måndag 8 augusti 2016

Comics 103: Persepolis - Marjane Satrapi

Persepolis is the story of Satrapi's unforgettable childhood and coming of age within a large and loving family in Tehran during the Islamic Revolution; of the contradictions between private life and public life in a country plagued by political upheaval; of her high school years in Vienna facing the trials of adolescence far from her family; of her homecoming--both sweet and terrible; and, finally, of her self-imposed exile from her beloved homeland. It is the chronicle of a girlhood and adolescence at once outrageous and familiar, a young life entwined with the history of her country yet filled with the universal trials and joys of growing up.

Edgy, searingly observant, and candid, often heartbreaking but threaded throughout with raw humor and hard-earned wisdom--Persepolis is a stunning work from one of the most highly regarded, singularly talented graphic artists at work today. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)


Persepolis är ett av de verken som ofta lyfts fram för att legitimera comics som läsvärt material. Det här är "bra"/acceptabla comics liksom. Och det är verkligen en comics som visar på att man faktiskt kan leverera seriöst material i comics-formatet. 

Jag kan inte direkt säga att jag själv har någon kunskap om levnadsförhållandena i Iran och hade därav inte enormt lätt att koppla händelserna i den här boken med fakta. För det är inte en historisk faktabok som berättar historien i relativt klartext, utan det är Satrapis skildring av hennes egna upplevelser av Iran och annat i hennes liv. Här har vi både en fördel och en nackdel med böcker som det här - vilket även stämmer för böcker som endast är skriva med text och inte bara comics - nämligen att vi kan ta upp seriösa historiska händelser men de får ofta en personlig vinkling på händelserna. Böcker som det här kräver att man är kritisk/aktiv i sin läsning. Utöver Satrapis historia, så tar boken även upp aspekter så som identitet, fördomar, olika syner på saker och ting, och en massa annat. 

I och med att det är en bok som är ganska omtalad så tycker jag själv att det var värt att läsa boken. Den är intressant av anledningarna som har nämnts ovan. Dock är det verkligen inte min typ av bok. Den var inte direkt underhållande för min del och ganska seg att läsa. Dessutom, som ni ser nedan är den relativt "simpelt" målad och endast i svartvitt. Bilderna bidrog inte direkt till att storyn blev mer levande eller så och var inte intressant på samma sätt som exempelvis Maus är.  Persepolis är en läsvärd comic men tyvärr inte en bok för mig då jag inte upplever den som direkt underhållande/inspirerande att läsa.  
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar