onsdag 10 juni 2015

Batman and Son - Grant Morrison (#1)

Batman receives the shock of his life when he discovers that he has a son, Damian! After violent conflict with Robin and Damian, Batman must teach his son what it means to carry the legacy of Gotham's Dark Knight. Meanwhile, mysterious Batman imposters begin to appear on the streets of Gotham. One of these imposters begins to kill cops, working his way towards Police Commissioner Jim Gordon. But after failing in his pursuit and being captured, Batman falls into a coma and his mind flashes back to a defining adventure in the life of a young Bruce Wayne...the hunt for his parents' killer! (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Det tog sitt lilla tag att läsa den här boken som är ovanligt lång för en graphic novel/comic book collection då den är på ca 380 sidor. Men det är 380 riktigt häftiga sidor. 

Jag som har sett filmen Son of Batman och även Batman vs. Robin ett antal gånger känner ju till en del om deras relation och historia. Men den här boken är ju väldigt bra på det sättet för att den täcker mycket av detta. 

Det är en ganska komplex och svår bok. Jag tror att det krävs en hel del av läsaren för att hänga med och förstå. Första delen av boken som är själva "Batman and Son" delen är ganska straightforward, sedan kommer ett otroligt udda inslag med Jokern och lite Harley Quinn som till majoriteten består av ord - alltså snarare som en vanlig bok än en comic book, sedan kommer en liten blandning av grejer på slutet, "The Black Glove"-delen, som har en röd tråd men är lite hoppig kan jag tycka. Så det gäller att man är uppmärksam. 

Jag har alltid gillat intertextualitet och kopplingar som författare/skapare inkluderar medvetet eller omedvetet till andra texter. Batman and Son har många sådana kopplingar, säkerligen sådana som jag inte ens uppfattar. Men exempelvis så nämns Nanda Parbat utan att men faktiskt är där eller att det förklaras(tackar själv säsong 3 av Arrow för denna kunskap!). De är även på ett museum eller något liknande med en massa pop art tavlor typish Warhol/Lichtenstein. Det krävs en del för att man ska uppfatta sådana här grejer - vilket självklart beror på vilken förkunskap man har. 

Men en väldigt häftig bok. Spännande, underhållande och generellt bara väldigt bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar