måndag 31 augusti 2015

Sommarprojekt: Smallville - avslutat!



Och därmed har jag sett ALLT av Smallville: 10 säsonger, 217 avsnitt - avklarat. Hade som sagt sett säsong 1 för några år sedan men har nu kollat på de andra 9 säsongerna. Här kan ni läsa om varje enskild säsong! 

Jag tycker verkligen att det har varit värt att faktiskt se ALLA avsnitt, från start till slut. Kanske speciellt i samband med att jag har läst en del comics inom den här världen i och med mitt andra projekt: The New 52. Vilket gör att jag fått en liten introduktion till vissa karaktärer redan sedan innan. Dock gillade jag verkligen att man i Smallville också introducerar många karaktärer och olika storylines som man känner igen från the DC Universe. Jag har lärt mig jättemycket och sett andra och ny kopplingar mellan saker och ting, som jag inte alls känt till innan. 

I och med att Smallville har haft 10 säsonger på sig att berätta Clark Kents historia. Så har de å ena sidan hunnit få med väldigt mycket i sin serie och samtidigt har de kunnat ge tid till förhållanden och relationer m.m. Vilket har varit både bra och dåligt. Hela Clark + Lana relationen fick alldelles för mycket tid och det var för mycket drabbel med The Luthors medan Clarks relation med Lois verkligen får växa fram över flera år/säsonger - vilket gör det trovärdigt. Så det finns både fördelar och nackdelar med 10 säsonger.

Kortkort:  
  • Ett plus med Smallville tycker jag alltid har varit musiken i programmet. De använder musiken väldigt bra och de har ofta väldigt bra musik.
  • Lex Luthor: Yousonofabitch(tänker er att Lily från HIMYM säger det :) ).

De senare säsongerna har helt klart varit bättre men det finns även en viss charm med de tidigare säsongerna också. Superman gör sig väldigt bra som tv-serie då det verkligen finns tid till att utfroska Clark Kent, Kal-El, och Superman. Jag är väldigt nöjd med att jag sett alla avsnitt!

Det finns väl Smallville comic books?!

fredag 28 augusti 2015

The Killing Joke - Alan Moore

For the first time the Joker's origin is revealed in this tale of insanity and human perseverance. Looking to prove that any man can be pushed past his breaking point and go mad, the Joker attempts to drive Commissioner Gordon insane. 

After shooting and permanently paralyzing his daughter Barbara (a.k.a. Batgirl), the Joker kidnaps the commissioner and attacks his mind in hopes of breaking the man. 

But refusing to give up, Gordon maintains his sanity with the help of Batman in an effort to beset the madman. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Läste den här för en massa år sedan så hade faktiskt hlömt bort en hel del, men man kan aldrig läsa comics för få gånger! Det passar även väldigt bra att läsa den här innan man fortsätter med att läsa Batgirl då de är sammankopplade.

The Killing Joke är en ganska kort Batman berättelse av en av mina favoriter Alan Moore. Den bygger på Jokerns ide att vem som helst kan "crack" och bli galen, precis som han, om de bara har en dålig dag. Man får även en slags origin story för Jokern. Även om jag, precis som Bolland skriver i slutet av utgåvan jag läst, anser att det snarare är en av flera möjliga origin stories där vi inte vet vilken som egentligen är den riktiga. Jag ser det absolut som någonting som har inträffat i Jokerns liv men det är inte hela berättelsen som leder till att han blir Jokern. Så tänker jag i alla fall. Även om Moore vill säga att det var detta specifika som hände. 

Jag funderar över om det var Moore som skapade Batgirls öde. Eller om det är någon tidigare ideströmning som funnits inom Batman comics sfären. För om man läser ex. Batgirl så har vi ju nästan en direkt fortsättning på vad som händer i den här boken. Det är ganska mäktigt att kunna slänga in något sådant som sedan blir vedertaget som något slags officiellt tillstånd för en karaktär.

The Killing Joke slutar ganska öppet. Den slutar ganska mitt i den sista scenen. För där står Batman och Jokern och skrattar tillsammans liksom?! Hur ska jag tolka det?! Det är väl generellt väldigt Moore dock att göra så. 

Boken är även fantastiskt snyggt tecknat av Bolland. Jag gillar verkligen hans syn på Jokern. Den är riktigt äcklig och nästan verklig. Kolla bara in omslaget; hur snyggt är det inte?! 

onsdag 26 augusti 2015

Sharknado

En ondskefull tornado sveper in igenom Los Angeles med naturens blodtörstigaste rovdjur i bagaget som nu fått fäste att regera hav, land och luft. Tusentals hajar terroriserar allt i dess väg med större aptit än någonsin. Har den oundviklige undergången slutligen kommit till att bli verklighet!? (beskrivning lånad från cdon)

Det här är en fruktasvärt dålig film. Men samtidigt ganska rolig. Det är bara så sjukt att någon har hittat på allt som händer i den här filmen. Det är helt absurt. Och att det finns två filmer till att se - herrgud. Men grejen är att man typ måste se den just för att den är så pass dålig. Så om ni vill skratta, här har ni verkligen något som kan hjälpa er med det! 


måndag 24 augusti 2015

True Detective s.2

A bizarre murder brings together three law-enforcement officers and a career criminal, each of whom must navigate a web of conspiracy and betrayal in the scorched landscapes of California. Colin Farrell is Ray Velcoro, a compromised detective in the all-industrial City of Vinci, LA County. Vince Vaughn plays Frank Semyon, a criminal and entrepreneur in danger of losing his life’s work, while his wife and closest ally (Kelly Reilly), struggles with his choices and her own. Rachel McAdams is Ani Bezzerides, a Ventura County Sheriff’s detective often at odds with the system she serves, while Taylor Kitsch plays Paul Woodrugh, a war veteran and motorcycle cop for the California Highway Patrol who discovers a crime scene which triggers an investigation involving three law enforcement groups, multiple criminal collusions, and billions of dollars. (beskrivning lånad från cdon)

Tyvärr fastnade jag inte alls lika mycket för den här säsongen som den förra. Jag tyckte nästan att det var för mycket fokus på att visa olika sidor av karaktärerna och det var för icke-integrerat i själva mordet/handlingen. För jag upplever att i första säsongen var det utredningen som ledde karaktärerna och sedan fick vi se olika delar av dem i samband med detta. Men samtidigt var det intressant att följa karaktärerna och se deras goda och onda sidor.

För säsongen ifrågasätter vem som är god och vem som är ond. Det är en fundamental aspekt av serien. Tyvärr tycker jag inte heller att mordet var direkt spektakulärt mest brutalt. Sedan tyckte jag bättre om miljön i säsong 1, jag fattade inte riktigt grejen med att visa massa vägar hela tiden i den här säsongen. Någon som har någon tanke kring det? Layers? Possibilities? Choices?

Däremot har de ju en fantastiskt bra intro-låt. Lyssna och se introt här nedan!



Även fast jag inte är helt övertygad av säsongen så är det fortfarande sevärt. Det är fortfarande en bra säsong även fast jag hade hoppats på bättre. Hoppas att de iallafall fortsätter och gör en till säsong med någon ny handling. I så fall hoppas jag att de tar in EN person som sköter hela säsongen om man säger så. Vilket var en av de stora skillnaderna den här säsongen gentemot första.

En okej säsong, Hade hoppats på bättre och hoppas att de gör ännu bättre i framtiden!

fredag 21 augusti 2015

The 5th Wave - Rick Yancey (#1)

After the 1st wave, only darkness remains. After the 2nd, only the lucky escape. And after the 3rd, only the unlucky survive. After the 4th wave, only one rule applies: trust no one.

Now, it’s the dawn of the 5th wave, and on a lonely stretch of highway, Cassie runs from Them. The beings who only look human, who roam the countryside killing anyone they see. Who have scattered Earth’s last survivors. To stay alone is to stay alive, Cassie believes, until she meets Evan Walker.

Beguiling and mysterious, Evan Walker may be Cassie’s only hope for rescuing her brother—or even saving herself. But Cassie must choose: between trust and despair, between defiance and surrender, between life and death. To give up or to get up.

(beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Okej bok, hade hoppats på att den skulle vara bättre faktiskt. Tanken bakom boken är ju intressant. Även fast jag inte är så värst intresserad av aliens så tycker jag ändå det var intressant att följa den utvecklingen då man får läsa om de olika "vågorna", och det känns som en väldigt bra plan för att ta över jorden liksom.

Men jag tycker att boken är alldeles för seg. Jag stör mig något så enormt på att boken är uppdelad i olika delar; det hade varit rimligt om det var  5 delar eller något, men den här är typ 12 delar. Det är även typ 100 kapitel och det är flera kapitel med samma scen. Det går inte riktigt hem för mig - speciellt inte efter att man läst Mistborn och Outlander.

Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska läsa vidare i serien eller inte, någon som läst tvåan: The Infinite Sea, är den något att ha?




onsdag 19 augusti 2015

Animal Farm - George Orwell

Tired of their servitude to man, a group of farm animals revolt and establish their own society, only to be betrayed into worse servitude by their leaders, the pigs, whose slogan becomes: "All animals are equal, but some animals are more equal than others." This 1945 satire addresses the socialist/communist philosophy of Stalin in the Soviet Union. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Även fast jag tyckte att animal Farm var bra så trodde jag att den skulle vara bättre. Jag har läst utdrag ur boken tidigare där man uppfattar kritiken mot kommunism väldigt tydlig men jag tycker inte att resterande delar tillförde så mycket mer egentligen. Inte som jag uppfattade i alla fall. 

Men det är som sagt en bra bok. Den är ju rolig i och med satiren och kritiken mot kommunismen och liknande. Det är helt klart värt att läsa den. Det är en viktig bok, både rent litterärt i och med satiren men också på grund av kritiken och dess historiska kontext. 


tisdag 18 augusti 2015

Några nyheter!

Har inhandlat lite nya böcker de senaste veckorna. Har nu alla böcker i Outlander-serien och Mistborn-serien. Har även The Alloy of Law men den är inte med på bilden. 


Fick även den här boken av Affront.se, vilket vi tackar för!


måndag 17 augusti 2015

Superman #1 - George Pérez


The new adventures of Superman begin here! 


What is The Man of Steel's startling new status quo? How does it affect Lois Lane and The Daily Planet? There's no time for answers now, because Superman must stop a monstrous threat to Metropolis – one that he somehow is the cause of! (beskrivning lånad från goodreads)


Superman är ju något som man generellt känner till - åtminstonde lite i alla fall. Därför kan man ju åndå förstå numret, men man kastas verkligen in mitt i berättelsen. Så känns det i alla fall och det ställer krav på tidigare kunskap. Dock är det en spännande början som gör att man vill läsa vidare. Av de fyra delarna av "Superman"-delen av The New 52, är denna nog den del som lockar mest. 

Det jag kan tycka är lite tråkigt med en story där man hamnar mitt i, och där the Man of Steel redan har sina krafter är att man liksom inte får följa med i den utveckling på samma sätt som man få i exempelvis tv-serien Smallville. Dock får man ju i denna en annan aspekt av Superman och Clark Kent. På så sätt komplementerar förhoppningsvis denna comic tv-serien Smallville!  

lördag 15 augusti 2015

Sommarprojekts-uppdatering!

Tänkte bara påminna er om att ni kan följa mitt sommarprojekt - att se alla säsonger av Smallville - här(LÄNK!)! Är precis klar med säsong 8, och ska försöka sammanfatta säsongen nu i dagarna. Har alltså två säsonger kvar att se och ca 2 veckor innan skolan börjar. Kanske kommer att gå?! Vi får se.

Tänker också påminna er om att det är MÅNGA spoilers i det jag skriver om Smallville, så klicka inte in där om ni inte vill veta. Annars är det fritt fram!




ps. det går även bra att klicka på "Smallville" bilden i marginalen till höger på bloggen!

fredag 14 augusti 2015

Superman: Unbound

Based on the Geoff Johns/Gary Frank 2008 release Superman: Brainiac, Superman: Unbound finds the horrific force responsible for the destruction of Krypton – Brainiac – descending upon Earth. Brainiac has crossed the universe, collecting cities from interesting planets – Kandor, included – and now the all-knowing, ever-evolving android has his sights fixed on Metropolis. Superman must summon all of his physical and intellectual resources to protect his city, the love of his life, and his newly-arrived cousin, Supergirl. (beskrivning lånad från DC Comics)

Den här filmen har fått större betydelse nu för mig i och med att jag kollat på Smallville, där Brainiac har en återkommande roll. Dock ännu inte riktigt på samma sätt som jag känner till från den här filmen men filmen ger en bra sammanfattning och introduktion till Brainiac. 

Det är även en väldigt spännande film. Lite annorlunda i stilen mot de andra animerade DC Comics filmerna jag sett, om jag inte kommer ihåg helt fel. Men den är ändå väldigt bra!

torsdag 13 augusti 2015

Tips!

För er som missade Seriehjältarnas kamp mot ondskan förra gången mini-serien gick på svt, så har ni nu chansen igen!!! Det första avsnittet finns att se på svtplay(i tre dagar till), det andra går på tv senare ikväll: 21.50 i kunskapskanalen/svtplay. Rekommenderas varmt!

Läs vad jag tänkte om serien här!

Länk till avsnitt #1!


onsdag 12 augusti 2015

Pitch Perfect 2

Collegiate a cappella group the Barden Bellas enter into an international competition that no American team has ever won. (beskrivning lånad från cdon)

Det tog sig ett litet tag innan den här resensionen blev gjord men här är den!


Lite för lite musik. Lite för mycket annat. Ibland hörde jag typ inte ens vilka låtar det var de sjöng, ibland kände jag nog kanske inte ens igen dem - och då lyssnar jag på mycket musik. 

Det blir nästan lite för långa "dumma" sekvenser, som visserligen är roliga men vi behöver lite kött på benen ändå för att få ihop en bra film. Rolig film, trevligt med musik men den första är bättre! 

måndag 10 augusti 2015

Batman vol.5: Zero Year - Dark City - Scott Snyder

Before the Batcave and Robin, The Joker and the Batmobile, there was ZERO YEAR. The Riddler has plunged Gotham City into darkness. How will a young Dark Knight bring his beloved hometown from the brink of chaos and madness and back into the light? This final ZERO YEAR volume collects BATMAN #25-27 and 29-33. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Vol.1, vol.2, vol.3, vol.4 - Läs! 

Ah, Batman. It's been too long!

Batman vs. the Riddler, med assistans från Lucius Fox och Gordon. Bra och spännande framåt-driv och story, samtidigt som vi får reda på mer om Bruce Waynes bakgrund - innan/omkring/efter - mordet på hans föräldrar. Några grejer var verkligen överraskande men samtidigt förståeligt - för vad händer med en person som ser sina föräldrar bli brutalt mördade mitt framför ögonen på en?!   

The Riddler är en spännande skurk. Först och främst är det roligt med gåtorna, men också det att han är så smart/kunnig/informationsrik. Dock har han ju lite problem med sin moraliska kompass och använder sin kunskap på ett icke så bra sätt. 

Utöver Fox dyker även lite andra forskare upp, bland annat Pamela Isley aka. Poison Ivy, och deras forskning används på ett väldigt spännande sätt för att förändra hela Gotham till en lite av en post-apokalyptiskt inspirerad stad. Sjukt häftigt! 

Jag har en fråga till folk om ni har läst de tidigare volymerna: När dör Damian? Alltså jag läser så många olika Batman-serier så jag har ibland nollkoll och just nu har jag ej tillgång till böckerna för att kolla, så om någon vet. Snälla kommentera!  (Fin)

Update angående frågan: Volymerna hoppar tydligen över några nummer där detta händer men vi kommer få läsa om det i nästa volym! *har en väldigt irriterad/ifrågasättande blick* Why, liksom? I am very confused.

Ser dock fram emot nästa volym, då verkar vi vara tillbaka i "nutid" med konsekvenserna av händelserna i Death of the Family! Så yey! Kommer i oktober! 

Mer från Batman-världen hittar ni här! 

fredag 7 augusti 2015

Paper Towns

Vi får följa tonårskillen Quentin och hans gåtfulla granntjej Margo som älskar mysterier så mycket att hon till slut blir ett. Efter att de två varit uppe en hel natt och hittat på äventyr i sin hemstad försvinner Margo. Hon lämnar kryptiska ledtrådar efter sig som hon vill att Quentin ska tyda och tillsammans med fyra polare ger han sig av på en galet rolig och känslosam jakt. För att hitta Margo måste han få en djupare förståelse för både vänskap och kärlek. Paper Towns är baserad på succéboken med samma namn av hyllade författaren John Green (Förr eller senare exploderar jag). (beskrivning lånad från cdon)

Läs om vad jag tycker om boken filmen bygger på här! 

Jag tycker faktiskt att de lyckades väldigt bra med den här filmatiseringen. Den är verkligen jätterolig, spännande och intressant. Tycker skådespelarna gör karaktärerna väldigt bra. Jag tycker kanske att de tappar lite av budskapet med de olika "livs-perspektiven" som boken tar upp. Dock tycker jag nästan att förändringen/utveckligen som sker, hos kanske framför allt Ben, är tydligare i filmen. För hans syn på tjejer och allt han pratar om i början är bara dumt. Men man märker verkligen skillnad hos honom på slutet. Även Lacey har en viktig roll angående hur vi "dömmer" andra på grund av deras utseende m.m. Det är ju även del av hela budskapet med filmen att vi ofta kanske bara ser delar av människor och inte hela personen. På det sättet har ju boken och filmen många viktiga poänger, som gör den värd att se/läsa. 

Min favoritdel av boken och filmen är bilresan. Ben som verkligen måste kissa. När de väl stannar och har sin game-plan och när en viss skådespelare dyker upp i kassan! Så bra. Även väldigt bra musik i filmen. De spelade bland annat Bon Iver vilket är ett av mina favoritband, så det var väldigt kul.  

Spoilers: 
1) När de sjunger Pokemon theme låten. Det är nog en av de mest fantastiska scenerna jag har sett. Fantastiskt underbart. 
2) Vilka var de 9 problemen? Jag räknar det bara till 4 som de tog hand om. 
3) När Ben är full och ropar Valar Morghulis. Awesome.  
4) Skådespelaren i kassan är för övrigt Ansel Elgort! 

Det var det. Jag är väldigt nöjd med filmen. Så den rekommenderar jag till er alla! 


onsdag 5 augusti 2015

Action Comics #1 - Grant Morrison

The one and only Grant Morrison returns to Superman, joined by sensational artist Rags Morales (IDENTITY CRISIS), to bring you tales of The Man of Steel unlike any you’ve ever read! This extra-sized debut issue is the cornerstone of the entire DC Universe! (beskrivning lånad från goodreads)

Eh, jag vet inte riktigt vad jag tycker om det här. Känns ju lite retro. Vilket i och för sig kan vara ett roligt koncept. Men jag har lite svårt att få grepp om vad detta ska handla om. Jag vet inte riktigt hur hans situation ser ut. Var är han i hans liv liksom? 

Dock lite intressant att Lex Luthor och "Papa" Lane är med, och att de vill ta tillfånga Superman. Men annars övertygar väl inte detta numret precis - även fast det är Morrison som skriver/skapar. Tyvärr. 

måndag 3 augusti 2015

In Death x2

Portrait In Death #16

After a tip from a reporter, Eve Dallas finds the body of a young woman in a Delancey street dumpster. Just hours before, the news station had mysteriously received a portfolio of professional portraits of the woman. The photos seemed to be nothing out of the ordinary for any pretty young woman starting a modeling career. Except that she wasn't a model. And that these photos were taken after she had been murdered. Now Dallas is on the trail of a killer who's a perfectionist and an artist. He carefully observes and records his victim's every move. And he has a mission: to own every beautiful young woman's innocence, to capture her youth and vitality—in one fateful shot... (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)

Det var tyvärr ett ganska bra tag sedan jag läste den här, så är inte helt 100 på om det jag tror hände i den här faktiskt hände i den här boken. Men jag hoppas det. Halv-spektakulära mord. Kanske inte de mest intressanta. Dock var den viktig för Roarkes "utveckling" och vi fick veta hemska men bra grejer om hans släkt och historia. 

Som vanligt en underhållande bok. Det är verkligen en bok/serie som man ofta skrattar rakt ut åt. Ofta även väldigt spännande! 

Imitation in Death #17

Summer, 2059. 

A man wearing a cape and a top hat approaches a prostitute on a dark, New York City street. Minutes later, the woman is dead. Left at the scene is a letter addressed to Lieutenant Eve Dallas, inviting her to play his game and unveil his identity. He signs it, "Jack." Now Dallas is in pursuit of a murderer who knows as much about the history of serial killers as she does. He has studied the most notorious and the most vicious slayings in modern times. But he also wants to make his own mark. He has chosen his victim: Eve Dallas. And all Eve knows is that he plans to mimic the most infamous murderers of all starting with Jack the Ripper...  (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)


Här var morden helt klart mer spektakulära än i Portrait In Death. Jag gillar verkligen hela den här Copy-Cat delen. Spektakulära mord gör det helt klart till bättre böcker. Eve har en intressant minne/dröm-grej från när Eve var liten som sätter tonen för hela boken. 

Precis som Portrait så är det en underhållande bok. Man skrattar mycket när man läser den, men det är även en hel del "hemskheter". Morden är spektakulära men de är verkligen brutala och hemska. 

17 av 40 hittills publicerade böcker avklarade! Så småningom är jag förhoppningsvis ikapp!   

lördag 1 augusti 2015

Mistborn #3: The Hero of Ages - Brandon Sanderson

Who is the Hero of Ages?

To end the Final Empire and restore freedom, Vin killed the Lord Ruler. But as a result, the Deepness---the lethal form of the ubiquitous mists---is back, along with increasingly heavy ashfalls and ever more powerful earthquakes. Humanity appears to be doomed.

Having escaped death at the climax of The Well of Ascension only by becoming a Mistborn himself, Emperor Elend Venture hopes to find clues left behind by the Lord Ruler that will allow him to save the world. Vin is consumed with guilt at having been tricked into releasing the mystic force known as Ruin from the Well. Ruin wants to end the world, and its near omniscience and ability to warp reality make stopping it seem impossible. She can't even discuss it with Elend lest Ruin learn their plans!

The conclusion of the Mistborn trilogy fulfills all the promise of the first two books. Revelations abound, connections rooted in early chapters of the series click into place, and surprises, as satisfying as they are stunning, blossom like fireworks to dazzle and delight. It all leads up to a finale unmatched for originality and audacity that will leave readers rubbing their eyes in wonder, as if awaking from an amazing dream. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, cdon och adlibris)


Läs om The Final Empire (#1) här och The Well of Ascension (#2) här! 

*Pust*. Alltså, när det här skrivs, är det typ 20 minuter sedan jag lyssnade klart på boken. Och jag befinner mig i ett slags "emotional overload"- läge, och jag vet inte riktigt vad jag ska göra med mig själv. Gråta, skratta, springa två mil och/eller ge upp. 

Sanderson avslutar den här "original"-trilogin otroligt bra. Han ger karaktärerna, handlingen och boken en så otroligt bredd och djup. Det finns så otroligt många intressanta aspekter att fundera kring som Sanderson tar upp i den här boken. Dels finns det mega-macro-aspekter, som hela "Guds-grejen"med en kamp mellan gott och ont(kan man väl typ säga, eller?!), samtidigt som boken fokuserar lika mycket på individuella karaktärer och deras utveckling och moraliska situationer/beslut. Mycket handlar om religion och tro, eller snarare kanske "faith", och då inte bara tro på en gud/religion, utan i en vidare bemärkelse. Men det handlar även om politik, magi och vänskap/relationer. 

Den häftiga delen i och med Allomancy, feruchemy och hemalurgy men en av Sandersons starka sidor är just hans karaktärer. Han är väldigt duktig på att skapa intressanta karaktärer som är komplexa och som verkligen får utvecklas under seriens gång. Det var väldigt intressanta att följa många av karaktärerna genom den här boken, då de nästan börjar ge upp hoppet, och hur de hanterar detta. För man känner verkligen hur miserabla de är; Vin, Elend, Spook, Sazed.  

Äntligen får man lite svar. De små texterna innan varje kapitel som tidigare har varit ganska kryptiska  blir nu lite klarare. Då det kopplas lite tydligare till händelser i kapitlen. Man förstår även vem det är som berättar. Så det känns väldigt bra att man får lite svar. Och vi får även ännu mer förklaringar angående Koloss:erna, The Kandras, The Terrismen och så vidare! Mycket, mycket bra! Tack.

Sanderson lägger in den här informationen på väldigt bra ställen i boken. När det händer saker, och man sitter själv där och undrar; men hur var det nu igen med..?!, då lägger han in någon liten grej så att man blir påmind om hur det var! Det är skickligt gjort! 

Något som man kan kritisera boken för är väl kanske dess syn på kvinnor. Jag vet inte om det är specifikt för Sanderson, eller om det är de av fantasy-genren men tidvis så är det lite tveksam kvinnosyn. De är på en bal någon gång och kvinnorna pratade då om fashion, vilket var det viktigaste, och sedan därefter politik. Som om mode är viktigt när man står på randen till värdens undergång liksom! Yeah right! Lite sådana saker stöter man på ibland. Hela grejen bygger ju även lite på att man tror på att det finns en gud, vilket inte alla (typ jag) gör. Jag vet inte om det påverkar folks läsning av boken, men det kanske gör det!

Underbar läsning. Förutom den "novellen"(den är ju bara på 300sidor!) som redan finns, The Alloy of Law, så kommer det även till hösten en ny bok i serien(första av tre) som utspelar sig i framtiden - så det är ännu inte över!