torsdag 24 september 2015

Saga vol.5 - Brian K. Vaughan

Multiple storylines collide in this cosmos-spanning new volume. While Gwendolyn and Lying Cat risk everything to find a cure for The Will, Marko makes an uneasy alliance with Prince Robot IV to find their missing children, who are trapped on a strange world with terrifying new enemies. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Läs om vol.1, vol.2, vol.3 och vol.4 på respektive länk!

Jag som verkligen älskade volym 4 hade ganska höga förväntningar på att det skulle fortsätta lika bra, och jag är inte besviken. Saha, Brian K. Vaughan och Fiona Staples fortsätter att leverera!

Vissa grejer är totalt flippade men det är samtidigt så otroligt, brutalt ärligt - vilket gör det fantastiskt bra. I den här volymen är familjen splitrad. Gwendolyn, the Lying Cat och de andra är på jakt efter ett botmedel till The Will - vilket man tydligen behöver en substans från the private parts of dragons! Yeah. Det går generellt inte så bra just nu för dem.

Dock intressant att vi får lite perspektiv på kriget som pågår och varför det är så många olika typer av karaktärer inblandade i det här kriget. Tänk på USAs historia och position i världen idag när ni läser det, så kommer ni förhoppningsvis att förstå. Brian K. Vaughan är, enligt mig och säkerligen många, många andra, en av de "stora" inom comics världen just nu. För det han gör med sina comics är otroligt skickligt. Mycket av den generella kritiken mot comics som finns/har funnits i samhället är att de typ är totalt olämpiga, samtidigt endast för barn och helt utan något djupare djup. Saga är högst olämplig, inte alls för barn och är väldigt samtida och samhällskritisk.

Det som driver Dengo är att hans son dog av ett sjukdomstillstånd som är behandlingsbar. Det finns fortfarande vissa platser i världen där folk dör på grund av att de inte har tillgång till rent vatten och en toalett. Det är inte många platser men det finns. Och Brian K. Vaughan lyckas plocka upp det här och placera in det i en space-opera story liksom. Det är skickligt!

Det måste även nämnas hur fantastiskt bra Staples gör det här! Omslaget är som vanligt sjukt snyggt. Älskar den blå färgen. Färgerna genom hela boken är klockrena. Ghüs, modegurun, fortsätter att leverera:

2 kommentarer:

 1. Alltså Ghüs är verkligen <3 fnissar varje gång han är med. Visade bilden ovan för min sambo och det verkar som att jag också fått honom att börja läsa Saga nu. *hoppas*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ghüs är episk! Där kommer han liksom, i pyjamas och med ett yx-liknande vapen! Så bra.

   Jag har precis fått min syster att läsa Saga med, det tog några år men sedan var hon fast och läste alla volymerna på en vecka! Hoppas det går lika bra för er del - det är nödvändigt att ha någon att nörda med när det kommer till så här aswesome grejer! :)

   Radera