onsdag 25 mars 2015

Gulliver's Travels - Jonathan Swift

When Lemuel Gulliver sets off from London on a sea voyage, little does he know the many incredible misadventures awaiting. Shipwrecked at sea, nearly drowned, he washes ashore upon an exotic island called Liliput--where the people are only 6" tall. Next he visits a land of incredible giants called the Brobdingnagians. They are more than 60' tall. He travels to Lapauta, a city that floats in the city, & to Glubbdubdrib, the Island of Sorcerers. his final voyage brings him into contact with the Yahoos--a brutish race of subhumans--& an intelligently virtuous race of horse, the Houyhnhnms. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon, adlibris och gratis!)

Hästar som pratar, utvinning av solsken ut gurkor, diskussioner angående om man ska "öppna" ägg på den breda eller smala sidan, klasskillnader beroende på hur hög klack man har, och annat totalt absurt. 

Swift, var aktiv under upplysningen eller den så kallade "age of reason" och det är det den här boken handlar om men framför allt reagerar på/emot. Allt var vetenskap, matematik och logiskt tänkande. Swift gör en satir på detta och drar det till sin gräns så att det blir absurt och förlöjligat. 

Det är stört hur logiskt allt i den här boken låter. Det är ju totalt absurt men det är skrivet på ett sätt som att det skulle vara normal och troligt. För Swift bygger hela berättelsen på koordinater, vetenskap och logik - saker som vi vanligen litar på för att det skapar en trovärdighet. Men här kan man inte lite på det. 

Jag har inte läst boken tidigare utan det jag kände till var egentligen det jag typ sett i filmen Gullivers Resor med Jack Black och det är ju bara en lite liten del av hela boken. Därför blev jag väldigt förvånad att det finns en plats i den här sagan som heter Laputa, vilket är ett "levitating" castle. Precis som i anime filmen Laputa - Castle in the Sky. Det var länge sedan jag såg den filmen så jag vet inte hur mycket som är kopplat men ska fundera på det nästa gång!   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar