som att Whedon faktiskt tänkt på det här och planerat serien. Älskar sådant! Det bara ökar the awesomeness av Buffy The Vampire Slayer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar