måndag 17 februari 2014

Nordiska väsen - Johan Egerkrans

De går under många namn de osynliga, oknytt, skrömt, de övernaturliga. De antar många former och de lockar, förför och förgör. 

Nordens mörka skogar, djupa sjöar och höga berg hyser en mängd mytiska varelser. Vi ser dem inte om de inte väljer att visa sig, men de gör sig ständigt påminda. När någon mystiskt försvinner i skogen, när man hör märkliga ljud på vinden, när mjölken surnat över natten är det de övernaturliga som varit framme. Förr i tiden var de en naturlig del av vår värld, ett sätt påminna människor om att ha respekt för naturen. 

En del väsen finner man i hela Europa, som drumliga jättar, mystiska troll, skira älvor och eldsprutande drakar. Andra, som den skönspelande näcken, nattens mara, skogens huldra och mylingarna, är typiska för norden. De personifierar naturen i all dess nyckfullhet och en del av dem ÄR naturen. 

Egerkrans vackra bok gör en djupdykning i nordens rika folktro och presenterar ett brett urval av de väsen han själv anser vara de viktigaste och mest fascinerande. Med detaljrika, sinnliga bilder och initierade texter tas man med på en magisk resa. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)


Det här är så fantastiskt bra att det knapp finns ord att förklara det. Magiskt. 

Egerkrans tar oss igenom mängder av olika väsen uppdelade i olika kategorier: oknytt, dragväsen, hamnskiftare, dödsväsen och odjur. Uppkomst/tillkomst, utseende, historia, egenskaper, beteende, hur man skyddar sig mot dem/dödar dem. Det är en guide/bibel till och om olika typer av väsen. 

Boken bygger på folklore. Det finns till och med en litteraturlista i slutet av boken så att man kan läsa vidare. Men det intressanta är ju att det har sitt historiska sammanhang. Ja, det är påhittat men samtidigt är det ju INTE påhittat. Visst, utanför tv/film och min fantasivärld har jag inte sett någon drake. Men så läser man det här och så står det saker som: "men så förändrades det efter kristendomens intåg" och då blir man lite tveksam. Vilket jag älskar. 

Förutom innehållet och texten så har Egerkrans även gjort underbara illustrationer av dessa väsen: 
Sedan kan vi ju prata om boken i sig. Bra gjort B. Wahlström! Så otroligt fin. Allt känns väldigt genomtänk. Storleken på boken, texturen på omslaget, färgen, typsnittet, de små snirkliga detaljerna i hörnen, valet av pappret, dispositionen. Allt. Det är en fantastisk bok. 

Bäst. Jättefin. Läs! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar