måndag 26 oktober 2015

Time and The Batman - Grant Morrison (#4)

Grant Morrison returns to BATMAN with an all-star roster of artists along with him including Andy Kubert, Tony Daniel and Frank Quitely to celebrate The Dark Knight's milestone 700th issue featuring stories spotlighting each of the Batmen from different eras - Bruce Wayne, Dick Grayson and Damian Wayne. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Läs om de tidigare delarna här: Batman and Son, Batman R.I.P. och Final Crisis!

Senast vi träffade Batman, alltså i Batman R.I.P, så mötte Batman Doctor Hurt, vilket slutade med att de kraschade ned i en flod med en helikopter och sedan slutar det - utan att vi får veta hur det går. Man antar att de är döda. Detta sker alltså innan de två sista numren i boken, sedan kommer två kapitel som man antagligen inte alls förstår första gången man läser dem. Vilket är helt förståeligt - se det som en slags "flashforward". 

Batman är alltså supposedly dead. Men om man läser vidare i Final Crisis så inser man ju självklart att han inte är det. Men för att koppla ihop dessa verk, så måste man läsa den här boken. Den är supermärklig precis som Morrisons andra böcker men den tar vid där Batman R.I.P. avslutades - i floden, och gör en slags snabbsammanfattning av händelserna i Final Crisis och leder oss även vidare till de näst kommande böckerna i serien (Batman and Robin). 

Jag var lite rädd för att den här volymen skulle innehålla samma nummer som i Batman R.I.P. och Final Crisis dock gör den inte det, visserligen känner man igen några scener men mestadels är de ur ett nytt perspektiv och andra helt nya scener. Det enda som är dubbelt är de två sista numren i Batman R.I.P. som även dyker upp i Final Crisis.  

Har man inte läst Final Crisis så kommer man inte att hänga med i den här boken överhuvudtaget. 

Just nu är min rekommendation alltså att läsa Morrisons böcker i den här ordningen: 
1: Batman and Son
2: Batman R.I.P. 
3: Final Crisis
4: Time and The Batman
....

Nu kan vi gå vidare till andra saker. En återkommande tanken inom Batman-världen är väl synen på Batman som ett ideal och en ide. Morrison leker lite med detta i denna volymen då Bruce Wayne, Dick Grayson, Damian Wayne och flera andra tar på sig rollen som Batman. Det blir även en väldigt bra övergång till att förstå att Dick Grayson tar rollen som Batman efter att Batman R.I.P. har hänt. Ska bli jätteroligt att läsa Batman and Robin-delarna!

Vad jag inte förstår är när Damian kom tillbaka? Jag trodde att Batman trodde att han typ dog i slutet på Batman and Son. Dock får vi sedan se en scen med Talia, Merlyn (The Dark Archer?), och Damian där de planerar att hjälpa Batman eller något, men det är allt. Sedan är han helt plötsligt tillbaka igen i Time and The Batman. Lite märkligt. 

Ps. även lite skönt att läsa en normal lång comics igen. Batman and Son och Final Crisis är båda över 350 sidor långa! Denna är typ 130! Mängden information är lite mer lätthanterlig i den här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar