söndag 15 september 2013

Contagion

En kontaktyta, ett ögonblick är allt som krävs för att ett dödligt virus ska överföras från en person till en annan. Det enda som smittar snabbare är rädsla...


Beth har varit på en lång affärsresa återvänder hem trött och matt. Symptomen som hon trodde var vanlig jetlag tar en våldsam vändning. Två dagar senare är hon död och läkarna hittar ingen förklaring. Snart dyker andra, liknande fall upp, antalet insjukna ökar lavinartat och de miljontals kontaktytorna mellan människor varje dag gör smittan omöjlig att spåra. Rädslan sprider sig som en löpeld och läkarna och experterna som kallats in för att försöka hitta smittkällan ställs själva inför omöjliga val hur mycket de är villiga att riskera för att rädda världen undan en dödlig epidemi. (beskrivning lånad från cdon.com)

Det här är en sådan film som får en att aldrig vilja lämna sitt hus. Ever. Again. Aldrig äta på restaurang. Aldrig ta i hand med någon. Hela tiden konstant tvätta sina händer med desinfektion (även fast det antagligen inte hjälper!). Och allmänt bara: nej. 

Speciellt eftersom att vi lever i en tid då vi oroar oss för pandemier och liknande. Det är verkligen hemskt. Samtidigt är det väldigt spännande och den här filmen var ju väldigt lärorik om epidemiologi (smittspridning m.m.) och liknande. Globaliseringen är en av de centrala delarna i dagens samhälle. Skulle vi tappa globaliseringen och allt det bistår med idag skulle det i sig vara livshotande men samtidigt är globaliseringen i sig också livshotande och vi får sjukdomsutbrott med mera. Skrämmande men spännande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar