måndag 28 oktober 2013

Divergent #3: Allegiant - Veronica Roth

One choice will define you.

What if your whole world was a lie?
What if a single revelation—like a single choice—changed everything?
What if love and loyalty made you do things you never expected?


The faction-based society that Tris Prior once believed in is shattered—fractured by violence and power struggles and scarred by loss and betrayal. So when offered a chance to explore the world past the limits she’s known, Tris is ready. Perhaps beyond the fence, she and Tobias will find a simple new life together, free from complicated lies, tangled loyalties, and painful memories.

But Tris’s new reality is even more alarming than the one she left behind. Old discoveries are quickly rendered meaningless. Explosive new truths change the hearts of those she loves. And once again, Tris must battle to comprehend the complexities of human nature—and of herself—while facing impossible choices about courage, allegiance, sacrifice, and love. 
(beskrivning lånad från goodreads, finns även på cdon, bokus och adlibris)

Jag tycker att det här var en jättebra avslutning på serien. Det är faktiskt ganska mycket information om världen som man måste ta in under läsningen. Men så bra. Chockerande och sorgligt och hemskt men så bra. 

Som en bok i genren YA-dystopi tycker jag att detta är ett av de bättre böckerna för att den lyfter verkligen fram samhällsproblem. Det gör ju visserligen andra böcker med, så som Hungerspelen - som faktiskt är lite liknande när man tänker på det i och med de 12 (eller 13 distrikten), men jag tycker verkligen att den här världen är spännande. 

Jag har när jag läst de tidigare böckerna aldrig varit riktigt säker på när detta utspelar sig i förhållande till verkligheten idag. Men det fascinerar mig hur en stad kan finnas utan någon som helt kontakt med någon annan. Det skulle ju aldrig fungera i dagens samhälle. Men för Tris och Tobias och de andra så existerade ingenting annat än vad de såg omkring sig. Väldigt spännande. 

Och för att nudda lite vid det som ännu ej ska nämnas, also know as spoilers from the book. Så är min sammanfattning att jag hatar det men det är ändå jättebra. Det är förödande att det händer men jag är ändå okej med att det händer. I detta fallet, i det här syftet och i den här situationen. Det andra som påverkat mig väldigt mycket med den här läsningen är användningen av flera perspektiv och vad det kan tänkas innebära att använda sig av flera perspektiv. Det betyder inte längre bara att man ska berätta en berättelse ur två synvinklar. Därför har jag det lite svårt just nu i och med jag vet att The Fiery Heart, nästa bok i Bloodlines-serien, kommer att vara ur båda Adrian och Sydneys perspektiv. Det bådar inte gott - i alla fall inte in min hjärna. Varför? Markera området: Re-Education

För att sammanfatta och avsluta detta så är allt jag kan säga att det är en jättebra serie som verkligen förändrar saker och ting. Även fast böckerna nu är slut har vi ju faktiskt filmen (förhoppningsvis filmerna!) att se fram emot. 

Ps. Som ni kanske vet släpptes för ett tag sedan The Transfer, den första av fyra kommande short stories om Tobias/Four, den handlar om en del grejer som lyfts fram lite kort i Allegiant. Hans bakgrundshistoria i Abnegation. Tror även att de kommande kommer att berätta mer om Amar och liknande så det kan jag också rekommendera. Speciellt om ni inte kan släppa det här ännu!

8 kommentarer:

 1. Jag läste precis ut boken och jag är så himla arg på slutet! Menar, boken var jättebra men önskar att det inte hade hänt. Författaren agerade verkligen i Dauntless - anda när hon skrev slutet (eller iaf näst sista kapitlet).
  Kommer att sakna den här trilogin, precis som med Harry Potter och Hungerspelen kommer den att läsas flera gånger om :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag förstår precis - önskar också att det inte hade hänt. Men samtidigt som du säger så tycker jag att Roth har varit väldigt bra på att hålla det trovärdigt utifrån karaktärerna och inte skrivit något annat bara för att hon eller vi fans inte vill att någonting ska hända.

   Men det är ju en jobbig situation vi som läser vill väl alla föreställa oss att allt kommer att bli bra. Jag som läser mycket fanfiction ser ju att deras liv fortsätter efter böckerna men nu kan man inte skapa den här "framtiden" på samma sätt. Dock tror jag att många kommer att rehabilitera sig med att skriva fanfictions där det inte händer.

   Och absolut, den här serien kommer definitivt att ha många omläsningar i framtiden!

   Radera
 2. har du några tips på böcker inom samma (liknande) genre? och då kan tillägas att jag läst hungerspelen (trilogin) HP, De utvalda, och ranger´s apprentice.. vill ha mer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer faktiskt inte på så enormt mycket mer liknande böcker som jag faktiskt har läst. Min första tanke var Y: The Last Man av Brian K. Vaughan (vilket visserligen är graphic novels på tio volymer). De är dystopier men mer vuxet och "mature".

   Dock finns det ju även böcker som Den femte vågen av Rick Yancey, Rör mig inte av Tahereh Mafi (är inte så enormt bra) och Matchad av Ally Condie (som jag inte heller tycker är så bra). Så tyvärr är inte jag till enormt bra hjälp här. Sorry!

   Radera
  2. The chemical garden är ett hett tips. Framtidsvärld, genetisk forskning, ojämställdheten, kamp om att fritt få bestämma över sina liv...

   Radera
  3. The Chemical Garden låter ju väldigt bra!

   Radera
 3. Älskade Divergent och även Insurgant. Men den här var faktiskt en riktigt besvikelse. Och inte bara på grund av slutet, som egentligen var det enda anmärkningsvärda som hände.
  Kärleken mellan Tris och Tobias som varit så fin, vara bara lam och jobbig i denna bok. Tobias som varit så stark och kraftfull, var vek och mesig, som ett litet barn som vill ha uppmärksamhet. Hatade verkligen det. Och jag avskydde också hur hela den värld Roth byggt upp bara visade sig betydelselös i det stora hela. Massa nya personer och i slutändan oviktiga konflikter. Du skriver att den var trovärdig, var då?
  Varför bad Tobias inte sin mamma att välja honom med en gång om det nu var så lätt att få henne att ge upp kriget och sin ledarroll? Så mycket lösa trådar och saker som verkligen inte är hållbara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju på vad man anser är anmärkningsvärt och vad man förväntar sig/vill läsa om. Jag behövde inte spännande händelser och avgörande ögonblick konstant eftersom jag tyckte att det var väldigt intressant att läsa om om den genetiska forskningen, varför man väljer att isolera människor på det här sättet och hur man kan "justify" att se på människor som de gör. Jag tyckte det var otroligt intressant att försöka förstå detta.

   Jag tycker att boken och det som händer är trovärdigt utifrån karaktärerna och den situationen som de är i. Framför att i och med Tris och det hon gör. Jag tycker inte att det är förvånande i och med att vi i båda de tidigare böckerna har sett henne "offra" sig själv för att skydda och rädda andra.

   Att Tobias inte är sig själv tycker jag är en vettig reaktion på hela situationen - även från honom. Hela hans världsbild har ju just blivit upplöst, folk kallar honom genetiskt defekt och liknande. Så jag köper att han reagerar så här men samtidigt ibland ville man vara slå till honom och säga till honom att skärpa sig.

   Intressant tanke. Dock tänker jag mig att det inte handlade om hans mamma - hon var inte problemet här. Utan det handlade om Tobias och att han skulle våga stå upp emot sina föräldrar - hans mamma i detta fall.

   Radera